Novi front protiv COVID-a: Italija razmišlja o vakcinaciji djece

Ako EMA da zeleno svjetlo i Vlada odobri vakcinaciju djece, kao što se očekuje, lako je predvidjeti mobilizaciju svih ‘No Vax’ snaga.

Vakcina se u Italiji doživljava kao najboljom odbranom protiv korona virusa (EPA)

Nakon što je donijela uredbu da COVID pasoš od 15. oktobra bude obavezan za sve zaposlenike, Italija namjerava otvoriti novi front u borbi sa pandemijom – razmišlja o vakcinaciji djece mlađe od 12 godina.

Vladin dekret o obavezi svih zaposlenih, bilo u javnom ili privatnom sektoru, da posjeduju takozvani “green pass”, odnosno potvrdu da su ili vakcinirani, ili su preboljeli COVID ili imaju negativan test, jedna je od najdrastičnijih anti-COVID mjera u cijelom svijetu.

Prema pisanju ovdašnjih medija, svi zaposlenici koji od polovine idućeg mjeseca ne budu imali validan certifikat u digitalnoj ili štampanoj formi bit će suspendirani s posla bez plaće, ali ne mogu dobiti otkaz. Također, prijetit će im novčane kazne od 600 do 1.500 eura. Kažnjen može biti i poslodavac i to između 400 i 1.000 eura.

U Italiji, jednoj od zemalja koje je najteže pogodio korona virus, od ranije je na snazi pravilo da svi radnici u zdravstvu moraju biti vakcinirani. Također, za pristup većini javnih mjesta u zatvorenom prostoru, poput restorana i barova, kina, pozorišta, teretana i bazena te sredstava javnog prijevoza na duže dionice (avioni, vozovi, trajekti…) neophodno je pokazati “zeleni certifikat”.

“Green pass” prema novim pravilima važi 12 mjeseci nakon kompletiranja ciklusa vakcinacije, šest mjeseci od ozdravljenja te 48 sati po dobivanju negativnog antigenskog testa na COVID, odnosno 72 sata ako je urađen molekularni test.

Mjere u ostatku Evrope

“Ništa slično nije urađeno ni u jednom dijelu Evrope. Krčimo put pravilima na međunarodnom nivou”, izjavio je nedavno ministar javne uprave Renato Brunetta povodom odluke da “green pass” bude obavezan za sve radnike.

Prema podacima Reutersa, nigdje drugo u Evropi mjere protiv COVID-a nisu tako drastične. Primjera radi, u Francuskoj je na snazi obaveza za sve zdravstvene radnike da su dobili makar jednu dozu vakcine. Slično pravilo važi i u Grčkoj i Mađarskoj. I Velika Britanija razmatra da cjepivo bude obavezno za sve uposlenike u zdravstvenom sektoru.

Vlada Nizozemske je nedavno objavila da će “corona pass” biti obavezan za odlazak u barove i restorane ili na kulturne događaje. U Rusiji svi javni radnici koji imaju odnose sa građanstvom moraju biti vakcinirani. Kompanije su dužne pobrinuti se da najmanje 60 procenata uposlenih ima makar jednu primljenu dozu.

U SAD-u predsjednik Joe Biden nedavno je objavio dekret po kojem svi federalni uposlenici moraju biti vakcinirani. Mnoge od javnih i privatnih kompanija primorale su svoje radnike da se vakciniraju ili testiraju na sedmičnoj osnovi.

Vakcinirano 41 milion ljudi

Vakcina se, dakle, u Italiji doživljava kao najboljom odbranom protiv korona virusa, što potvrđuju i podaci Državnog zdravstvenog zavoda. Cijepljene osobe su izložene za 77 procenata manjem riziku od inficiranja virusom Sars-Cov2 u odnosu na one koje nisu primile vakcinu.

Čak i ako se zaraze, opasnost da će se ozbiljno razboliti je manja za 93 procenta, dok su šanse da će završiti na intenzivnoj terapiji ili umrijeti manje za 96 procenata u odnosu na necijepljene.

U Italiji je vakcinacijski ciklus kompletiralo više od 41 miliona ljudi, odnosno 77 procenata stanovnika starijih od 12 godina.

“Do kraja septembra planiramo dostići brojku od 80 procenata, ali moramo ići dalje”, izjavio je nedavno premijer Mario Draghi.

Kamo dalje? Vjerovatno ka vakcinaciji djece, slažu se vodeći italijanski mediji.

Čeka se stav EMA-e

Repubblica je nedavno objavila intervju sa Marcom Cavalerijem, šefom task force tima za anti-COVID vakcine i terapije u Evropskoj agenciji za lijekove (EMA), koji je najavio slijed događaja.

“Početkom oktobra dobit ćemo izvještaj Pfizera o učinku njihove vakcine na djecu do 11 godina starosti. Za valutaciju izvještaja trebat će nam tri do četiri sedmice. Početkom novembra dobit ćemo isti takav izvještaj od Moderne. Zatim ćemo početi spuštati dobnu granicu, sve dok ne dođemo do novorođenčadi”, kazao je Cavaleri, ostavljajući malo prostora sumnji da će mišljenje Agencije biti negativno.

Pfizer i BioNTech su još 20. septembra objavili pozitivne rezultate druge od tri faze testiranja njihovog cjepiva kod djece između pet i 11 godina starosti. Prema saopćenju, dvije manje doze vakcine u odnosu na one koje se daju odraslima su se pokazale sigurnim i visoko učinkovitim.

Ako EMA da zeleno svjetlo i Vlada Italije odobri vakcinaciju djece, kao što se očekuje, lako je predvidjeti mobilizaciju svih “No Vax” snaga, ističe Corriere della Sera.

Bitka preko leđa djece

“Sada slijede dva jednako važna procesa. Prvi je birokratsko-znanstveni, tokom kojeg će regulatorna tijela odlučiti hoće li odobriti proširenje kampanje na djecu. Drugi, mnogo kontroverzniji, imat će emocionalno-propagandno-političke karakteristike, a vodit će ga dvije kategorije ljudi: jedna, respektabilna, koju čine skeptici s dobrim namjerama, ljudi koji su razumljivo zabrinuti, te druga, za žaljenje, koja obuhvata sve one s predznakom ‘anti’ i uključuje farmakofobe, poklonike teorija zavjere i političare koji love glasove”, piše Corriere.

Vakcinacija djece, nastavlja list, bit će bitka svih bitki, “Armagedon u kojem će se svi oni koje je nauka porazila u prethodne dvije godine pokušati osvetiti”.

Da bi se spriječio ideološki sukob preko leđa djece, dobro je baratati činjenicama, predlaže Corriere, pa ističe da je s pojavom varijante Delta virus sve više počeo napadati i djecu (u SAD-u maloljetnici čine jedan od pet novih pozitivnih na COVID; broj pedijatrijskih slučajeva je od jula porastao za čak 240 procenata, ističe list).

Italijanski pedijatri se masovno zalažu za cijepljenje djece mlađe od 11 godina, nakon što se izvrše potrebne provjere efikasnosti vakcine. Njihov stav jasno je izražen na web stranici Društva pedijatara.

Prilog temi dao je i poznati biolog Enrico Bucci, koji je u autorskom tekstu u dnevniku Foglio pozvao na poseban oprez i pravilno baratanje raspoloživim informacijama pri odlučivanju o eventualnoj vakcinaciji djece, te je zaključio:

“Ne želim širiti dvojbe o efikasnosti vakcine na djece. Naprotiv, želim istaći da nam hitno trebaju podaci o efikasnosti i sigurnosti vakcine jer je ova populacija trenutno potpuno nezaštićena i očito predstavlja poligon na kojem će se događati mutacije te se evolucija virusa može brzo nastaviti”, upozorava Bucci.

Izvor: Al Jazeera