Politika prošlosti i oružje budućnosti

Godine međunarodne pomoći, nekoliko koalicionih vojnih baza i nekadašnje prisustvo hiljada stranih vojnika su doveli do toga da talibani sada imaju opremu ravnu onoj u zemljama NATO-a.

Video koji su objavili afganistanski mediji bliski talibanima je pun prikaza američke opreme i oružja, a dosta toga je i potpuno novo (RTA TV/AFP)

Talibani, slaveći pobedu i odlazak koalicionih trupa, često se mogu videti na hummer džipovima ili novim toyota pik-apovima. Godine međunarodne pomoći, nekoliko koalicionih vojnih baza i nekadašnje prisustvo hiljade stranih vojnika su doveli do toga da talibani sada imaju opremu ravnu onoj u zemljama NATO.

Pre nekoliko dana, međunarodna zajednica je bila zapanjena defileom ‘specijalnih jedinica’ talibana, koje su sada zadužene za obezbeđivanje punktova u glavnom gradu Kabulu, kao i međunarodnig aerodroma. Ono što je najviše zapanjilo je bila sama oprema i oružje – u pitanju su najmoderniji panciri, uređaji za komunikaciju, satelitski telefoni, kao i oprema za ‘noćni vid’ i nadgledanje u uslovima slabe vidljivosti.

Američka greška – ili greška cijele međunarodne zajednice

‘Bataljon 313’ ili ‘Badri grupa’ je sastavljena od talibanskih boraca, uglavnom mlađih od 35 godina. Većina njih nije dugo vremena sa talibanskom vojskom, a ono što im je zajedničko je da su mahom radili na međunarodnim projektima u periodu od 2012 do 2015. godine. Mnogi od njih su bili i pripadnici regularnih vladinih snaga bezbednosti, i obučavani su od strane američkih instruktora. Video, koji su objavili afganistanski mediji bliski talibanima, je pun prikaza američke opreme i oružja, a dosta toga je i potpuno novo. Pripadnici ‘Bataljona 313’ na snimku deluju kao veoma dobro uvežbani u rukovanju sa ovakvim oružjem ‘uz uvoza’.

Na samom kraju videa, nekoliko pripadnika specijalne brigade se ukrcava u Sikorsky UH-60, helikopter poznatiji pod imenom ‘Black Hawk’. Naravno, helikopter je američke proizvodnje, a smatra se da je u rukama talibana barem 18 ovakvih letelica, dok je još desetak polu-ispravno i koriste se za rezervne delove i obuku pilota. Na samom kraju videa, foto-montaža koja se ruga američkim vojnicima i pravi analogiju sa američkim podizanjem zastave na ostrvu Iwo Jima za vreme Drugog svetskog rata. Većina ovih specijalaca nosi automatsku pušku tipa M4, standardnu i u američkoj vojsci, a koriste je i u vojskama Brazila, Australije, Francuske, kao i Hrvatske, BiH i Albanije. M4 se proizvodi u raznim verzijama od početka osamdesetih godina, a dizajnirao ju je poznati američki proizvođač oružja Colt.

Uniforma i oružje se drastično razlikuju od ‘običnih’ talibanskih boraca. Standarda puška je AK-47, poznatija kao Kalašnjikov, a ima i dosta njenih kopija kineske proizvodnje. Prave uniforme zapravo i nema. Na snimcima zauzimanja Predsedničke palate u Kabulu se mogu videti borci u raznoj odeći, neki čak i u trenericama i patikama. I zbog samog izgleda, i zbog podeljenosti u frakcije i grupe – talibani imaju nekoliko regionalnih vođa – ni međunarodna zajednica, a očigledno ni NATO saveznici nisu ih doživljvali previše ozbiljno. Ali, čini se da će talibani sada zabeležiti i drugu veliku pobedu – nakon one nad Sovjetskim savezom 1989. godine.

Sovjetski savez je sredinom osamdesetih imao u jednom trenutku i više od 100 hiljada vojnika u Afganistanu. Budući da su kontrolisali puteve, veće gradove, pa čak i sela, talibani su se povukli u udaljene planinske krajeve i počeli sa gerilskom borbom. Više od trideset godina kasnije, ista gerilska taktika je porazila i vladine snage i, delimično, koalicione snage, pre svega Amerikance. Oko 2.8 miliona građana Afganistana je utočište potražilo u Pakistanu, Indiji i okolnim zemljama tokom osamdesetih. Milioni  građana se i danas plaše povratka talibanske vladavine.  Specijalne snage talibana sada imaju i barem 30 letelica tipa EMB-314 ‘Super Tucano’. Ove lake letelice se mogu koristiti za napade iz vazduha, patroliranje ili napade na pešadiju, ali im je glavna namena snimanje iz vazduha i prikupljanje podataka, a opremljene su sistemima za infra-crveno snimanje i nadgledanje. Barem deset od ovih letelica je opremljeno i sistemom Paveway II (GBU-58) navođenih projektila, koji imaju i lasersko i satelitsko navođenje, te su veoma precizni.

Bratislav Dejanović, kolumnista, kaže da je u svim delovima sveta primetan uticaj stranih snaga:

“Imate takve primere i u Iraku, nakon pada Sadama Huseina, i širom Bliskog istoka. Kada su prisutne NATO trupe, pre svega vojnici SAD, Velike Britanije i Nemačke, i lokalni pripadnici snaga bezbednosti počinju da formacijski, materijalno i logistički ‘liče’ na njih. Imate primer i na Kosovu, gde se njihovi vojnici obučavaju po NATO planu obuke, a po opremi se gotovo i ne razlikuju. Slično je i u širem regionu – većina zemalja su članice NATO, te su i njihove vojske deo istog sistema obuke i opremanja, pa i vrednosti i moralnih kodeksa. Iako Srbija nije članica NATO-a, česte su vojne vežbe sa njihovim pripadnicima, a nedavno je održana vežba domaćih specijalaca Vojske Srbije i SAJ sa njihovim američkim kolegama”, objašnjava Dejanović.

I Zapadno i Istočno

Talibani nisu ‘ponosni vlasnici’ samo opreme i oružja koje su ostavile koalicione snage. Barem šest – a najverovatnije i svih deset – borbenih helikoptera MI-24, Ruske proizvodnje, sada su u rukama novih vladara Afganistana.

Ove helikoptere je Afganistanu poklonila Indija 2019, a oni sami su bili deo veće narudžbine oružja iz Rusije. Tako četrdeset godina kasnije, talibani opet u rukama imaju rusko oružje – 1988. tadašnji pobunjenici su takođe zaplenili tri MI-24 od sovjetskih snaga. Uz ovo, u istom danu su talibani zaplenili i dvanaest ultra-modernih lakih helikoptera MD-530F, američke proizvodnje. Pentagon procenjuje da talibani sada kontrolišu više od stotinu ispravnih letelica. Među njima su i Cessna Combat Caravan, ruski MI-17, kao i desetak novih Pilatus PC-12, proizvedenih u Švajcarskoj. Postoje i obaveštajne informacije da se na aerodromu u Kabulu nalaze i dva transportna ‘super aviona’ C-130 Hercules, najverovatnije iz indijskog vazduhoplovstva.

Najveći broj vozila su nekadašnji pešadijski transport – barem 2850 Hummer vozila (HMMWV ili Humvee) se sada nalaze u rukama talibana. Većina njih su bili korišćeni za patrole američke vojne policije, a nekoliko stotina njih je uništeno od 2012. godine do danas u napadima i zasedama. Sada se Hummeri mogu videti na ulicama Kabula, ali ih voze – talibanski borci.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO