Američki ekspert za Al Jazeeru: Neuspjeh je sudbina rata u Afganistanu

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Harvard Stephen Walt smatra da je američko uključivanje u Afganistan donijelo Kini mnoge koristi, što bi Amerika trebala ispraviti.

Američki vojnik učestvuje u osiguravanju evakuacije na aerodromu u Kabulu (Reuters)

Stephen Walt, profesor međunarodnih odnosa na Kennedy fakultetu na Univerzitetu Harvard i jedan od najznačajnijih savremenih teoretičara međunarodnih odnosa, rekao je u intervjuu za Al Jazeeru da ne postoji način ili scenarij po kojem bi se mogla ostvariti američka pobjeda u Afganistanu.

Vjeruje da je vojna intervencija u Afganistanu bila misija osuđena na neuspjeh, jer je sadržavala mnoge kontradikcije.

Smatra da je do neuspjeha Sjedinjenih Američkih Država došlo iz više razloga, s tim da postoje dva glavna razloga za to.

Prvo: “Zacrtana misija [pretvaranje Afganistana u demokratsku i stabilnu državu po zapadnom modelu] ne bi bila uspješna, bez obzira koliko dugo potrajao naš ostanak tamo.”

‘Joe Biden je bio u teškoj situaciji’

Drugo: “Donosioci odluka i vojni čelnici koji su vodili ovu kampanju lagali su sebe i američki narod o postignutom napretku i izgledima za uspjeh.”

Walt je naglasio da američki predsjednik Joe Biden nije mogao učiniti ništa drugačije kako bi proveo povlačenje koje štiti američke interese a da pri tom ne iznevjeri američke saveznike u Afganistanu.

Prema njegovom mišljenju, Biden je bio u teškoj situaciji, “a to se događa kada izgubite rat. Afganistanska vlada bila je vrlo krhka, poput kule od karata, a SAD je tek u zadnji čas bio u stanju izvršiti intenzivnije pripreme za razdvajanje.”

“Bilo kakav potez u pravcu povlačenja doveo bi do kolapsa afganistanskog režima. Kada je njegova vojska počela propadati, bilo je prekasno za izradu dobro organiziranog plana izlaska, a duže zadržavanje tamo nije bilo dovoljno za rješavanje ovog problema”, rekao je Walt.

Milijarde dolara potrošene bez nadzora

Historijski posmatrano, “sistem koji nameću strane vlasti rijetko vodi ka demokratiji, posebno u siromašnim, etnički podijeljenim i sukobima opterećenim društvima”, kaže Walt.

Pokušaj transformacije afganistanskog društva učinio nas je okupatorima i izazvao ogorčenost na lokalnom nivou, a pretjerano oslanjanje na bespilotne letjelice i zračne napade rezultiralo je smrću civila.

To je povećalo popularnost i snagu suprotstavljanja stranom prisustvu, što je pomoglo talibanima da regrutiraju više Afganistanaca da se bore na njihovoj strani.

Walt kritizira američki pristup u obuci afganistanskih snaga i održavanju njihove opreme i aviona, koji se oslanjao na američke kontraktore i savjetnike, zbog čega je afganistanska strana ostala potpuno ovisna o njima.

Također, milijarde dolara potrošene bez nadzora za podršku centralnoj vladi potakle su njenu korumpiranost i potkopale njen ionako slab legitimitet.

Ponovo razmisliti o prevarama i lažima

U tom kontekstu, Walt govori o tri osnovne lekcije koje bi američka vlada trebala naučiti iz događaja u proteklih nekoliko dana.

Prvo: Prihvatiti istinu da preoblikovanje drugih zemalja na američki način neće proći uspješno, posebno kada se to radi vojnom silom i kada je ciljano društvo siromašno, uglavnom nepismeno i puno sukoba.

Drugo: Američke institucije bi trebale ponovo razmisliti o prevarama i lažima koje su se širile prije rata, kao i onima koje su potrajale duže vrijeme. Bilo je mnogo pretjerivanja u procjenama rizika i šansama za uspjeh te pretjeranog optimizma, a ličnosti i dužnosnici koji su više puta griješili nisu pozvani na odgovornost.

Treće: Američka politička elita trebala bi se usredotočiti na važnije prioritete, poput obuzdavanja Kine, suočavanja s klimatskim promjenama, okončanja pandemije korona virusa, koja se širi oko nas u svijetu, te pripremama za narednu pandemiju u budućnosti. Također, i na rad s ključnim saveznicima u Aziji i Evropi radi ostvarivanja ovih ciljeva.

Američka vozila u blizini aerodroma u Kabulu nakon što su talibani preuzeli kontrolu (Reuters)

Američki globalni izazovi

Kada je u pitanju utjecaj povlačenja iz Afganistana na pad globalne nadmoći SAD-a, posebno u svjetlu kineske strateške konkurencije i njenog prkošenja američkom modelu, Walt smatra da je američko uplitanje u Afganistan donijelo Kini mnoge koristi.

“Afganistanska močvara koštala je SAD više od 6.000 poginulih i ranjenih vojnika, više od 2.000 hiljade milijardi dolara te odvratila pažnju američkih lidera od važnijih pitanja. Rat u Afganistanu (i rat u Iraku) bio je od velike koristi za Kinu”, kazao je.

Walt smatra da će “izlazak iz Afganistana pružiti mogućnost SAD-u da posveti vrijeme i novac na veća pitanja, između ostalog i na uspostavljanje ravnoteže s Kinom, te da je natjera da se više brine o mogućnosti širenja islamskog ekstremizma na dijelovima njene teritorije i na njenim granicama.”

“Ako Amerika nauči lekciju iz ovog neuspjeha i mudro prilagodi svoju politiku, izlazak iz Afganistana pomoći će joj da se efikasno natječe s Kinom u narednim godinama”, smatra Walt.

O Iranu i utjecaju povlačenja SAD-a iz Afganistana na tok pregovora o obnovi nuklearnog sporazuma Walt je rekao: “Posrtaji u trenutnim pregovorima nemaju apsolutno nikakve veze s Afganistanom. Prema tome, vjerujem da događaji u Afganistanu neće utjecati na razgovore.”

Laganje bez snošenja odgovornosti

Walt smatra da su rat i američko vojno prisustvo u Afganistanu potrajali 20 godina, zbog toga što su kreatori politika – i demokrate, i republikanci – kao i visoki vojni čelnici pribjegavali lažima, ne govoreći ljudima istinu.

“Mediji su rijetko provjeravali ili dovodili u pitanje optimistične procjene situacije unutar Afganistana”, kazao je.

Skrenuo je pažnju na službene dokumente koje je Washington Post objavio 2019. godine, a govore o tome kako su američki zvaničnici shvatili da su njihove optimistične procjene o Afganistanu pogrešne, zbog čega su američka vojska i afganistanski narod ostavljeni da plaćaju cijenu.

Walt je kritizirao to što odgovorni ne snose odgovornost.

Naprotiv, “arhitekti poraza u Afganistanu završili su tako što obavljaju dobro plaćene poslove u think tankovima, u oblasti konsultiranja, na univerzitetima ili u privatnom sektoru, i još uvijek ih smatraju stručnjacima u ratu u kojem nisu uspjeli odnijeti pobjedu.”

Izvor: Al Jazeera