Šta Kina želi i očekuje od talibana?

Možda je glavno pitanje za Peking ujgurska autonomna pokrajina Xinjiang, koja dijeli kopnenu granicu s Afganistanom.

Talibanski pokret kontrolira većinu afganistanske teritorije (EPA)

Kina još uvijek nije odlučila o budućnosti odnosa s talibanima sve dok pokret ne formira vladu u Afganistanu.

O tome hoće li neka vlada biti priznata ili ne odlučuje se nakon njenog formiranja, rekao je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

Međutim, Peking je dao naznake kako namjerava nastaviti direktne kontakte s pokretom, koji sada kontrolira veći dio teritorije Afganistana, nakon povlačenja američkih snaga iz te države.

Glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izjavila je da njena država “održava kontakt i komunikaciju s afganistanskim pokretom taliban”, što potvrđuju i talibanski čelnici, čime se nameće pitanje o cilju koji Kina time želi postići.

Političke, ekonomske i sigurnosne implikacije

U vrijeme kada se Afganistan nalazi na pragu povratka talibanskoj vladavini, Kina, njegov najveći susjed, još uvijek razmatra kako se nositi s najvećom promjenom u međunarodnom ambijentu u okruženju u posljednjih 20 godina.

Južnoazijski institut, koji djeluje u sastavu Kineskog instituta za moderne međunarodne odnose, vjeruje da će razvoj situacije u Afganistanu indirektno utjecati na Centralnu Aziju, Pakistan i Bliski istok, a potom utjecati i na stabilnost kineskih granica, izgradnju “Pojasa i puta” te na regiju i svijet.

Dodaje da bi Kina u budućnosti trebala sudjelovati u obnovi Afganistana.

Direktor Južnoazijskog instituta Hu Shisheng kaže da će Kina imati koristi od svojih kontakata s pokretom u pokušaju da utječe na tri glavna aspekta, a to su politika, ekonomija i sigurnost.

Hu Shisheng kaže da će Peking podstaći talibane da formiraju novi, široki i sveobuhvatni sistem, koji odgovara nacionalnim uslovima u Afganistanu.

Ujgurska pokrajina Xinjiang glavno pitanje

To je “u skladu s dosljednim stavom Kine u pogledu promoviranja mira i procesa pomirenja u Afganistanu”.

Ekonomski posmatrano, Kina ulaže napore da Afganistan učini dijelom kineskog razvoja, a to se pokazalo kroz mehanizam dijaloga ministara vanjskih poslova Kine, Pakistana i Afganistana te izgradnju kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora, od čega će Kabul na kraju imati koristi, rekao je Hu Shisheng.

Dodao je da će Kina, jačanjem svojih kontakata s talibanima, raditi i na promoviranju i jačanju pitanja borbe protiv terorizma u obje zemlje, oslanjajući se na obećanja vođa pokreta u različitim prilikama “kako neće dozvoliti bilo kakvim snagama da afganistansko tlo koriste za djelovanje koje ugrožava sigurnost Kine.”

Možda je glavno pitanje za Kinu ujgurska autonomna pokrajina Xinjiang, koja dijeli kopnenu granicu s Afganistanom.

Neće ponovo postati ‘teroristički raj’

Geng Shuang, zamjenik stalnog predstavnika Kine u Ujedinjenim narodima, rekao je da se nekoliko organizacija, koje je opisao kao “terorističke”, okupilo i razvilo u Afganistanu.

Među njima je i pokret “Istočni Turkestan”, koji Kina optužuje za pokušaje otcjepljenja u Xinjiangu.

Shuang je izrazio nadu da Afganistan neće ponovo postati “teroristički raj”.

Ekspert za vojna pitanja Ting Hong vjeruje da će Kina, kroz svoje kontakte s talibanima, povući crvene linije i potvrditi da razvoj bilo kakvih odnosa u budućnosti zavisi od očuvanja kineske sigurnosti.

Talibani su Kinu opisali kao “prijateljsku zemlju” i pozdravili su njeno učešće u obnovi i razvoju Afganistana.

Glasnogovornik talibanskog pokreta Suhail Shaheen rekao je u izjavi za medije da će njegov pokret obezbijediti sigurnost kineskih investicija u Afganistanu.

‘Pojas i put’  za Afganistan ‘žila kucavica’

Ting Hong je objasnio za Al Jazeeru da će potreba Afganistana za ekonomskom pomoći i ulaganjima u infrastrukturu biti “adut Pekinga u očuvanju sigurnosti svoje teritorije, ulaganja kineskih kompanija i inicijative ‘Pojas i put’, za koju je Afganistan žila kucavica”.

Hu Xijin, glavni urednik kineskih novina Global Times, vjeruje da Kina uspostavlja svoje odnose na osnovu obostrane koristi.

Istaknuo je da Kina, ako ode u Afganistan, neće težiti tome da popuni bilo kakvu prazninu, što je u skladu s vanjskom politikom te zemlje koju vodi pod sloganom da se “poštuje volja naroda u svim zemljama”.

Izvor: Al Jazeera