Kakva je sudbina afganistanskih snaga nakon dolaska talibana na vlast?

Mnogi Afganistanci vjeruju da bi talibani trebali spojiti te snage sa svojim borcima i formirati nacionalnu vojsku koja zadovoljava potrebe zemlje u očuvanju svojih teritorija.

Talibanski borac na aerodromu Hamid Karzai u glavnom gradu Kabulu (Reuters)

Piše: Hamidullah Muhammad Shah

Kabul – Pripadnici bivših vladinih snaga nastavili su rad na međunarodnom aerodromu u Kabulu, nakon što su napustili svoje položaje poslije talibanskog preuzimanja zemlje. To otvara nekoliko pitanja o budućnosti i sudbini ovih snaga u kontekstu novih dešavanja.

Iako se u saopćenju talibanskog ministarstva odbrane pozivaju logistički, administrativni i tehnički odjeli da se vrate u ministarstvo i nastave s radom u njemu, do sada se javilo tek nekoliko zaposlenika.

Godine 2002. Sjedinjene Američke Države (SAD) počele su uspostavljati afganistanske snage koje su brojile 300.000 vojnika tokom dvije decenije. Međutim, taj veliki broj je brzo opao, a nakon američkog povlačenja, talibanski militanti su preuzeli kontrolu  svim dijelovima zemlje u roku od deset dana.

Od početka pregovora između SAD-a i talibanskog pokreta u Dohi, svi su govorili o sudbini afganistanskih snaga.

Sudbina i činjenice

Specijalni izaslanik SAD-a za Afganistan Zalmay Khalilzad i odlazeći afganistanski predsjednik Ashraf Ghani složili su se da se o sudbini ovih snaga ne može pregovarati, a u slučaju mira s talibanskim pokretom te snage će ostati jer su tu radi naroda, a ne režima.

No, činjenice na terenu su bile suprotne svim očekivanjima, jer vladine snage nisu izdržale napade talibanskog pokreta, koji je intenzivirao svoje djelovanje nakon američkog povlačenja.

Događaji na terenu su dokazali da su SAD i prethodna afganistanska vlada precijenile sposobnost ovih snaga da izdrže i suprotstave se talibanima.

Vojni stručnjak Ahmed Javid rekao je za Al Jazeeru: “Ne krivim afganistanske snage što su odustale od oružja i što se nisu suprotstavile talibanima”, ističući da takvo ponašanje opravdava: širenje korupcije i nepotizma u vojsci i loše vodstvo, što je bio glavni uzrok sloma ovih snaga.

Istaknuo je da je, osim toga, vladinim snagama potrebna zračna podrška američkih snaga, koje su smanjile broj svojih napada sa 16 na četiri napada dnevno.

Mnogi Afganistanci vjeruju da bi talibani trebali spojiti te snage sa svojim borcima i formirati nacionalnu vojsku koja zadovoljava potrebe zemlje u očuvanju svojih teritorija jer je to regularna vojska, a tokom dvije decenije je prošla američku obuku i stekla iskustvo.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid je rekao za Al Jazeeru: “Talibani rade na tome da se te snage vrate na posao uz jednostavne reforme u vodstvu, a radit će zajedno s talibanskim militantima koji će biti važan dio u formiranju nove vojske u Afganistanu”.

Prema službenim izvještajima, broj vladinih snaga iznosio je 300.000, dok se broj talibanskih militanata kreće od 70 do 85.000 boraca.

Integracija i poteškoće

Novoj vladi će biti teško integrirati te snage, jer dvije strane imaju povijest sukoba i osvete. Pored toga, doktrina bivše vojske je bila usredotočena na borbu protiv takozvanog terorizma.

Postavlja se pitanje: Kako vojnik može promijeniti svoj stav o onome protiv koga se do juče borio?

Bivši vladin izvor je rekao za Al Jazeeru: “Unatoč izjavama talibanskih dužnosnika o povratku bivših vladinih snaga na posao, ovom pozivu će se odazvati samo nekolicina iz više razloga, od kojih je najvažniji nedostatak povjerenja između dvije strane.”

Isti izvor je naznačio da se Pakistan protivi formiranju vojske s više od 70.000 boraca jer smatra da bilo kakva jaka vojska u Afganistanu ugrožava njegovu nacionalnu sigurnost.

Važno je napomenuti da su vladine snage doživljavale slom dva puta u posljednja četiri desetljeća, prvi put nakon dolaska bivših mudžahedina u Kabul 1992. godine i pada vlade Mohameda Najibullaha, posljednjeg komunističkog predsjednika, a drugi put nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Kabulom, a odlazeći predsjednik Ashraf Ghani pobjegao iz zemlje.

Snažna vojska

Pisac i politički analitičar Hikmat Jalil je rekao za Al Jazeeru da talibanski pokret mora oformiti jaku vojsku, da treba vrlo pažljivo odabrati njene pripadnike i boriti se protiv nepotizma i korupcije.

Pojasnio je da će svaka vojska koju formiraju talibani imati težak zadatak, a to je borba protiv organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) i Al-Kaide, jer pokret nije dovršio formiranje svoje vlade, dok američki i zapadni izvještaji spominju mogućnost da dvije organizacije ponovo počnu djelovati.

Dodao je kako je drugi izazov s kojim se suočavaju talibani formiranje nacionalne vojske, pogotovo jer su američke i strane snage povukle sa sobom vojnu opremu i uništile ono što nisu mogle transportirati.

Istaknuo je da će se teško nadoknaditi uništavanje aviona i vojne opreme na vojnom aerodromu u Kabulu. Kazao je da su Sjedinjene Američke Države evakuirale više od 25.000 afganistanskih vojnika iz reda specijalnih snaga paralelno sa svojim povlačenjem iz Afganistana, postavljajući pitanje o svrsishodnosti ovog koraka.

Skrenuo je pažnju i na ono što su učinili pojedini oficiri i piloti sredinom avgusta, kada je prebačeno više od 45 aviona državnih zračnih snaga izvan zemlje, posebno u Uzbekistan, kako ne bi pali u ruke talibana. Možda su uzbekistanske vlasti prisilile ove avione da slete u grad Termez na granici s Afganistanom.

Izvještaji ukazuju da su neki avioni prevozili afganistanske vojnike koji su bježali pred dolaskom talibanskih militanata u grad Mazari Sharif, u kojem se nalazi najveća vojna baza u sjevernim pokrajinama zemlje.

Izvor iz talibana je rekao za Al Jazeeru: “Uprkos našim čvrstim odnosima s Uzbekistanom, zamolili smo ih da vrate ove avione, ali oni do sada nisu odgovorili. Bojimo se da će biti ponovno vraćeni opoziciji koja se opire pokretu u nekim sjevernim regijama zemlje”.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO