Bogdanović: Svaki novi rival je favorit protiv Veleža

Ako ostvarimo povoljan rezultat kod Elfsborga na vještačkoj travi, u revanšu na Grbavici možemo do senzacije, tvrdi Slaviša Bogdanović.

Naša šansa za titulu u BiH je slabiji kvalitet lige nego prošle sezone, smatra golman „Rođenih“   (EPA)

Velež je ostvario veliki evropski uspjeh prolazom u treće pretkolo Konferencijske lige zahvaljujući fanatičnoj borbenosti kolektiva i izvanrednim odbranama golmana Slaviše Bogdanovića (27). Rođeni Trebinjac bio je nepremostiva prepreka za trojicu fudbalera AEK-a u izvođenju jedanaesteraca okončanom sa 3:2 za bh. predstavnika u revanšu drugog pretkola na Olimpijskom stadionu „Spiros Louis“ u Atini.

Tako se nastavila Veležova evropska bajka, u kojoj su eliminisali Coleraine iz Sjeverne Irske sa 4:2 i AEK iz Grčke boljim izvođenjem penala, pošto je ukupan rezultat u obje utakmice bio 2:2. Malo je nedostajalo da „Rođeni“ nadigraju atinski sastav u regularnom toku revanša, a u tome ih je samo privremeno zaustavio primljeni gol u osmoj minuti sudijske nadoknade vremena. Slavlje u redovima „Rođenih“ proteklih dana pripada već pripada prošlosti jer u četvrtak (18.45 sati) slijedi gostovanje kod švedskog Elfborga u trećem kolu kvalifikacija Konferencijske lige.

„Utakmica sa AEK-om bila je istorijska za klub, najveća poslije 33 godine u Evropi, gdje je Velež izborio plasman. Svi smo prezadovoljni jer smo prošli. To je za nas veliki uspjeh, značajan u našim karijerama, i podstrek klubu za dalji rad. Što se tiče mene i odbranjenih penala, bio sam cijelu revanš-utakmicu skoncentrisan maksimalno. Prije utakmice dobio sam upute i neke savjete od Envera Marića, čuvenog golmana svjetske klase koji je branio za bivšu Jugoslaviju. Ovim putem mu se zahvaljujem“, rekao je heroj Veležovog uspjeha u Atini Bogdanović.

„Do penala je došlo pošto smo primili gol u 98. minuti. To nas nije pokolebalo i nastavilo smo igrati isto dalje. Penali su realno manje-više lutrija i određeno nadmudrivanje. Sretan sam što sam bio junak u ovoj utakmici. Odbranio sam tri penala. Radostan sam zbog toga, kao i čitave ekipe jer smo prošli dalje. Bog nas je nagradio za mukotrpan rad koji je iza nas. Nismo vježbali penale prije revanša i jednostavno, branio sam na osjećaj. Trener Feđa Dudić mi je dao slobodu da izaberem šta je najbolje i dodao da sam odlično branio cijeli revanš, te da će to biti moja noć i da ću odbraniti dva penala (Ansarifard pogodio stativu). Kasnije se ispostavilo da je sve bilo tako, što mi je drago“, dodaje on.

  • Šta je bilo presudno za evropski uspjeh mostarske ekipe?

– To je prije svega sloga u igračkom kadru, koji je zajedno dugo vremena. Neki su ovdje dvije ili tri godine, drugi četiri, a ima ih i sa pet uzastopnih godina igranja u Veležu. Radi se profesionalno i stručni štab izvlači maksimum iz fudbalera. Uprava sve to prati, redovne su finansijske isplate, pa su svi zadovoljni. Tako je došlo do uspjeha. Svi rade posao najbolje što mogu.

  • Kolike su mogućnosti Veleža protiv Elfsborga i odgovara li vam to što gostujete u prvom duelu?

– Imamo šanse. Ako smo prošli AEK, možemo i Elfsborg. Sve zavisi od nas, ali i od njih kako će ući u meč. Volim što igramo prvu utakmicu u gostima. Dosad smo oba pretkola prvi meč igrali kući i prošli dalje. Ako izvučemo povoljan rezultat u gostima na vještačkoj travi, na Grbavici možemo do senzacije i prolaza u play-off Konferencijske lige. Svaki rezultat osim poraza je dobar u Švedskoj. Ako izgubimo, neka to bude sa minimalnih 1:0 ili 2:1. Nadam se najboljem i da ćemo dati sve od sebe, te ispoštovati postavljene zadatke stručnog štaba, koji će dobro analizirati protivnika.

Ako smo prošli AEK možemo i Elfsborg, kaže Bogdanović (EPA)
  • Znate li vrline i slabosti švedske ekipe?

– Još ne znamo. Nažalost, u ponedjeljak smo izgubili prvenstvenu domaću utakmicu sa prijedorskim Rudarom, bez osam igrača koji su igrali u Atini. Imamo širok roster da mogu nadoknaditi odsustvo onih koji nisu igrali. Nije bilo kako smo planirali. Primili smo prvi gol u drugoj minuti što nas je poremetilo. Kasnije smo dobili i crveni karton, pa nije bilo moguće stići rezultatski minus. To je završena priča i od utorka ćemo imati više informacija o Elfsborgu.

  • Ko je favorit u dvomeču Elfsborg – Velež?

– Prepuštamo ulogu blagog favorita njima. To je sigurno jer Veležu je ovo nakon 33 godine, prva sezona u Evropi. Samo smo bili favorit u prvom pretkolu. S kim god da sada igramo, protiv nas je favorit.

  • U slučaju da Velež prođe u play-off Konferencijske lige, igrao bi sa pobjednikom susreta Luzern – Feyenoord. Kome dajete prednost?

– Naučio sam razmišljati od utakmice do utakmice i ne želim se previše baviti time. Pratio sam rezultate oba tima. Vidjeli ste da je Feyenoord jedva prošao kosovsku Dritu sa 3:2. Zato ne mogu izdvojiti favorita, pogotovo po prikazanom holandske ekipe u prethodnim utakmicama. Sigurno da je Feyenoord bolja ekipa i prema transfermarketu vrijedi više od Luzerna. Ipak, ne bih potcijenio Švicarce, jer je njihova liga jaka, snažnog tempa, sa kvalitetnim Young Boysom, Baselom, itd.

  • Da li će poraz od Rudara 0:2 ostaviti posljedice na vaš tim u nastavku Premijer lige BiH?

– Tek je početak prvenstva koje je dugo. To je tako, možda da i nismo bili izmoreni Evropom, desio bi se taj poraz. Prošle godine, negdje gdje smo očekivali tri boda, nismo ih uzeli i obrnuto. Na kraju, kada se sve sabere i oduzme, to dođe na svoje ako budemo pravi najvećim dijelom prvenstva.

  • Jesu li ambicije Veleža borba za vrh tabele u BiH i ko su favoriti za titulu?

– Naravno da je to borba za vrh. Nama je glavni cilj ponovo se plasirati u evropske kupove. Za razliku od prošle sezone u jačoj konkurenciji, ovaj put je liga znatno slabija. Dosta su oslabljeni Željezničar i Sarajevo, pa i Široki Brijeg, koji je slabiji nego prošle godine. Zrinjski je po imenima slabiji, no dobro je startovao u prvenstvu. Tu vidim, našu šansu čak i za prvo mjesto. Dosad je najviše pokazala Tuzla City. Iz trke za titulu ne može se otpisati ni Sarajevo. Tu su još Velež, Borac i Zrinjski, dok će se za Evropu boriti šest-sedam ekipa.

  • Kako komentarišete rano ispadanje ostalih bh. timova iz evropskih takmičenja?

– Krivo mi je zbog toga. Navijam za svaki bh. klub u Evropi, pošto bi suludo bilo navijati protiv nekoga od naših timova, jer se svi bore za bolji koeficijent BiH. Kada se završila Veležova utakmica u Sjevernoj Irskoj, bio sam razočaran ispadanjem Sarajeva i Širokog Brijega, koji je bio u prednosti nakon prvog meča. Veće razočarenje je ispadanje Sarajeva, jer je imalo mizernog protivnika.

  • Imate li golmanskog uzora?

– Iskreno, nemam baš uzora. Dok sam bio mlađi, divio sam se Oliveru Kahnu. Sada mi se sviđa nekoliko golmana i pokušavam uzeti ono najbolje od njih. Slovenci Samir Handanović, koji brani u Interu i bio je zapostavljen u javnosti jer ovaj klub nije bio stalni učesnik Lige prvaka, kao i Jan Oblak iz Atletica, odlični su golmani. Još mi se sviđaju Manuel Neuer i Gianluigi Donnarumma.

  • Jeli evropska titula prvaka Italije očekivana i kako ocjenjujete učinke Hrvatske i Sjeverne Makedonije na Euru?

– Titula Italije nije iznenađenje, jer sam od starta vidio da je favorit za osvajanje. Evidentna je bila njihova velika želja, te koliko su kao ekipa bili raspoloženi za igru, držali se zajedno i živjeli za prvo mjesto. To je veliki uspjeh za njih poslije toliko godina i zaslužuju čestitke. Sjeverna Makedonija uradila je ogroman iskorak samim plasmanom na EP. U proteklim kvalifikacijama nisu bili ni blizu odlaska na veliko takmičenje i maltene su gubili od svakoga. Sada su stvorili dobru reprezentaciju i iznenadili prolaskom na Euro. Mislim da jače selekcije iz regiona od nje poput BiH i naročito Srbije nisu prošle na prvenstvo Evrope, i zato svaka čast Makedoncima na uspjehu. Kod Hrvatske dolazi do smjene generacija. Pojedini igrači su istrošeni i smanjio se roster kvalitetnih fudbalera, pa Hrvatska nema raniju moć. Plasman u osminu finala je dobar rezultat i njihov maksimum u ovom trenutku.

Izvor: Al Jazeera