Šta se dešava u zatvoru Geweran u sirijskom gradu Hasake?

Zbog čega se vode borbe oko zatvora u Haseki, ko su njegovi zatvorenici i koliko njih boravi u ovom zatvoru.

Zatvor se nalazi u mjestu Geweran i jedan je od najvećih u gradu (Društvene mreže)

Piše: Omer Youssef

Već nekoliko dana traju nasilni sukobi između Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i pripadnika Islamske države Irak i Levant (ISIL) u blizini zatvora Al-Sina'a (Geweran) u gradu Hasaka na sjeveroistoku Sirije, u pokušaju da se oslobode zatvoreni pripadnici ISIL-a.

Uprkos tome što SDF govori da se sprema za pooštravanje kontrole nad zatvorom i da ima gotovo potpunu kontrolu nad njim, te kako su napadi okončani, ISIL navodi da je zarobio i ubio desetke boraca SDF-a i da nastavlja borbu do kraja.

U ovom izvještaju ćemo pokušati rasvijetliti pitanje zatvora u Haseki i reći nešto više o njegovim zatvorenicima, ko su oni i koliko ih boravi u ovom zatvoru. Također ćemo se pozabaviti različitim scenarijima napada koji su izvršili pripadnici ISIL-a, kao i informacijama SDF-a o zatvorima pod njihovom kontrolom, te broju zatvorenika koji se nalaze u njima.

Gdje se nalazi zatvor Al-Sina'a i ko upravlja njime?

Zatvor se nalazi u mjestu Geweran, na jugu grada Hasaka u sjeveroistočnoj Siriji. Jedan je od najvećih zatvora u gradu i njime upravljaju većinski kurdske Sirijske demokratske snage (SDF), koje kontroliraju velike dijelove sjeveroistočne Sirije.

Zatvor je nazvan “Al-Sina'a” (industrija) jer je ranije bio industrijska škola. Snage SDF-a su pretvorile ovaj objekta 2017. godine u zatvor za pripadnike ISIL-a, nakon bitaka koje su okončale ISIL-ovu kontrolu nad velikim dijelovima sjeveroistočne Sirije.

Zatvorenici s vremena na vrijeme izvedu pobune unutar zatvora, kao i pokušaje bijega iz njega. Posljednji takav slučaj desio se sredinom avgusta 2021. godine, kada su zatvorenici pokušali izvesti masovni bijeg iz zatvora kopanjem tunela, ali je uprava zatvora osujetila taj pokušaj.

Koliko se zatvorenika nalazi u zatvoru i koje su nacionalnosti?

Procjenjuje se da se u zatvoru Geweran nalazi pet hiljada zatvorenika, među kojima su pripadnici i vođe ISIL-a, uglavnom arapskih i stranih nacionalnosti. Snage SDF-a su ih zarobile tokom borbi s ovom organizacijom na sjeveroistoku Sirije uz podršku snaga Međunarodne koalicije tokom proteklih godina.

Većina zatvorenika su istaknuti lideri ISIL-a (AP)

Upućeni izvori iz Haseke potvrđuju za Al Jazeeru da su većina zatvorenika istaknuti lideri ISIL-a koji su bili na pozicijama administrativne ili vojne prirode u vrijeme kada je ova organizacija držala kontrolu nad područjima u Siriji, te osobe s borbenim i naučnim iskustvom.

Kako je izveden napad na zatvor i narušena sigurnost u Haseki?

Još uvijek je nejasno na koji način su se pripadnici ISIL-a infiltrirali u Haseku i pripremali za napad, koji je započeo eksplozijom dvije autobombe u blizini zatvora. U izvještaju ISIL-ove novinske agencije Amaq se navodi da su stotine zatvorenika pobjegle iz zatvora.

U međuvremenu, mreža “Euphrates Post”, koja izvještava o dešavanjima u sjeveroistočnoj Siriji, saopćila je da je većina napadača došla iz sela Deir ez-Zor i grada Al-Shaddadi u južnom dijelu provincije Hasaka, nekoliko dana prije početka napada. Navodi i to da su bili stacionirani u nekoliko kuća u naselju Geweran.

Kako prenosi “Euphrates Post”, ćelije organizacije ISIL planirale su ovu operaciju već nekoliko mjeseci, nakon što su nedavno uspjeli regrutirati novi broj članova u svoje redove u selu Deir ez-Zor, pripremajući se za posljednju operaciju, odnosno oslobađanje svojih članova iz zatvora.

S druge strane, iznesene su optužbe protiv pojedinih pripadnika SDF-a da su omogućili ulazak napadačima i unošenje oružja u grad Hasaka, međutim to nije potvrđeno iz pouzdanih izvora.

U kojim se još zatvorima u Siriji nalaze pripadnici ISIL-a?

Osim zatvora Geweran, SDF vodi više od osam zatvora u područjima koja kontrolira na sjeveroistoku Sirije. Većina zatvorenika u tim zatvorima su pripadnici ISIL-a. Zatvori se nalaze u provincijama Hasaka, Deir ez-Zor i Raqqa, a to su:

Zatvor Camp al-Bulghar

Nalazi se u gradu Al-Shaddadi na periferiji Hasake. U strogo čuvanom zatvoru smješteno je hiljade boraca ISIL-a, a u blizini se nalazi američka vojna baza.

Zatvor Shadadiya

Također se nalazi u gradu Al-Shaddadi i u njemu su zatočene stotine članova organizacije.

Zatvor Derik

Zatvor se, također, nalazi na periferiji Haseke, tačnije u mjestu Al-Malikiyah (Derik), a nazvan je po imenu sela. Procjenjuje se da je u njemu zatočeno  stotine članova organizacije ISIL.

Zatvor Nafkir

Također se nalazi na periferiji Haseke, a u njemu je zatočeno stotine boraca ISIL-a.

Zatvor Rmelan

Nalazi se u gradu Qamishli, a u zatvoru su smještene stotine boraca ISIL-a.

Zatvor Al-Kasra

Nalazi se u Deir ez-Zoru, a izvori ukazuju da su većina njegovih zatvorenika vođe ISIL-a.

Centralni zatvor Al-Raqqa

U Centralnom zatvoru Al-Raqqa u provinciji Al-Raqqa nalaze se stotine članova ISIL-a. Al-Raqqa je bio glavni grad ISIL-a u Siriji, prije nego što su kontrolu preuzele snage SDF-a uz podršku međunarodnih koalicionih snaga 2017. godine.

Human Rights Watch (HRW) navodi da SDF drži u zatočeništvu oko 12.000 muškaraca i dječaka za koje se sumnja da pripadaju organizaciji ISIL, te između 2.000 i 4.000 stranaca iz oko 50 zemalja.

HRW je saopćio da se zatvorenici drže “u prenatrpanim zatvorima i često u nehumanim uslovima”.

Izvor: Al Jazeera