Preseljenje Afganistanaca kao unutarameričko pitanje

Anketa je pokazala da 76 posto republikanaca podržava napore za preseljenje, što je veliki postotak u kontekstu političke polarizacije unutar SAD-a.

Neki izvještaji ukazuju na dolazak više od 35.000 izbjeglica (Al Jazeera)

Još uvijek nema preciznih podataka o broju afganistanskih izbjeglica preseljenih u Sjedinjene Američke Države, a neki izvještaji ukazuju na dolazak više od 35.000 izbjeglica, dok drugi predviđaju da će se njihov ukupni broj u narednim sedmicama popeti na 65.000.

Pitanje preseljenja afganistanskih izbjeglica postalo je unutrašnje pitanje par excellence, budući da desničarska struja u Republikanskoj stranci pokušava politizirati to pitanje zbog postizanja političkih ciljeva koji joj daju nedostajuću većinu u Zastupničkom domu Kongresa na izborima sljedeće godine.

U isto vrijeme, demokrate se nastoje usredotočiti na humanitarnu dimenziju krize, pokušavajući zanemariti skandal zbog haotičnog povlačenja iz Kabula.

Tri bivša predsjednika i njihove supruge, Hillary i Bill Clinton, Laura i George W. Bush te Michelle i Barack Obama, pridružili su se brojnim vjerskim vođama i građanskim organizacijama kako bi pokrenuli novu platformu čiji je cilj olakšati pomoć evakuiranim Afganistancima koji su već stigli na američko tlo.

Nova platforma, koja je počela s radom 14. septembra, zove se “Welcome.US.”

Platforma pruža jedinstvenu web stranicu preko koje građani i kompanije mogu donirati sredstva organizacijama koje se brinu o izbjeglicama te pronalazi druge načine za pomoć Afganistancima koji pokušavaju iznova izgraditi svoj život.

Demokrati pokušavaju izvršiti pritisak kako bi se usvojili zakoni na osnovu kojih koji bi se svim Afganistancima doseljenim u SAD, bez obzira na vrstu vize koju posjeduju, omogućio pristup istim uslugama kao i izbjeglicama, što podrazumjeva novčanu pomoć, smještaj, obuku za posao i zapošljavanje, kao i druge usluge.

“Dobivaju mnogo poziva od ljudi koji se žele odužiti Afganistancima, a dolaze od pristalica obje stranke, koji to rade iz humanitarnih razloga, a ne zbog politike”, kaže Alicia Wrenn, direktorica programa za integracije u Fondaciji Hias, jednoj od glavnih organizacija čiji rad podržava State Department.

Gregory Maniatis, direktor Međunarodne migracijske inicijative pri Organizaciji otvorenog društva, naglasio je da je “saosjećanje s ovim izbjeglicama vrlo pozitivno”.

“Postoji mnogo zahtjeva za sudjelovanje i dobrodošlicu Afganistancima koji dolaze.”

Predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa da izdvoji 6,4 milijarde dolara savezne pomoći za hitne slučajeve kao podršku naporima za preseljenje afganistanskih izbjeglica, a očekuje se da će Kongres odobriti taj zahtjev.

Kongres razmatra pitanje programa za podršku novopridošlim Afganistancima, a već postoje dvostranački prijedlozi zakona koje su nedavno predstavili demokratski zastupnik Seth Moulton iz Marylanda i republikanac Don Bacon iz Nebraske.

Cilj ovakvih prijedloga zakona je otvoriti put novopridošlim Afganistancima za dobivanje stalnog boravka.

Također, 196 republikanskih predstavnika u Zastupničkom domu glasalo je za prijedlog zakona o povećanju broja posebnih imigrantskih viza za Afganistance koji su radili s Amerikancima, a protiv toga se izjasnilo samo 16 zastupnika.

Važno je napomenuti da evangelističke skupine i druge konzervativne kršćanske dobrotvorne organizacije imaju značajan utjecaj na desnicu po pitanju preseljenja izbjeglica, što je doprinijelo poticanju republikanaca da zauzmu umjerene stavove, bliske stavovima njihovih pristalica među religioznim kršćanima.

Manji dio republikanaca i dalje osuđuje preseljenje Afganistanaca u Sjedinjene Američke Države i vide to kao priliku koju moraju iskoristiti u svom nastojanju da osvoje većinu u Zastupničkom domu na izborima na sredini predsjedničkog mandata sljedeće godine.

Bivši predsjednik Donald Trump je izdao saopćenje 24. augusta u kojem se kaže: “Možete biti sigurni da talibani, koji sada imaju potpunu kontrolu, nisu dozvolili najboljima i najpametnijima da se ukrcaju na evakuacijske letove”.

“Umjesto toga, možemo samo zamisliti koliko je hiljada terorista odletjelo iz Afganistana po cijelom svijetu… Kakav užasan neuspjeh. To je ulazak bez provjere. Koliko će terorista Joe Biden dovesti u Ameriku? Ne znamo!”

Drugi su dijelili Trumpove stavove, pa je tako vođa republikanske manjine u Zastupničkom domu Kevin McCarthy upozorio da bi preseljenje Afganistanaca u SAD značilo “dolazak terorista preko granice”.

Također je želio ugoditi kršćanskim dobrotvornim organizacijama koje glasaju za republikance, pa je rekao: “Dugujemo tim ljudima, koji su naši prijatelji i koji su radili s nama da ih sigurno izvedemo ako možemo.”

Protivnici tvrde da Afganistanci koji dolaze nisu pravilno pregledani te da bi među njima mogli biti i “teroristi ili simpatizeri talibana”.

Lora Ries, stručnjakinja za borbu protiv terorizma u Fondaciji Heritage, vidi opasnost u primanju hiljada Afganistanaca bez provedbe neophodnog ispitivanja i provjere.

Kaže da Amerikanci “imaju pravo smatrati da su izloženi povećanom riziku od terorizma, zahvaljujući odlukama i politici ove administracije.”

Ries je dovela u pitanje identitet hiljada Afganistanaca koji su posljednjih sedmica došli u Sjedinjene Američke Države.

Upozorila je da “Amerikanci ne bi trebali vjerovati da među Afganistancima koje je ova administracija već dovela u Sjedinjene Američke Države, nema terorista”.

Mnogi republikanski članovi Kongresa, uključujući Trumpa, počeli su koristiti afganistansku izbjegličku krizu u svojoj političkoj borbi protiv demokrata, igrajući na iste antimigrantske osjećaje koji su uspjeli dovesti Trumpa u Bijelu kuću 2016. godine.

Ispitivanje javnog mnjenja, koje je proveo Ipsos za američki Nacionalni javni radio (NPR) između 1. i 2. septembra, na uzorku od 1.299 američkih građana, pokazalo je da većina Amerikanaca prihvata da se određene skupine Afganistanaca nastane u SAD-u.

Oko dvije trećine Amerikanaca generalno podržava prihvatanje određenih skupina Afganistanaca, uključujući one koji su radili s američkom vladom (74 posto), one koji su služili u afganistanskim snagama kao saveznicima SAD-a (73 posto) i one koji se boje talibanskog progona ili represije (65 posto).

Više od polovice ispitanika izrazilo je zabrinutost da bi organizacija Islamska država Irak i Levant (ISIL) ili mreža Al-Kaida mogli iskoristiti preseljenje kao “sredstvo za infiltraciju u Sjedinjene Američke Države”.

Čini se da postoji priznanje, čak i među mnogim anti-imigracijski nastrojenim jastrebovima u Republikanskoj stranci, da SAD snosi određenu moralnu odgovornost za brigu o Afganistancima koji su služili zajedno s američkim vojnicima 20 godina.

Anketa je pokazala da 76 posto republikanaca podržava napore za preseljenje, što je veliki postotak u kontekstu političke polarizacije unutar SAD-a.

Izvor: Al Jazeera