Može li sud zabraniti novinarima da pišu?

Općinski sud u Zagrebu donio je odluku o privremenoj zabrani objave tekstova, što je nezabilježeno do sada u Hrvatskoj.

'Nedopustivo je da se javna riječ i javni prostor koriste za iskrivljeno i neistinito informiranje javnosti', poručila je Buljan Flander (Petar Glebov / Pixsell)

Pravosuđe u Hrvatskoj tijekom proteklih godina, pa i desetljeća, imalo je brojne, u najmanju ruku čudne i neobične presude, odluke i mjere, ali mjera koju je ovoga tjedna donio Općinski sud u Zagrebu spada u sam vrh problematičnih odluka sudova u Hrvatskoj uopće.

Općinski sud u Zagrebu odredio je hrvatskom portalu H-Alter privremenu mjeru zabrane objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba – Gordani Buljan Flander.

Kako se navodi u rješenju suda oduka je donesena “radi osiguranja nenovčane tražbine Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i ravnateljice Poliklinike”. Stručnjaci pojašnjavaju kako je ova privremena mjera suda izdana temeljem Ovršnog zakona Udruzi za nezavisnu medijsku kulturu, izdavaču neprofitnog portala H-Alter kao i da će ostati na snazi do pravomoćnog okončanja postupka koji su predlagatelji osiguranja dužni pokrenuti radi opravdanja navedene privremene mjere ili do drugačije odluke suda na prijedlog predlagatelja ili protivnika osiguranja.

Sporan serijal tekstova

Razlog za ovakvu mjeru suda je serija tekstova koje je novinarka Jelena Jindra objavila na portalu H-Alter kroz koje problematizira rad ravnateljice Poliklinike. Tekstovi su objavljeni pod naslovom “Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?”.

Novinarka Jelena Jindra, čiji su tekstovi bili povod za donošenje privremene odluke o zabrani objavljivanja tekstova, rekla je kako je previše ne čudi ta oduka suda kao i da je krenula u novinarsko istraživanje kako bi doznala jesu li priče majki, koje su joj se javljale prošle godine jer su im na sudovima oduzeta djeca i dodijeljena nasilnim očevima, zapravo točne i autentične.

“Tu teoriju koju ne priznaje Svjetska zdravstvena organizacija, primjenjuje zapravo politika. Privremenim sudskim mjerama se i djeca oduzimaju nenasilnim roditeljima pa me ne čudi da se neki tekstovi pokušavaju oduzeti na isti način. Moj cilj je bio da se počne govoriti o toj temi o kojoj svi znaju ali i o kojoj svi šute kao i da postoje ljudi koji su uzeli potpunu moć”, rekla je Jindra.

Kaže i kako je cijela priča dobila veću pozornost nakon intervjua s pjevačicom Severinom Vučković koja je progovorila o svojim iskustvima i svojoj borbi sa sustavom. Po riječima Jindre i Severina, koja je u Hrvatskoj iznimno poznata osoba, bila je žrtva sustava pri čemu se pokazalo kako je njen “zlostavljač moćniji od nje”. O prašini koju je digao taj intervju govori i to da je u samo dva dana pročitan više od 100.000 puta što samo govori o interesu javnosti o ovoj temi i ovome široko raširenom problemu.

Gušenje novinarskih sloboda

“Zahvaljujem Severini jer ovakva reakcija medija ne bi postojala da nije bilo toga intervjua. Severina je zapravo napravila jako puno za druge roditelje koji su žrtve ovog sustava za zaštitu djece. Ona je u tome intervjuu progovorila ne samo o svojim iskustvima nego i o tome kako je ta cijela mreža isprepletena. Treba znati i kako će Severina preuzeti odgovornost za sve što je rekla kao i što ću i ja, kao novinarka, preuzeti odgovornost za sve što sam napisala. Vrijeme je da mediji počnu propitivati to da uvijek dvije-tri osobe uvijek govore o zaštiti zlostavljane djece ili nenasilju”, rekla je Jindra.

Povodom odluke suda u Zagrebu o privremenoj zabrani objavljivanja tekstova Toni Gabrić, urednik portala H-Alter, rekao je kako ta odluka zapravo pokazuje da ravnateljica Poliklinike Gordana Buljan Flander gleda na način – “Poliklinika to sam ja”.

Najavio je i kako neće odmah skinuti sporne tekstove s portala, kao i da će o odluci suda razgovarati s odvjetnicom i tek onda odlučiti koje će daljnje korake poduzeti.

“Odluka suda je grozomorna i ona je protiv novinarskih sloboda i prava javnosti da zna. Međutim, nije me iznenadila, a niti šokirala. U novinarstvu sam već 30 godina i sve to vrijeme politika je kod nas uglavnom uvijek ista. Ona samo ovisi o političkim prilikama na koji će se način primjenjivati”, rekao je Gabrić.

Iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba ne javljaju se na telefonske pozive. U međuvremenu se oglasila ravnateljica Poliklinike Gordana Buljan Flander, i to nakon što su mediji objavili vijest da je odluka donesena na njezin zahtjev, koja je za Media Servis rekla kako “smatra da je nedopustivo da se javna riječ i javni prostor koriste za iskrivljeno i neistinito informiranje javnosti”.

“Stručnjaci Poliklinike izloženi su pritiscima roditelja nezadovoljnih nalazima”, rekla je Buljan Flander.

Smjena članova Upravnog vijeća

Odluka Općinskog suda u Zagrebu izazvala je burne reakcije u javnosti pa su tako privremenu mjeru do sada osudili mnogi. Odmah nakon što se doznalo za donošenje mjere, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio je smjenu članova Upravnog vijeća Poliklinike.

“Mi kao gradska vlast protivimo se ovakvoj praksi da gradska ustanova traži zabranu kritičkog pisanja o radu gradske ustanove. To je poruka svim ustanovama Grada Zagreba. S obzirom na ove okolnosti, smijenit ćemo upravno vijeće Poliklinike koji su predstavnici Grada Zagreba, te ćemo imenovati nove. Prije nekoliko dana tražili smo internu kontrolu poslovanja Poliklinike. To možemo jer je u našoj nadležnosti. Pozivam i Ministarstvo zdravstva da provede nadzor rada Poliklinike. Mislim da je to svima u interesu da se raščiste sve moguće nepravilnosti”, rekao je Tomašević.

Odluku suda u Zagrebu oštro je kritizirao i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko koji je istakao kako je jedna ovakva odluka, koja zabranjuje pisanje o nekoj ustanovi ili osobi, iznimno opasna za novinarstvo kao i slobodu medija. Posjetio je i kako je sudac koji je donio spornu odluku tek nedavno imenovan na tu dužnost te da mu je ovo prva ovakva odluka koja je sramotna i skandalozna.

Opasan pokušaj cenzure

“Svjedoci smo godinama da se novinare maltretira serijama tužbi, u kojima se na ime duševnih boli i slično traže veliki novci, ali ovaj puta je pravosuđe odlučilo ušutkati medije. Stoga pozivamo sve kolege da se solidariziraju s portalom H-Alter i novinarkom Jelenom Jindra. Oni u svemu ovome ne smiju biti sami. Sindikat novinara Hrvatske (SNH) će obavijestiti Europsku federaciju novinara i ostale institucije o ovome slučaju koji je samo još jedan detalj ušutkavanja novinara. Ovo je iznimno opasna odluka jer ako ovo prođe onda će svaki političar uskoro moći sudski zatražiti da se objavi bilo koja informacija u medijima”, istakao je Zovko. Navodi i kako HND i SNH smatraju kako je ovdje riječ o opasnom pokušaju cenzure i nedopustivom ušutkivanju medija.

Reagirali su i iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata odakle navode kako je njihova udruga u protekle dvije godine zaprimila veći broj pritužbi na rad te Poliklinike. Mišljenja su da je rad Poliklinike potrebno detaljno istražiti, s obzirom da pritužbe pristižu s više relevatnih izvora.

Na brojne novinarske upite o ovome slučaju govorila je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je rekla da joj je “neshvatljivo i neprihvatljivo da se može donijeti odluku kojom se nekome unaprijed zabranjuje da o nečemu piše”.

Plenković: Vlada s tim nema veze

“Načelni je stav da mi zaista nije jasno kako je moguće donijeti odluku kojom bi se nekome unaprijed zabranilo da o nečemu piše. Moje je mišljenje da svaki prijepor vezano uz članke u medijima treba rješavati sukladno Zakonu o medijima, dakle demanti, ukoliko nije objavljen ili nije zadovoljavajući, uvijek se može pokrenuti i sudski spor”, rekla je Obuljen Koržinek.

Jedan ovakav slučaj nije mogao proći i bez političkih reakcija pa je tako saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović rekla kako je ovo zapravo nezabilježen slučaj pritiska na medije.

“Radi toga mi ne možemo govoriti o demokratskoj i slobodnoj državi i o slobodnim medijima. Možemo samo pognuti glavu kad se govori o slobodnim medijima i ljudskim slobodama. SDP podržava HND i SNH i tražimo da se ovakva praksa ne događa u Hrvatskoj”, rekla je Ahmetović.

U izjavi medijima cijeli slučaj komentirao je i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković koji je rekao kako je nedopustivo i da nije normalno da u zemlji u kojoj se točno zna što je izvršna, što sudbena i što zakonodavna vlast, da se političkom prostoru optužuje Vladu za odluku jednog suca u privremenoj mjeri.

“Vlada s tim nema veze. Odbacujem te insinuacije, a kamoli utjecaju Vlade na sudove i da postoji intencija Vlade za gušenje slobode medija. Takve teze nisu normalne i one su van svake pameti. Mi se zalažemo za svu slobodu medija, što god da se napiše. Prema tome, niti ćemo mi za to odgovarati, postoje pravni načini kako da se ide kontra te mjere, a neću ulaziti u meritum niti pristajati na odluke da se u Hrvatskoj guši sloboda medija”, zaključio je Plenković.

Dala ostavku pred kamerama

Sve što se dogodilo sa zahtjevom i kasnije privremenom zabranom suda dovelo je do toga da je Gordana Buljan Flander pred kamerama Nove TV podnijela ostavku na mjesto ravnateljice Poliklinike. Pri tome se direktno obratila gradonačelniku Zagreba, Tomislavu Tomaševiću.

”Gospodine gradonačelniče, nakon što tri mjeseca nisam uspjela doći do vas, tražeći podršku za rad ustanove, ja vam večeras podnosim neopozivu ostavku. Nadam se da ćete naći stručnjaka, ili da ga već imate, koji će nastaviti voditi ovu ustanovu na način da i dalje ostane prepoznata i primjer prakse u Europi. Poštujem pravo svakog gradonačelnika da bira svoje suradnike”, rekla je Buljan Flander pred kamerama.

Izvor: Al Jazeera