Nangarhar: Uporište ISIL-a u Afganistanu

Organizacija Islamska država Irak i Levant potražila je utočište u Nangarharu na istoku Afganistana zbog geografskog položaja ove provincije i njenog stanovništva koje nije plemenski ustrojeno.

Afganistanski građani ispred bolnice u Nangarharu nakon eksplozija u glavnom gradu provincije Jalalabadu prije nekoliko dana (AFP)

 Piše: Hamidullah Mohammad Shah

Ime provincije Nangarhar, na istoku Afganistana, ponovo se dovodi u vezu s aktivnostima organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL). Stotine pripadnika ove organizacije koji su bili zatvoreni prebjegli su u ovu provinciju nakon što su talibani ispraznili zatvore prilikom preuzimanja kontrole nad Kabulom sredinom augusta.

Provincija u blizini Kabula, čije su geografske karakteristike doprinijele odbijanju američkih napada, dugo je bila dom i sklonište Al-Kaide nakon napada 11. septembra 2001. godine. U ovu provinciju se sklonio i ISIL te obznanio svoje prisustvo 2015. godine.

Položaj i historija

Provincija Nangarhar nalazi se na glavnoj cesti prema Pakistanu i Indiji, u istočnom Afganistanu. Zbog svog položaja, Jalalabad, glavni grad provincije, oduvijek je imao trgovački, vojni i politički značaj u regiji.

Nangarhar je jedna od 34 provincije u Afganistanu, a povezana je s provincijama Logar, Laghman, Kunar te glavnim gradom Kabulom, pored granice s Pakistanom duge 2600 kilometara.

Provincija je podijeljena na 22 okruga, a naseljava je više od dva miliona i 700 hiljada ljudi. Treća je najnaseljenija provincija u Afganistanu.

Još od vremena pokojnog kralja Muhammeda Zahira Shaha, Nangarhar je imao ključnu ulogu u vođenju administrativnih poslova, budući da su dvojica njegovih sinova, Sharifi Abdul Zahir i Musa Shafiq, obavljali dužnost premijera. Također, tu su i visoki državnici, poput Abdul Rahman Pazhwaka, stalnog predstavnika Afganistana u Ujedinjenim narodima, te Samada Hameda, zamjenika premijera za vrijeme vladavine kralja, koji su se suprotstavili sovjetskoj okupaciji.

Nakon pada vlade Muhameda Najibulaha 1992. godine, čelnici provincije, među kojima i šejh Muhameda Yunus Khalis, jedan od vođa mudžahedina protiv Sovjeta, kao i grupa Syed Ahmad Geelani u Nangarharu, nisu se uplitali u građanske ratove koji trajali sve dok talibani nisu zauzeli glavni grad Kabul 1996. godine. Štaviše, provincija je pružila utočište raseljenim osobama koje su napustile druga područja zbog ratova i sigurnosnih napetosti.

Izbjeglički kamp Tagab, na autoputu između grada Jalalabada i graničnog prijelaza Torkham s Pakistanom, još uvijek svjedoči o tom razdoblju u Afganistanu.

Prema političkom piscu Hikmatu Jalilu, Nangarhar se ističe po tome da je većina njegovog stanovništva obrazovana. U usporedbi s ostalim regijama, stopa nepismenosti je vrlo niska. U provinciji se nalazi Univerzitet Nangarhar, koji je osnovan za vrijeme vladavine kralja, a smatra se drugim nakon Univerziteta u Kabulu.

Prema službenim izvorima, u provinciji postoji 936 državnih škola i šest privatnih univerziteta. Nangarhar se nalazi blizu Pakistana, što je također doprinijelo većem širenju obrazovanja među tamošnjim stanovništvom.

Kolijevka Al-Kaide

Događaji koji su se dogodili u Nangarharu mogu se podijeliti u dvije faze: prva je bila prije napada 11. septembra 2001. U ovoj fazi Nangarhar je svjedočio pojavi Al-Kaide u planinama Tora Bora.

Vođa Al-Kaide Osama bin Laden vratio se u Nangarhar 1996. godine iz Sudana, a odatle je otišao u Kabul i Kandahar kako bi se susreo s vođom i osnivačem talibanskog pokreta, mulom Muhamedom Omarom.

Druga faza: nakon napada 11. septembra, kada se Bin Laden ponovno vratio u planine Tora Bora, gdje su izbile žestoke bitke i sukobi između američkih snaga i militanata Al-Kaide, prije njegovog odlaska u Pakistan.

Najvažnije američke baze

Nakon dolaska američkih snaga u Afganistan, Sjedinjene Američke Države (SAD) igrale su ključnu ulogu na istoku zemlje, gdje su uspostavile važnu vojnu bazu na aerodromu te provincije i osnovale centar za obuku granične policije u planinama Tora Bora.

Bivši sigurnosni izvor izjavio je za Al Jazeeru da je baza američkih snaga u gradu Jalalabadu jedna od tri najvažnije vojne baze u Afganistanu. Iz baze su pokretani zračni napadi na plemenska područja na pakistanskoj teritoriji, a služila je i za nadziranje graničnog pojasa s Pakistanom.

Prema izvoru, američka baza je bila glavni centar za borbu protiv “terorizma” u četiri istočne države.

ISIL u Nangarharu

Sredinom 2015. godine, ISIL je proglasio svoje prisustvo u provinciji Nangarhar. Nakon što je organizacija ciljala vojnu bolnicu u glavnom gradu Kabulu, bivši američki predsjednik Donald Trump naredio je napad na njihovo uporište u okrugu Shinwari u državi Nangarhar.

Američke snage su bacile “majku svih bombi”, tešku 9.800 kilograma eksploziva, 14. aprila 2017. na mrežu tunela koje je ISIL koristio u provinciji Nangarhar.

Zašto se ISIL pojavio u Nangarharu?

ISIL se pojavio početkom 2015. u provinciji Farah, zapadni Afganistan, ali su ga eliminirale američke snage. Nije uspio izgraditi odnose sa svojim okruženjem, budući da se južne i zapadne provincije smatraju narodnim uporištem za talibanski pokret.

ISIL se odlučio vratiti u provinciju Nangarhar na istoku zemlje, i to iz nekoliko razloga. Sigurnosni dužnosnik je rezimirao te razloge rekavši da je organizacija odabrala ovu provinciju zbog svoje blizine glavnom gradu Kabulu. Također, talibanski pokret na ovom području nema toliku podršku naroda kao u provincijama na jugu.

Dodaje kako je jedan od razloga za ovaj povratak i taj da je plemenski element u Nangarharu slab i krhak u usporedbi sa provincijama Paktia i Khost, gdje plemena ne dopuštaju tako lako prisustvo stranih elemenata.

Izvor je dodao da je ISIL regrutirao pripadnike plemena Orakzai u plemenskim područjima pod kontrolom pakistanske vlade, čiji pripadnici žive u blizini Nangarhara, pa je bilo lako premjestiti njegove borce i regrute na afganistansko područje.

Planinski lanac Tora Bora također je bio važan geografski faktor za borce ISIL-a, jer im je osigurao prirodnu zaštitu od zračnih napada.

Prema bivšem dužnosniku za sigurnost, ISIL je slijedio primjer Al-Kaide u korištenju planina.

Nakon što su talibani preuzeli kontrolu

Nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad Afganistanom, posmatrači vjeruju da je trenutna sigurnosna situacija u gradu Jalalabadu, glavnom gradu Nangarhara, vrlo slična onoj iz 2017, kada su u gradu u aprilu zabilježena 33 bombaška napada.

Zbog toga je prethodna afganistanska vlada morala smijeniti guvernera Muhameda Gulaba Mangala sa dužnosti jer nije mogao držati sigurnosnu situaciju pod kontrolom.

Postoji još jedan razlog za tako brz povratak ISIL-a na afganistansku scenu na način koji je pomrsio račune, barem u provinciji Nangarhar. Pisac Hikmat Jalil kaže: “Nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad afganistanskim provincijama, svi zatvorenici su pušteni iz zatvora, uključujući i zatvorenike ISIL-a.”

Ono što se dogodilo na dan pada Kabula predstavlja stratešku grešku, smatra Jalil, jer su talibani pustili oko 500 zatvorenika ISIL-a. Većina njih je potražila utočište u provinciji Nangarhar, glavnom uporištu te organizacije, a teško da će ih talbanski ponovo uhapsiti.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Paralelno sa talibanskim preuzimanjem kontrole nad cijelim Afganistanom i ulaskom pokreta u glavni grad, Kabul, na scenu se ponovo i snažno vratio lokalni ogranak ISIL-a.

02 Sep 2021
Više iz rubrike TEME
POPULARNO