Misterija o ‘Pustinjskim duhovima’ izaziva kontroverze u Iraku

U medijskim izvještajima se navodi da se radi o vojnoj frakciji koju čine stanovnici Al-Anbara te kako se njeni pripadnici obučavaju u bazi Ain al-Assad pod američkom komandom.

Irački vojnik tokom ranije misije u Al-Anbaru (EPA)

Piše: Rami al-Salihi

BAGDAD – Građani svjedoče oprečnim izvještajima o pojavi nove sunitske frakcije pod nazivom “Pustinjski duhovi” u provinciji Al-Anbar, u zapadnom Iraku.

Prema ovim izvještajima, riječ je o vojnoj frakciji u čijem sastavu su stanovnici provincije Al-Anbar.

Frakcija se obučava u bazi Ain al-Assad pod američkom komandom, a povezana je sa sadašnjim predsjednikom iračkog Zastupničkog vijeća Mohamadom al-Halbousijem.

Prema informacijama koje su Iračani nedavno podijelili, zadatak ove frakcije je da zaštiti sjedišta sunitskih partija i blokova u glavnom gradu od napada kojima su izloženi te kako se ona nastoji proširiti čak i u Bagdadu.

‘Nukleus moći za zaštitu sunitske regije’

Na platformama društvenih mreža također su objavljivani transparenti dobrodošlice na ulazu u distrikt Abu Ghraib, zapadno od glavnog grada, kojima se pozdravlja dolazak “Pustinjskih duhova”.

Na transparentima je pisalo: “Stanovnici Abu Ghraiba žele dobrodošlicu Pustinjskim duhovima”.

“‘Pustinjski duhovi’ zaista postoje na terenu”, rekao je za Al Jazeeru Haitham al-Khazali, stručnjak za sigurnost blizak šiitskoj frakciji Hashd al-Shaabi, napominjući da je “ovo novi stari projekat”.

Khazali objašnjava da je prije više od sedam godina postojala ideja da se stvori oružana grupa koja bi bila nukleus moći za zaštitu sunitske regije, na prijedlog američkog predsjednika Joea Bidena, a u sklopu njegovog plana za podjelu Iraka na tri regije.

Smatra da je “ova ideja danas pretočena u stvarnost u provinciji Al-Anbar, uz veliku podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata”.

Ističe da se “formiranje i obuka ove frakcije odvijala u jednoj od baza američke vojske, a čine je pripadnici plemena iz provincije Al-Anbar”.

“Ovaj projekat je ranije otkazan, no sada je ponovo aktualiziran, uz blagoslov tri predsjedništva u Iraku i jednog od poznatih plemenskih starješina u Al-Anbaru.”

Frakcija broji više od 2.000 boraca

Što se tiče njihovog broja, kaže da ”precizne informacije u vezi s ovim pitanjem upućuju na to da frakcija broji više od 2.000 boraca.”

Abu Ali al-Askari, sigurnosni zvaničnik iračke šiitske milicije Kataib Hezbollah, objavio je na Twitteru: ”Jedno od tri predsjedništva, u saradnji s jednim od plemenskih starješina, osnovali su prije više od mjesec zločinačku vojsku u novom ruhu. Jedan dio te vojske doveli su u Bagdad, kako bi počeli novu fazu koja uništava posljednje nade ranjenog naroda.”

“Pozivamo sigurnosne službe, narodne mase i irački otpor da se direktno i bez oklijevanja suprostave tako što će upasti i protjerati ove loše momke, pa počnimo od Bagdada”, dodao je.

Vijesti o prisustvu ove vojne sile razljutila je predsjednika Parlamenta Mohamada al-Halbousija, koji je ujedno optužen za njihovu podršku.

”Politika propagandnog djelovanja i zastrašivanja s ciljem izazivanja nemira i širenja glasina zahvaljujući grupi plaćenika više nikoga ne može zavarati. Događaji iz 2014. godine bili su jasna lekcija koju su Iračani dobro razumjeli”, rekao je Halbous.

Čišćenje od ISIL-ovih džepova

To je kazao aludirajući na kontrolu oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) nad velikim dijelovima sjevera i sjeverozapada zemlje 2014. godine.

General-pukovnik Numan Abdul Najim al-Zobaie, komandant operacija u Al-Anbaru, negirao je postojanje frakcije pod nazivom “Duhovi Anbara”.

Naglasio je za Al Jazeeru da se izjave koje ne dolaze od vojnih čelnika ili zvaničnika specijaliziranih za oblast sigurnosti smatraju neutemeljenim.

Zobaie je objasnio da je pustinja Al-Anbar pod kontrolom iračkih snaga sigurnosti, koje provode periodične operacije pretresanja pustinje i njeno čišćenje od ISIL-ovih džepova.

“Snage sigurnosti će poduzeti sve zakonske i vojne mjere protiv bilo koje nedržavne grupe”, pojasnio je.

Muhannad Jawad, član Centra za sigurnosne studije Al-Hadaf, smatra da u “iračkim krugovima trenutno postoje dva mišljenja o ovom pitanju”.

“Prvi stav demantira navode o postojanju takve frakcije, pogotovo jer ona nosi ime ‘Pustinjski duhovi’, što ukazuje na nešto što ne postoji.”

‘Vrsta političkog i medijskog ratovanja’

Jawad je dodao za Al Jazeeru da “drugo mišljenje potvrđuje njihovo prisustvo, a riječ je o snagama obučenim prije pojave ISIL-a u Iraku” te da je “njihov zadatak da štite planiranu sunitsku regiju.”

Prema riječima istraživača, “iza priča o pojavi takvih oružanih frakcija stoji politički sukob u zemlji oko formiranja nove vlade”, pa je, prema tome, to “jedna vrsta političkog i medijskog ratovanja.”

Jawad je istakao da se “ovo pitanje pojavilo uporedo s narušavanjem sigurnosti u glavnom gradu Bagdadu i nekim drugim provincijama, s ciljem da se ugrozi sigurnosna situacija u zemlji”.

S tim u vezi, Jamal al-Dhuwaib, glasnogovornik poznatih ličnosti iz grada Al-Fallujah, rekao je kako smo “u proteklih nekoliko godina svjedočili pojavi brojnih narativa i priča koje uglavnom imaju određene političke interese”.

Pojasnio je za Al-Jazeeru kako su “netačne vijesti o tome da se pojavila naoružana sunitska frakcija koja je po svom djelovanju pandan Hashd al-Shabiju i podržava ideju o sunitskoj regiji”.

“Civili u Al-Anbaru protive se pojavi takve oružane frakcije jer su patili u vrijeme ISIL-ove kontrole nad gradovima. Pored toga, pokrajina svjedoči velikoj sigurnosnoj stabilnosti”, dodao je.

Niz sigurnosnih incidenata i napada

Dhuwaib smatra da je “pojava ovih glasina upravo u ovom trenutku dio utrke za formiranje vlade i političkih sukoba, pogotovo što je ovo faza formiranja nove vlade”.

Naglašava da “sigurnosne snage u Al-Anbaru drže potpunu kontrolu nad svim gradovima provincije, uključujući pustinju.”

U proteklih nekoliko godina u glavnom gradu je zabilježen niz sigurnosnih incidenata, poput napada na stranačka sjedišta i pokušaja atentata na pojedine ličnosti.

Također su postojali strahovi da bi moglo doći do pogoršanja situacije zbog sve većeg sukoba između političkih blokova nakon rezultata parlamentarnih izbora održanih 10. oktobra prošle godine.

Izvor: Al Jazeera