Glavne razlike između Bidena i Trumpa u prvoj godini mandata

Tokom prve godine na vlasti vidjeli smo velike razlike između dva predsjednika i nekoliko sličnosti između njih.

Tokom prve godine na vlasti, stepen zadovoljstva građana politikom oba predsjednika, Trumpa i Bidena, opao je gotovo jednako (EPA)

Prošle godine (2021.) u isto ovo vrijeme predsjednik Joe Biden je preuzeo predsjedničku dužnost u Washingtonu nakon gotovo pola stoljeća političkog djelovanja u srcu Washingtona D.C. postavši 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Četiri godine prije toga, bivši predsjednik Donald Trump došao je u Bijelu kuću izvan Washingtona, postavši 45. predsjednik u američkoj historiji, uprkos tome što nije imao ikakvog izbornog iskustva i nije obavljao nikakve političke funkcije.

Tokom prve godine na vlasti vidjeli smo velike razlike između dva predsjednika i nekoliko sličnosti između njih. Iako se Trump zvanično distancirao od američke političke scene nakon poraza na izborima 2020., ostao je snažno prisutan tokom Bidenove prve godine na vlasti.

Pad Bidenove i Trumpove popularnost u prvoj godini

Tokom prve godine na vlasti, stepen zadovoljstva građana politikom oba predsjednika, Trumpa i Bidena, opao je gotovo jednako. Zadovoljstvo Trumpovom politikom u ljeto i jesen 2017. u prosjeku je iznosilo 32 posto među američkim biračkim tijelom, dok je samo 38 posto Amerikanaca izrazilo zadovoljstvo Bidenovom politikom u istom periodu 2021. godine.

Ovi procenti se smatraju najnižim u odnosu na sve američke predsjednike u cijeloj predsjedničkoj historiji, čime većina Amerikanaca izražava svoje nezadovoljstvo učinkom predsjednika tokom njegove prve godine na funkciji. Pojedini analitičari to pripisuju produbljivanju oštre polarizacije između dvije stranke i prisustvu rastućih struja koje odstupaju od linije dvije tradicionalne stranke, poput desničarske struje kod republikanaca i progresivne struje među demokratama.

Trump i diskurs ”Amerika na prvom mjestu”

Od svog prvog govora u svojstvu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država prilikom inauguracije 20. januara 2017. godine, Donald Trump je presjekao veze s predsjednicima koji su prije njega bili na vlasti. Obećao je da će slogan “Amerika na prvom mjestu” sumirati njegovu “novu viziju kojom će upravljati Sjedinjenim Američkim Državama” u sljedećoj fazi. Također je saopćio da međunarodni sistem, čije su temelje i osnove postavile Sjedinjene Američke Države prije skoro 70 godina, više nije od koristi i ne služi nacionalnim interesima Sjedinjenih Američkih Država.

Prva godina Trumpove vladavine bila je burna i puna vatrenih govora i iznenadnih odluka. Trump je svoj mandat započeo osvetničkim i populističkim inauguracijskim govorom. Trumpov govor je bio poput objave rata Washingtonu i njegovim tradicionalnim elitama. Ovaj govor je također dao sliku o tome kakav će ton i stil karakterizirati njegovu kasniju politiku i govore.

Zaista, Trump je svoj mandat započeo bitkama koje su izazivale predsjedničke uredbe u skladu s njegovim predizbornim obećanjima da će se povući iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, da će zabraniti ulazak u državu građanima nekoliko muslimanskih zemalja i da će početi graditi zid na američko-meksičkoj granici.

Biden i govor o jedinstvu svih Amerikanaca

S druge strane, Bidenov predsjednički mandat je započeo u veoma teškim okolnostima za Washington D.C., odnosno dvije sedmice nakon što su hiljade Trumpovih pristalica upale na Kapitol u pokušaju da opstruiraju ratifikaciju izbornih rezultata. I sam Trump je odbio priznati da je izgubio izbore, a većina republikanaca je odbacila rezultate izbora 2020.

Biden je svoje predsjedavanje započeo pomirljivim političkim stilom u pokušaju da se premoste podjele među Amerikancima. “Ovo je dan Amerike, ovo je dan demokratije”, rekao je Biden u svom inauguracijskom obraćanju. “Amerika je ponovo testirana i odgovorila je izazovu (…) Jedinstvom možemo zajedno učiniti velike stvari, važne stvari. Možemo ispraviti  greške (…) Ameriku možemo ponovo učiniti vodećom silom dobra u svijetu.”

Ovim i sličnim rečenicama Biden je, kao novi američki predsjednik, pokušao poslati poruku američkoj javnosti i svijetu o početku velikog procesa promjena nakon završetka vladavine predsjednika Donalda Trumpa.

Biden poništava Trumpove odluke

Biden je otkazao mnoge Trumpove inicijative i odluke tokom svoje prve godine na vlasti. Najvažnija je bila ukidanje uredbe o zabrani ulaska u Ameriku građanima nekoliko muslimanskih zemalja, vraćanje Sjedinjenih Američkih Država u Pariški sporazum o klimatskim promjenama i zaustavljanje izgradnje ograde na meksičko-američkoj granici.

Unatoč obećanju Joea Bidena da će biti predsjednik za sve Amerikance, analitički pogled na njegovu ambicioznu zakonodavnu agendu i način na koji se to pitanje tretiralo u Kongresu, posebno kada je riječ o republikancima, pored načina na koji su vršena imenovanja na visoke pozicije u njegovoj administraciji, ukazuje na Bidenovo veliko zanemarivanje republikanaca.

Nakon godinu dana na vlasti, čini se da Biden nije uspio ispuniti obećanje da će vratiti američki politički proces u ustaljene okvire, a ogledaju se u velikim neslaganjima između dvije stranke, Republikanske i Demokratske, uz široko područje dogovora oko osnovnih pitanja. Nekoliko nestranačkih pitanja zahtijevaju da dvije stranke rade zajedno, poput borbe protiv posljedica širenja korona virusa do suočavanja s pogoršanjem ekonomske situacije uslijed pandemije, te prijedloga za reformu izbornog sistema, u čemu Biden do sada nije uspio.

Trumpova sjena nadvila se nad Bidenovu prvu godinu

Uprkos porazu na izborima 2020. i zabrani pristupa većini društvenih medija, bivši predsjednik Trump ostao je snažno prisutan tokom prve godine vladavine Joea Bidena.

Biden ne spominje Trumpa po imenu kada želi ukazati na njega, u pokušaju da izbjegne skretanje pažnje na bivšeg predsjednika. Međutim, Trump je postao važan faktor u kalkulacijama Bidena i demokrata, bilo da je riječ o izborima za Kongres 2022. godine, promjeni politika koje je Trump slijedio ili ambicijama za izbore 2024.

Trump se, sa svoje strane, sprema da odigra veliku ulogu na izborima na polovini mandata kao mogući uvod u još jednu predsjedničku utrku. Amerikanci strahuju da bi se scenarij izbora 2020. godine mogao ponoviti 2024. godine, pogotovo kada je Biden pokazao svoju želju da bude ponovo izabran te Trumpovu potvrdu da će se kandidirati na izborima sve dok je zdrav i sposoban za to.

Biden, koji sada ima 79 godina, najstariji je američki predsjednik na dužnosti u historiji, a do izbora 2024. imat će 82 godine. Trump ima 75 godina, a na predstojećim izborima će napuniti 78 godina.

Samo 41 posto demokratskih birača vjeruje da će Biden imati veće šanse za pobjedu na izborima 2024. od nekog drugog demokratskog kandidata, dok 57 posto republikanaca vjeruje da je Trump sposoban da pobijedi na izborima 2024. ako bude učestvovao na njima. U isto vrijeme, većina Amerikanaca žele zatvoriti stranicu Biden i Trump i započeti novu stranicu bez obojice.

Izvor: Al Jazeera