Bijela džamija u Haifi simbol borbe za očuvanje islamskih vakufa

Mala džamija, izgrađena 1761. godine, rušena je više puta, a dulumi njenog zemljišta su konfiscirani; izraelske vlasti su je zatvorile nakon Nakbe 1948. godine.

Sve što je ostalo od Male džamije u Haifi nakon rušenja poslije Nakbe (Al Jazeera)
Sve što je ostalo od Male džamije u Haifi nakon rušenja poslije Nakbe (Al Jazeera)

Piše: Mohammed Watad

Haifa – Mala džamija, ili Bijela džamija, kako se još naziva, na ulazu u luku Haifa i dalje stoji čvrsto pred novim izraelskim planovima na čijoj su meti islamske i arapske svetinje u gradu koji je pod okupacijom još od Nakbe 1948. godine.

Ova džamija se suočava s novim poglavljem izraelskih planova za konfiskaciju imovine i brisanje prisustva arapskog naroda, na čije mjesto će biti doveden jevrejski narod.

Uz džamije i povijesne spomenike islamskog vakufa koji su preostali, ova džamija je simbol arapskih i palestinskih korijena Haife.

Oni su još od Nakbe na meti ambicija izraelskog establišmenta, koji nedozvoljava Palestincima i udruženima koja se bave vakufima da rade na održavanju i obnovi ovih objekata.

Plan za izgradnju trgovačkog centra

Ove znamenitosti su bile predmet konfiskacije i izgradnje izraelskih trgovačkih i ekonomskih projekata na njihovim ruševinama.

Odnedavno ista sudbina prijeti Bijeloj džamiji, koja je konfiscirana sedamdesetih godina prošlog stoljeća, prema Zakonu o imovini odsutnih.

U tom kontekstu, općina Haifa je aktivirala plan za izgradnju trgovačkih i stambenih tornjeva od 27 spratova u visinu i četiri sprata pod zemljom, u blizini Male džamije i na vakufskom zemljištu, koje u osnovi pripada džamiji kojoj prijeti nestanak.

Mala džamija se nalazi u srcu starog grada Haife, gdje je bilo trgovačko i historijsko središte obalnog grada.

Roba iz Sirije, Libana, Iraka, Turske i Egipta stizala je u ovaj grad prije Nakbe preko luke i željezničke pruge Hejaz uz more.

Palestinske svetinje kao meta za uništavanje

Odavde su se roba i proizvodi nosili do obližnjeg Trga Hanatir, koji je Izrael nazvao “Pariški kružni tok”, a onda do gradova i sela u ostatku Palestine.

U kontekstu žestokog napada na palestinske svetinje, vakufe i historijske objekte, Odbor zadužen za vakufe Istiqlal u Haifi odigrao je važnu ulogu u otkrivanju plana koji predstavlja prijetnju za Malu džamiju, prateće objekte i preostalo džamijsko zemljište.

Odbor se bavi pitanjima koja se tiču sudbine imovine islamskih vakufa, a u njegovom sastavu su advokati koji rade na zaštiti i borbi za džamije i vakufsko zemljište suočeno s prijetnjom konfiskacije u ovom gradu.

Orwa Sweitat, član Odbora zaduženog za vakufe Istiklal, rekao je za Al Jazeeru da plan, koji je privremeno zamrznut zahvaljujući naporima Odbora, ima za cilj izgradnju hotela, poslovnih ureda i 258 stambenih jedinica na zemljištu koje je oduzeta vakufska imovina.

Sweitat je objasnio da bi iskopavanja mogla ugroziti džamiju i predstavljala bi opasnost za objekat i njegove temelje.

Također, plan će prekinuti povezanost islamskih i arapskih svetih mjesta s palestinskim nekretninama u općini Al-Tahta u Haifi.

Konfiskacija, opsada, rušenje…

Zbog svog strateškog položaja u blizini luke Haifa te činjenice da predstavlja prometnu žilu kucavicu koja povezuje općinu Al-Tahta preko Džamijske ulice i Groblja Istiqlal sa susjednim naseljima Al-Hadar i Al-Halisa, Mala džamija, koju je izgradio palestinski vođa Zahir al-Umar 1761. godine, smatra se jednim od najstarijih islamskih vakufa u Haifi.

Džamija je rušena, a desetke duluma njenog zemljišta je oduzeto.

Izraelske vlasti su je zatvorile nakon Nakbe.

Šejh Fuad Abu Qamir, koji je zadužen za vakufe džamije Istiqlal u Haifi, kaže: “Nakon što je džamija Al-Jurayneh u Haifi izuzeta iz ugovora prema kojem je trebala biti prodata jednoj izraelskoj trgovačkoj kompaniji 2008. godine, na meti se našla Mala džamija, koja je proglašena historijskom znamenitošću.”

Prema Abu Qamiru, Izrael je konficirao džamiju Al-Hajj Abdullah Abu Younis u naselju Al-Halisa, svetište Al-Khadr, koje je pretvoreno u sinagogu, svetište šejha Issaa i islamski vakuf Al-Khatib.

Zabranje molitva i obnova objekta

Šejh Abu Qamir kaže da Mala džamija predstavlja vezu između različitih svetih mjesta i islamskih vakufa u Starom gradu Haifi.

U pokušaju da je izoliraju, izraelske vlasti su odlučile zabraniti stanovnicima grada da obavljaju molitvu u džamiji.

Od 2012. godine Odboru zaduženom za vakufe zabranjena je obnova i održavanje ove džamije.

Objekat je okružen zgradama i neboderima, koji služe potrebama okupatorske vlade, sudskim kompleksom, velikim jevrejskim osiguravajućim kućama i kompanijama koje investiraju u nekretnine.

Planovi se nisu zaustavili samo na brisanju arapskog postojanja, kaže Abu Qamir.

”Mala džamija je, zapravo, izolirana od groblja i susjedne džamije Istiqlal mrežom cesta i zgrada izraelske kompanije za električnu energiju. Ti projekti su izgrađeni na vakufskoj zemlji i na imanjima palestinskih izbjeglica u dijaspori”, rekao je on.

Poništeni lažni izraelski ugovori

Unatoč izraelskim planovima, Odbor zadužen za vakufe Istiqlal u Haifi uspio je posljednjih godina poništiti niz lažnih dogovora koje su okupacijske vlasti pokušale zaključiti s posrednicima kako bi zaplijenili imovinu islamskih vakufa i prodali je na javnoj licitaciji jevrejskim kompanijama.

Odbor je 2016. godine uspio riješiti pitanje i vratiti prinose sa tržišta otpadnih materijala (njegovih skladišta), groblja Al-Istiqlal al-Fawqa i vakufa džamije Istiqlal.

Te nekretnine i zadužbine su bile meta pljački i aspiracija jevrejske trgovačke kompanije.

Također je poništen lažni dogovor o prodaji džamije Jurayneh, vraćeno je islamsko groblje Al-Yajour i oslobođeno je 13 duluma groblja Al-Qassam u selu Balad Al-Sheikh u blizini Haife

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO