Trump je nakon napada na Capitol samo ojačao

Voljeli ga ili ne, sreća republikanaca na izborima umnogome zavisi od mobilizacije koju će u njihovo ime izvršiti Trump, kaže profesor Matthew Dickinson.

Donald Trump je ostao harizmatična figura koja odgovara strastima glasača republikanaca (AP)

Piše: William Roberts

Vodstvo bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa unutar Republikanske stranke je od njegovog odlaska iz Ovalnog ureda samo ojačalo, uprkos brojnim kontroverzama i kritikama s kojima se suočio nakon prošlogodišnje pobune na Capitolu.

Jedan od razloga za njegovu stalnu dominiciju je, kako objašnjava David Schultz, profesor politike na Univerzitetu Hamline u Saint Paulu (Minnesota), to što je Trump ostao „harizmatična“ figura koja odgovara strastima glasača republikanaca.

„Trump je bio veoma uspješan u osvajanju ljudi kroz strah, predrasude i emocije“, rekao je Schultz Al Jazeeri. „Republikanska stranka je sada Trump. Bez njega ne bi niti bilo Republikanske stranke“.

Održao zapaljivi govor

Hoće li Trumpov veliki utjecaj potrajati, pitanje je koje je još otvoreno. Kratkoročni politički trendovi idu mu u prilog, ali rizik mu predstavljaju nastavak istrage o njegovoj ulozi u neredima od 6. januara 2021. i pravni problemi u vezi s njegovim poslom s nekretninama u New Yorku.

Trump kontinuirano poriče da je igrao ulogu u pobuni, iako ga je Zastupnički dom Kongresa SAD-a opozvao zbog “poticanja pobune” i iznošenja lažne tvrdnje da je ishod izbora 2020. koje je izgubio od Josepha Bidena bio namješten.

Gomila njegovih pristalica upala je u zgradu nakon što je Trump održao zapaljivi govor u blizini Bijele kuće tokom kojeg je pozvao masu da se “pakleno bore” i “zaustave krađu”.

Trump je također pokušao blokirati istragu Zastupničkog doma o događajima od 6. januara, tako što im je onemogućio pristup dokumentima Bijele kuće povezanim sa pobunom i optužujući zastupnike uključene u istragu za zataškavanje.

Ima ogromnu podršku

I dok Trumpa može zaboljeti to što većina Amerikanaca vjeruje da je 6. januar bio pokušaj da se potkopaju izbori, to u isto vrijeme predstavlja motiv republikanskim glasačima koji kupuju ono što im bivši predsjednik servira.

“Trump ima ogromnu podršku među stanovništvom”, rekao je za Al Jazeeru Matthew Dickinson, profesor politike na Middlebury Collegeu u Vermontu.

“Donald Trump je najpoznatiji republikanski političar. Voljeli ga ili ne, sreća republikanaca na izborima umnogome zavisi od mobilizacije koju će u njihovo ime izvršiti Trump”.

Trump je ostavio mogućnost ponovne kandidature 2024. godine i aktivno podržava republikanske kandidate uoči predstojećih međuizbora. Trump je do sada podržao otprilike 85 republikanskih kandidata za javne dužnosti, uključujući izazivače republikanaca s kojima se Trump razišao.

“Ubijedio je republikanske zvaničnike da je njegov blagoslov važan za njihovu političku budućnost, a da im je njegovo eventualno okretanje leđa fatalno”, kađe Charles Bullock, profesor političkih nauka na Univerzitetu Georgia.

Trumpovi politički prospekti bit će testirani na novembarskim izborima, pred koje republikanci, izgleda, stoje dobro.

Izvor: Al Jazeera