Infografika: Afganistan – tvrd orah za strane imperije

Britansko carstvo, Sovjetski savez, SAD – velesile su koje su zaglavile u haosu i nasilju prije povlačenja iz zemlje koju nazivaju ‘grobljem imperija’.

Posljednji rat u Afganistanu, nazvan “Operacija trajna sloboda” (eng. Operation Enduring Freedom) predvođen SAD-om i njenim NATO saveznicima, započeo je 7. oktobra 2001. godine (Reuters)

Dok SAD sa svojim NATO saveznicima ubrzano povlači sve više vojnika iz Afganistana, talibani preuzimaju sve više teritorija zemlje.

Sjedinjene Američke Države nisu prva velesila koja se zaglavila u haosu i nasilju prije nego što se na kraju povukla iz zemlje koja je s dobrim razlogom prozvana “grobljem imperija”, stoji u analizi koju je napravila Statista.

Oni su napravili pregled stranih intervencija u Afganistanu – od anglo-afganistanskih ratova iz 19. stoljeća do intervencije SAD-a u NATO-a početkom 21. stoljeća.

Britanska imperija vodila je tri rata u Afganistanu između 1839 i 1919. godine. U prvom anglo-afganistanskom ratu došlo je do povlačenja britanske vojske koju su Afganistanci masakrirali u planinama Hindu Kusha 1842. godine. Britanci su izgubili 4.500 vojnika a ubijeno je i oko 12.000 civila. Drugi anglo-afganistanski rat trajao je od 1878 do 1880., dok je nakon trećeg (1919) Afganistan izborio nezavisnost.

SSSR protiv pobunjenika s američkom podrškom

Sovjetski savez, koji je napao Afganistan u trenutku najveće vojne moći tokom Hladnog rata, brzo je “zaglavio” u borbama sa pobunjeničkim grupama koje su dobijale podršku Sjedinjenih Američkih Država.

SSSR se povukao iz Afganistana 1989. godine sa bilansom od 14.453 poginula i 53.753 ranjenih vojnika.

Posljednji rat u Afganistanu, nazvan “Operacija trajna sloboda” (eng. Operation Enduring Freedom) predvođen SAD-om i njenim NATO saveznicima, započeo je 7. oktobra 2001. godine. U 20 godina stradalo je 2.348 američkih vojnika dok je 20.000 povrijeđeno. Dodatnih 1.147 NATO vojnika je izgubilo život.

U infografici nudimo pregled ovih brojki.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO