Prilagođavanje ključno za budućnost fotoaparata

S napretkom mogućnosti mobilnih telefona, isporuka fotoaparata od 2010. do 2020. je pala za 93. posto.

Fotoaparati neće zadugo nestati, ali će morati imati brojne mogućnosti poput povezivanja na internet, trenutnog dijeljenja fotografija i slično (EPA)

Sjećanje na djetinjstvo za većinu održava povremeno gledanje fotografija. Prizori nasmijane djece u plićaku mora, rumenih obraza sa skijama na planinama ili puhanje u svijeće na rođendanskim torama decenijama su sastavni dio gotovo svakog kućanstva, a rijetko ko nema omiljenu fotografiju koja ih podsjeća na neki poseban trenutak u životu. Prije sveprisutnih mobilnih telefona sa naprednim kamerama, jedini način da zabilježite “magični” djelić života bio je uz pomoć fotoapara, uređaja bez kojih, budimo iskreni, odlazak na odmor jednostavno “nije bio to to”.

Međutim, kako su mobiteli dobijali sve više mogućnosti i kako su ti uređaji ujedno bili gotovo svaki trenutak na dohvat ruke, fotoaparati su sve više skupljali prašinu u sve više domaćinstava.

I dok je od 1951. godine do 2010. konstantno rastao broj prodatih analognih i zatim i digitalnih fotoaparata, protekla decenija je zabilježila pad isporuke ovih uređaja za zapanjujućih 93 posto. Taj pad su najviše osjetili velikani “foto-industrije”, Canon, Nikon i Olympus.

Prateći taj trend, čini se da svjedočimo sumraku fotoaparata, čije mjesto bi mogli u potpunosti preuzeti mobilni telefoni.

Budućnost fotoaparata

Ipak, i dok je teško predvidjeti šta budućnost nosi za dobre, stare fotoaparate, oni će još dugo moći raditi ono što telefoni ne mogu, a to je praviti odlične fotografije u svim uvjetima, govori dugogodišnji profesionalni fotograf Sulejman Omerbašić. Kako je, između ostalog, za veliki Red Bull bilježio brojne dinamične sportske događaje, poput skokova sa Starog mosta u Mostaru, gdje je nužno zabilježiti i vjerno prenijeti svaki trenutak nabijen adrenalinom i dinamikom, dobro je upoznat s ograničenjima mobitela i stvarnom prednošću fotoaparata.

Kako kaže, odavno postoje fotografi koji rade isključivo sa mobilnim telefonima, a poznaje i kolege čije su fotografije bile objavljene i na naslovnicama najpoznatijih svjetskih magazina, a snimljene su sa mobitelom.

U suštini, koji uređaj šta može ili ne može zavisi od subjekta koji se fotografira, ističe. Primjera radi, za sportsku fotografiju potrebna je odgovarajuća foto-oprema, a reportažnu fotografiju moguće je bez problema snimiti sa novijim mobitelom, kaže sarajevski stručnjak.

“Mislim da će fotoaparati još dugo postojati, ali će po pitanju povezivanja na internet bit sličniji mobitelu, pa će fotografije moći završiti na socijalnim mrežama u najkraćem mogućem roku, a možda sa dolaskom 5G mreže memorijske kartice izgube značaj poput DVD-a ili CD-a, pa se fotografije sa fotoaparata direktno počnu spremati na neki cloud server. Ipak, mobiteli nisu penzionisali ni fiksne telefone u potpunosti, pa tako ne očekujem ni da će fotoaparate”, kaže Omerbašić.

Posebna namjena

On je svjestan da sa svakom novom generacijom mobitela, ti sveprisutni uređaji imaju sve bolje kamere koje danas nude vrlo kvalitetne fotografije u noćnim uvjetima, imaju širok ugao snimanja, a postoje modeli i sa vrlo dobrim zoomom, odnosno mogućnosti približavanja udaljenih objekata. Ipak, ono što ne treba zaboraviti jeste da fotoaparati, za razliku od mobitela, napravljeni su isključivo za snimanje fotografija, zbog čega su puno lakši za koristiti, brži su, pouzdaniji, lakši za upravljanje i što je veoma važno za profesionalce, bolje leže u ruci.

Stoga je fotoaparat nezamjenjiv kada se fotografira nešto što je jako važno, “jednostavno znate da će uraditi posao”, dodaje.

Kako kaže Omerbašić, u mobitele se ne možemo uvijek pouzdati, niti su dovoljno brzi poput namjenskih aparata.

“Još nisam vidio mobitel koji na primjer može napraviti dobre studijske fotografije sa flash rasvjetom, ili možda uhvatiti neki trenutak sportskog takmičenja. Mobiteli možda imaju naprednije čipove, ali nemaju objektive poput DSLR ili Mirrorless aparata”.

Sarajevski fotograf je svjestan da ključ opstanka u ovoj industriji leži i prilagođavanju.

On navodi primjer kompanije Kodak, koja je bila svjetski gigant u filmskog fotografiji, ali koja dolaskom digitalne fotografije nije opstala, odnosno, nije se adekvatno prilagodila. Stoga se današnji fotoaparati približavaju mobitelima u mnogim aspektima, te imaju ekrane osjetljive na dodir, razne filtere, mogućnost povezivanja Bluetoothom, “kačenjem” na internet putem Wi-Fi mreža, HDMI konekciju visoke rezolucije, tako da zbog svega navedenog on očekuje sve više hibrida između fotoaparata i mobitela.

Ono što vidi kao budućnost jesu već danas prisutni takozvani mirrorless fotoaparati, nazvani tako jer u sebi ne sadrže mala ogledala poput ranijih modela, što uređaj čini lakšim i manjim, s manje mehaničkih dijelova.

Potrebe korisnika

Dodatno, aparati će omogućiti da se prije ostvare želje klijenata, dodaje on.

“Instant upload fotografije je nešto što klijenti uvijek žele, nekada se čekalo danima na razvijanje filma i print fotografija, a sada su u pitanju minute, ako ne nekada i sekunde, bitno je biti prvi na ‘mreżi'…”, kaže Omerbašić.

Mlade generacije, takozvane milijenijalce, mnogi krive za “smrt” brojnih svakodnevnih uređaja, zbog njihove sklonosti da koriste “univerzalne” uređaje koji imaju veliku mobilnost. Za osobe rođene u ovom mileniju, mobitel je “sve”.

Međutim, upravo su oni veliki korisnici fotoaparata, prije svega digitalnih, kaže bloger Marko Kostić.

“Živimo u vreme velikog broja content kreatora, influencera, nazovite ih kako želite. U principu osoba koji prave neke sadržaje koje objavljuju na Instagramu, YouTubeu, sada i TikToku…i od toga žive ili pokušavaju da žive. Iako se čini da im je za to dovoljan mobitel, svesni su da im za kvalitetnu fotografiju ili videoklip velike rezolucije treba i dobar uređaj, a tu je fotoaparat ipak neprevaziđen”, kaže Kostić.

Prema njegovim riječima, često se zanemaruje da moderni digitalni fotoaparati osim što prave odlične fotografije imaju mogućnost i snimanja videa visoke rezolucije, do te mjere da u nekim slučajevima mogu zamijeniti klasične filmske kamere.

“Napretkom tehnologije, i fotoaparati su postali sve moćniji i sposobniji, dok su istovremeno sve kompaktniji. Da, i telefonom možete napraviti odlične fotografije i snimiti video za TikTok, ali fotoaparat za relativno malo novca nudi zaista mnogo, što mladim kreativcima omogućava pravljenje izuzetno, barem vizualno, kvalitetnog sadržaja. Možemo klince kriviti za mnogo toga, ali su zbog svoje bliskosti s tehnologijom oni upravo oni koji bi fotoaparate mogli još dugo držati u životu i zbog čega se industrija uveliko razmišlja o tome šta mladi žele od svojih uređaja”, napominje Kostić.

Fotoaparati, smatra on, više nikada neće biti zastupljeni kao u “analognom” dobu, ali isto tako, za njih će uvijek biti mjesta, kako među profesionalcima, tako i među amaterima. “I ti fotoaparati će moći da rade prethodno nezamislive stvari”.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Iako gotovo svi danas imamo moćan foto aparat i video kameru na smartfonu u našem džepu, mnogi ljubitelji fotografije, ali i profesionalci vraćaju se – filmu.

Published On 15 Jun 2021
Više iz rubrike TEME
POPULARNO