Nesreća, skrbništvo, otmica: Tragična priča šestogodišnjeg Eitana

Eitan Biran, čiji su roditelji, mlađi brat te pradjed i prabaka stradali u nesrećina obali jezera Maggiore, do navodne otmice živio je kod očeve sestre u mjestu Pavia.

Šestogodišnji dječak je jedini preživio pad kabine žičare u maju (Reuters)

Šestogodišnji dječak koji je jedini preživio stravičnu nesreću u maju, kada je u padu kabine žičare poginulo 14 osoba među kojima i njegova kompletna porodica, odveden je iz Italije u Izrael bez znanja zakonskih staratelja, a vlasti na Apeninima su pokrenule istragu o mogućoj međunarodnoj otmici.

Eitan Biran, čiji su roditelji, mlađi brat te pradjed i prabaka stradali u nesreći u mjestu Stresa na obali jezera Maggiore na sjeveru zemlje, do navodne otmice živio je kod očeve sestre u mjestu Pavia, u blizini Milana, prenijeli su italijanski mediji.

U prošlu subotu u dogovorenu posjetu mu je došao djed po majčinoj strani Shmuel Peleg, koji ga je izveo napolje. No, umjesto u prodavnicu igračaka, kamo je rekao da idu, odveo ga je prvo u Švicarsku automobilom, a zatim i privatnim letom u Izrael, javio je Corriere della Sera.

„Njegov djed je došao da ga posjeti u dogovoreno vrijeme. Izveo ga je, ali se nisu vratili“, izjavila je Aya Biran Nirko, tetka kojoj je sud u Paviji dodijelio starateljstvo u junu, nakon što je Eitan otpušten iz bolnice.

Policija ispitala djeda

U međuvremenu je familija po majčinoj strani, koja živi u Izraelu, počela borbu za skrbništvo. Gali Peleg, sestra Eitanove majke, u avgustu je pokrenula postupak usvajanja kod nadležnog suda u Tel Avivu, tvrdeći da dječaka drže u Italiji kao taoca. Ona je izraelskom radiju 103FM kazala da Eitan nije otet.

„Ne želim koristiti tu riječ. Eitana smo vratili kući. Morali smo to uraditi jer smo se brinuli za njegovo zdravlje. Da nam sudac nije odredio posjetu, ne bismo ga ni vidjeli“, kazala je Peleg.

Izraelska policija je saopćila da je dobila prijavu da je maloljetni dječak otet i doveden u Izrael te je ispitala 58-godišnjeg muškarca, javio je Reuters. Osumnjičeni je pušten, ali mu je ograničeno kretanje. U saopćenju nije navedeno ime, ali su tamošnji mediji otkrili da se radi o Eitanovu djedu Shmuelu.

Njegovi advokati su to i potvrdili, naglasivši da je reagirao “impulsivno” nakon što je isključen iz pravnog postupka u vezi s dječakovim skrbništvom, te da je bio zabrinut za zdravlje unuka.

Sudski izvori u Paviji su otkrili da su tužitelji pokrenuli istragu o mogućoj otmici. Ured tužitelja je, međutim, odbio komentirati slučaj.

Istraga o nesreći još traje

Eitan je rođen u Izraelu, ali je s porodicom nekoliko godina živio u Paviji. Otac Amit Biran radio je u jevrejskoj školi u Milanu, a majka Tal Peleg Biran je studirala psihologiju. Kobnog 23. maja krenuli su na izlet koji je okončan tragično.

Ukupno 15 ljudi ukrcalo se u žičaru u mjestu Stresa. Malo prije nego što će stići na cilj, na planinu Mottarone, puknuo je glavni kabal zbog čega je kabina krenula natrag, da bi na kraju pala sa oko 20 metara visine. Osmero od 14 poginulih, uključujući i jednog petogodišnjaka, su Italijani. Preostala žrtva je iranski državljanin koji je živio u Rimu.

Istražitelji još nisu tačno utvrdili uzrok nesreće. Prema ovdašnjim medijima, sumnja se da je sigurnosna kočnica, koja bi trebala spriječiti da kabine krene nazad, bila deaktivirana kako bi se spriječila stalna automatska zaustavljanja sistema.

Vlasti vode istragu protiv 14 osoba, uključujući i odgovorne iz kompanije koja je proizvela žičaru i one koji su bili zaduženi za održavanje i upravljanje.

Dvije porodice, dvije priče

Sudbina jedinog preživjelog je kompleksna i bolna, a dvije porodične strane pričaju je na dva potpuno suprotna načina. S očeve strane izričito govore o “otmici”, a s majčine odgovaraju: “Poštivali smo želje roditelja kojih više nema. Htjeli su odgajati svoju djecu u Izraelu”.

Eitan je nakon nesreće nekoliko sedmica proveo u bolnici u Torinu. Zbog ozljeda nogu i danas se kreće uz pomoć hodalice. Pod starateljstvom porodice Biran, trebao je nastaviti živjeti u Italiji: upisan je u školu u Paviji, a planirano je da nastavi fizioterapiju i psihoterapiju. Za ovu sedmicu imao je zakazan kontrolni pregled.

Odluku talijanskog suda da ostane u Italiji žestoko je osporavala obitelj Peleg, odnosno majčina strana, koja ga je željela vratiti natrag u Izrael. Prema njima, roditelji su željeli odgajati Eitana u duhu judaizma i obraćali su mu se na hebrejskom. U prilog svojim tvrdnjama naveli su i činjenicu da su Tal i Amit pokopani u Izraelu.

Sud u Paviji uvijek je odbijao njihove žalbe, a djedu Shmuelu Pelegu, koji je u međuvremenu došao živjeti u Italiju kako bi bio blizu Eitana, naložio je da vrati djetetovu izraelsku putovnicu (Eitan ima dvostruko državljanstvo, izraelsko i italijansko). To je trebao učiniti do 30. avgusta, ali odluku suda nije ispoštovao. S tim je pasošem ovaj bivši vojnik izraelske vojske ukrcao Eitana u privatni avion u Luganu i njih su dvojica odletjeli za Tel Aviv.

Upisan u katoličku školu

Vjerovatno nije slučajno što je Eitan odveden baš u subotu, dva dana prije početka školske godine, budući da ga je Aya Biran upisala u jednu katoličku školu, što se Pelegovima nikako nije svidjelo.

Prema Etty Peleg, Eitanovoj baki s majčine strane, njezinu sefardsku porodicu (porijeklom s Pirinejskog poluotoka ili drugih mediteranskih zemalja) Biranovi koji su Aškenazi (to jest porijeklom iz drugih dijelova Evrope) su “prezirali”. “Njihova je tipična evropska oholost”, rekla je izraelskim novinama Israel Hayom, prenio je magazin Il Post.

U osnovi mržnje dvije porodice bila su i druga pitanja. “Nikad nisam krila da smo mi desničari”, kazala je Etty Peleg, aludirajući da porodica Biran gaji više simpatija za ljevicu.

Aya Biran, koja nikada prije nije odgovarala na optužbe iz Izraela, sada zahtijeva hitan povratak djeteta, u skladu s odredbama italijanskog zakona i Haške konvencije o zaštiti maloljetnika.

Konvencija, koju Izrael također podržava, nalaže da slučajeve međunarodne otmice djece trebaju rješavati sudovi države u kojoj je dijete odvedeno. To znači da je nadležan sud u Tel Avivu koji slučaj mora zaključiti u roku od šest sedmica.

Izvor: Al Jazeera