Zabrana šerijata za dobijanje političkih poena austrijske desnice

Iz Islamske zajednice Austrije navode kako još nema objašnjenja na šta bi se eventualna zabrana mogla odnositi.

Glasnogovornica austrijske Islamske zajednice kaže kako je ranije odnos između IGGOe-a i austrijskih vlasti bio bolji nego trenutni (Reuters)

Muslimanski intelektualni krugovi u Austriji posljednjih sedmica ukazuju na odluku vladajuće Slobodarske stranke Austrije (OeVP) da pokrene proces zabrane šerijatskog zakona u toj državi i navode kako se malo pažnje posvećuje ovoj inicijativi.

Iz Islamske zajednice Austrije (IGGOe) za Al Jazeeru kažu kako još nema objašnjenja na šta bi se ta zabrana mogla odnositi, te kako je vjerovatno riječ o pridobijanju glasova na lokalnim izborima.

„Vladajuća stranka OeVP je najavila zahtjev za zabranu šerijatskog zakona u svom ključnom prijedlogu na konferenciji saveznih stranaka prošlog vikenda“, objašnjava Valerie Mussa, glasnogovornica austrijske Islamske zajednice.

„Prema tome, takvom jednom zabranom treba poduzeti mjere ‘protiv vjerskog društvenog i državnog poretka’ i paralelnih sistema u odnosu sa austrijskim pravnim sistemom“.

Lokalni izbori Gornje Austrije

Na upit na šta bi se mogla odnositi ta eventualna zabrana, te kako bi se ona mogla očitovati, Mussa ističe kako postoji mnogo nepoznanica.

„Ne postoji konkretan oblik šerijatske zabrane ili objašnjenje šta OeVP podrazumijeva pod pojmom ‘šerijat’, a još nije bilo nikakvih razgovora s koalicionim partnerom (Gruene) niti s Islamskom zajednicom Austrije“, nastavlja sagovornica Al Jazeere.

Prijedlog će, nastavlja, vjerovatnije koristiti političkim parolama sa ciljem dobivanja glasova prije regionalnih izbora u Gornjoj Austriji, zakazanih za 26. septembar.

Gornja Austrija je četvrta po površini austrijska pokrajina, dok je treća po broju stanovnika. Glavni grad joj je Linz, a od 2017. godine na njenom čelu je guverner Thomas Stelzer iz OeVP-a.

Glasnogovornica austrijske Islamske zajednice kaže kako je ranije odnos između IGGOe-a i austrijskih vlasti bio bolji nego trenutni.

„Dijalog između političkih vođa i Islamske zajednice kao priznate vjerske zajednice u Austriji tradicionalno se uvijek vodio ravnopravno. Međutim, već neko vrijeme, konstruktivnu saradnju je Vlada, nažalost, strogo ograničila. No, IGGOe se oslanja na razmjenu informacija s vlastima, posebno u području borbe protiv ekstremizma, ali i u pogledu koncepata zaštite i sigurnosti džamija u Austriji“, rekla je Mussa.

Odnos prema izbjeglicama

Vjersko i ljudsko pitanje koje se nameće je odnos države, odnosno vlasti prema izbjeglicama i migrantima. Austrija je navela kako ne želi prihvatiti izbjeglice iz Afganistana nakon što je talibanski pokret silom preuzeo tu azijsku državu.

Mussa navodi kako taj stav ne dijele svi nivoi vlasti Austrije, kao ni svi ljudi.

„Gradonačelnik Beča odlučno se založio za prihvatanje stalnog kontingenta afganistanskih izbjeglica. Nažalost, savezna Vlada nije spremna prihvatiti takav angažman“, kazala je Mussa.

„S obzirom na tragične slike i izvještaje koji nam stižu iz Afganistana, izjave Vladinih čelnika su neprikladne i pogrešne. Austrija je zakonski obavezna poštivati i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i Ženevsku konvenciju o izbjeglicama. Trebala bi i solidarno učestvovati u humanitarnom prihvatu posebno ranjivih osoba širom Evrope“, dodaje.

Mapa islama opet online

Ove godine posebna poteškoća islamskim institucijama, organizacijama i pojedincima bila je takozvana „Mapa islama“ na kojoj su bile navedene lokacije svih onih koji imaju određene veze sa vjerskim životom, te islamom generalno. Nakon velikog pritiska, bila je deaktivirana.

„'Mapa islama’ ubrzo je stavljena online nakon što je deaktivirana. U junu je Islamska zajednica Austrije dostavila tužilaštvu zahtjev za ispitivanje činjeničnog stanja i podržala svoje institucije u ostvarivanju prava na podnošenje žalbe nadležnom tijelu za zaštitu podataka kako bi se lični podaci uklonili. Stranica je i dalje online“, kaže Mussa.

Prema njenim riječima, „odluka o izmjeni islamskog zakona, koju je Nacionalno vijeće usvojilo početkom juna, ponovo je opterećenje odnosa, jer se diskriminacija muslimana još jednom podiže na institucionalni nivo“.

„IGGOe trenutno ispituje da li se protiv izmjena mogu poduzeti pravni koraci. U svakom slučaju, mi ćemo nastaviti zagovarati jednak tretman i pravnu jednakost austrijskih muslimana“, navela je Mussa na kraju razgovora za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO