Turska i talibani – tačke oko kojih se slažu i razilaze

Termin maglovita scena još uvijek najbolje oslikava ono što se dešava u Afganistanu usred ubrzanog razvoja događaja i kompliciranih dogovora u kojima sudjeluje i Turska.

Turske vojne snage su učestvovale u evakuaciji sa aerodroma Kabul prošlog mjeseca (AFP)

Piše: Zaher al-Baik

ANKARA – Termin maglovita scena još uvijek najbolje oslikava ono što se dešava u Afganistanu usred ubrzanog razvoja događaja i kompliciranih dogovora u kojima sudjeluje i Turska.

Ponašanje i odluke talibanskog pokreta u prelaznoj fazi i dalje su problem o kojem se raspravlja u kuloarima turske vlade.

Šta Ankaru zabrinjava vezano za talibane?

Koje su tačke slaganja i neslaganja između dvije strane?

Nakon krize zbog odbijanja talibana da zadrže turske snage na aerodromu u Kabulu, Suhail Shaheen, glasnogovornik ovog pokreta, opisao je Tursku kao glavnog partnera u obnovi Afganistana nakon rata.

Naglasio je da pokret računa na saradnju s Turskom u oblasti zdravstvene zaštite, obrazovanja i obnove infrastrukture koja je uništena u ratu.

Članica NATO-a, koji je izveo invaziju na Afganistan

Postoje određene tačke slaganja i razilaženja između talibanskog pokreta i Turske, predvođene Partijom pravde i razvoja (AKP).

O suštinskim neslaganjima između dvije strane, Saeed Al-Hajj, analitičar dešavanja u Turskoj, kaže da je model upravljanja koji nude jedna i druga strana različit; talibani se predstavljaju kao Islamski Emirat, dok je AKP moderna politička stranka, pod krovom turskog Ustava, koji nameće sekularizam u zemlji.

“Što se tiče talibana, Turska je članica NATO-a, koji je izveo invaziju na Afganistan, čak i ako nije sudjelovala u borbenim misijama. Zatim, Ankara ima direktan odnos s afganistanskim stranama i strujama iz redova Uzbeka, Tadžika i Turkmena, za koje smatra da su turske nacionalnosti. Prema tome, obaveza je Ankare braniti prava ovih naroda u kontekstu njihovog rivalstva s talibanima na terenu”, dodao je Hajj.

Unatoč gore spomenutim intelektualnim i praktičnim neslaganjima između dvije strane, postoje tri glavna razloga za približavanje, dijalog i saradnju, prema istraživaču Hajju, a to su:

Rastuća i ambiciozna regionalna sila

Prvo: politički pragmatizam. U Afganistanu postoji nova stvarnost nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država, a njen naslov je talibanska kontrola nad afganistanskim teritorijama i transformacija ovog pokreta u aktera koji se ne može zanemariti niti izbjeći.

Drugo: ekonomija je zajednički prioritet za obje strane; talibani su naslijedili gotovo raspadnutu državu, sa slabom ekonomijom, a Turska je rastuća i ambiciozna regionalna sila. Ekonomija ove zemlje pati u posljednje vrijeme, posebno u svjetlu epidemije korona virusa. Stoga će historijski i bratski odnosi između Turske i Afganistan gurati stvari u pravcu postizanja ekonomskih partnerstava i naprednih trgovinskih odnosa među njima.

Treće: Postoji jasna potreba talibana za međunarodnim prihvatanjem i izbjegavanjem blokade i bojkota te pokušaji da se osujeti ponovno unutarnje ujedinjenje. Sve su to pitanja u kojima Turska ima iskustva i mehanizme od kojih pokret može imati koristi. S druge strane, postoje jasni interesi Turske u Afganistanu vezano za njenu unutarnju ravnotežu, regionalno natjecanje, geopolitički značaj, odnose sa SAD-om…

Samir Salha, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Kocaeli, izjavio je da Ankara ne želi snositi odgovornost za otvaranje puta talibanima, jer će je pojedini ponovno suočiti s odgovornošću promoviranja političkog islama, ovog puta na ”talibanski način”.

Zato, prije svega, želi da talibani pruže odgovarajuća društvena, politička i zakonska jamstva kako bi se olakšao prelazak na novu fazu u zemlji.

Mogućnost da postoje američke igre za izazivanje eksplozije i uplitanje svih strana u Aziji, nakon što je Washington osjetio da više nema interesa u Afganistanu, budi zabrinutost Turske, kazao je Salha za Al Jazeeru.

‘Zaštita ekstremističkim skupinama i pokretima’

Turska se plaši da bi moglo doći do američko-talibanskog dogovora o uspostavi islamskog emirata koji pruža zaštitu ekstremističkim skupinama i pokretima, koji će poslužiti kao karta protiv rastućih sila na poručju zemalja u afganistanskom susjedstvu.

“Turska ne može riskirati da se pojavi kao lider u izgradnji novog saveza s talibanima u Afganistanu, niti da pruži podršku i zaštitu pokretu u nestabilnoj areni prije nego što bude sigurna u namjere pokreta i njegov politički projekt u izgradnji nove države”, dodao je.

Salha je istaknuo da je turski prijedlog također stvar o kojoj treba razgovarati s talibanima, što podrazumjeva jasnu viziju o prelaznoj fazi, sastav očekivane vlade i spremnost pokreta za stvarnu otvorenost prema međunarodnoj zajednici, prije raspravljanja o bilo kakvom priznanju istog.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO