Stručnjaci za terorizam: Neminovno nasilje i napadi u svijetu nakon pobjede talibana

Nakon talibanskog preuzimanja vlasti u Afganistanu, vjerovatno će uslijediti sektaško nasilje u ovoj zemlji, koje će se ‘preliti’ na regiju a zatim će doći i do globalnih napada, upozoravaju stručnjaci.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da se sada prijetnja od međunarodnog terorizma povećala (EPA)

Nakon što su talibani nevjerovatnom brzinom preuzeli vlast u Afganistanu poslije američkog povlačenja iz 20-godišnjeg rata, mnogi svjetski lideri su upozorili da će ova pobjeda dati ogroman podstrek oružanim grupama u regiji i šire te potaknuti međunarodni terorizam.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace u televizijskom intervjuu je rekao da će se “Al-Kaida sada vjerovatno vratiti” te da su “propale države plodno tlo za takvu vrstu ljudi”.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da se sada prijetnja od međunarodnog terorizma povećala, te da zapadna odbrambena alijansa mora biti na oprezu.

“Talibani moraju spriječiti da Afganistan ponovo postane leglo terorizma. Oni koji sada preuzimaju vlast imaju odgovornost da osiguraju da međunarodni teroristi ne povrate uporište”, rekao je Stoltenberg u Briselu.

Međutim, iako su talibani u svom prvom obraćanju naveli da neće dozvoliti da teritorija Afganistana bude korištena za pokretanje napada na druge, sigurnosni eksperti apsolutno ne vjeruju u ovu tvrdnju. Sagovornici Al Jazeere čak naglašavaju da postoji velika mogućnost da se napadi poput onih na Evropu i druge regije, koji su se dešavali za vrijeme uspona Islamske države Irak i Levant (ISIL) prije nekoliko godina, ponove.

Mirko Bilandžić, stručnjak za međunarodnu sigurnost i profesor na Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, ističe da sada zasigurno postoji ogroman nivo opasnosti od međunarodnog terorizma te objašnjava da će se prvo desiti unutrašnji sektaški sukob u Afganistanu, koji će se preliti regionalno a sve će, dodaje, imati globalne posljedice s obzirom da se radi o globaliziranoj ideologiji.

Prema njegovim riječima, talibani su od apsolutnih gubitnika koji su nestali sa scene došli na vlast kao pobjednici.

“Talibani predstavljaju jedan društveni pokret unutar ultraradikalne islamističke ideologije koji u organizacijskoj formi paravojni pokret a u biti prakticira terorizam od svog nastanaka 1994. godine do danas. Oni nikada nisu bili prestali biti teroristi osim što su u jednom trenutku bili efektivna vlast, od 1996. do 2001. godine”, kaže Bilandžić.

Neminovno nasilje i napadi

Za njega je u tom kontekstu nesporna i povezanost sa Al-Kaidom koja je nastala u Afganistanu i razvijala se pod okriljem talibana.

Sada nakon uspješne ofanzive, dodaje, ugled talibana je dramatično porastao što je za takve pokrete jako važno kao ideološko-kohezivni faktor, jer ovo pokazuje da takva ideologija donosi rezultat, kao naprimjer na Bliskom istoku gdje Hamas i Hezbollah imaju najveći ugled upravo zbog te moći koje imaju u odnosu na Zapad.

“Sad će uslijediti sektaško nasilje u Afganistanu, koje je u suštini terorističko, što je uvod u građanski rat, koji tamo nikada nije ni prestao nekih 40 godina, od sredine 70-tih, samo ima različite forme. On je danas internacionalizirani građanski rat zbog tog velikog vanjskog faktora. Kada imate sektaško, to ima i ‘prelijevajući’ efekt na regionalno područje, prije svega na liniji Iran-Indija-Pakistan”, ističe Bilandžić.

Prema njegovom mišljenju, to će imati posljedice i globalno budući da se radi o globaliziranoj ideologiji, gdje neko ne mora biti pripadnik talibana, Al-Kaide ili Islamske države Irak i Levant da ispunjava ciljeve te ideologije bilo gdje u svijetu, kao što se dešavalo prije nekoliko godina kada su se izvodili napadi širom Evrope i drugih regija.

“To je neminovno. Ekspanzija napada nastala je kada je nastala Islamska država. Dakle, to je isti obrazac. Oni su svi isti, razlikuju se samo u tehničkim aspektima. Islamska država kaže talibani su izdali našu stvar jer su pregovarali sa Amerikancima, sad će oni neminovno po tom faktoru ući u sukob. To se stalno događa. Zašto su u Al-Kaida i ISIL u sukobu? Al-kaida ima strategiju gdje nema materijalizacije države, nema kalifata a Islamska država kaže vi ste nesposobni, mi smo jedini sposobni to napraviti. Islamska država je Al-Kaida ustvari, ali su se borbom za vlast razišli.”

‘Rađanje novog čudovišta’

Marija Đorić iz Instituta za političke studije u Beogradu smatra da danas gledamo “rađanje jednog novog čudovišta i to pred očima međunarodne zajednice, koja je po svemu sudeći, nemoćna”.

Ističe da samo neko ko je naivan može povjerovati da će talibani poštovati dogovor iz Dohe, prema kojem navodno neće podržavati terorističke grupe.

“Kako možete tako nešto očekivati od onih koji su već potvrđeni teroristi? Prethodnih dana se na ulicama Kabula moglo videti mnoštvo stranih boraca, što ukazuje da se ekstremizam vraća u Avganistan – i to na velika vrata. Ova zemlja će pod talibanima biti ‘sigurna kuća’ ne samo za pripadnike Al-Kaide, već i za mnoge druge teroriste, poput ISIS-a, ali i pakistanske ekstremističke grupe Lashkar-e Taiba. To što u javnosti zvanični predstavnici talibana forsiraju pomirljivu priču je ‘šarena laža’, kako bi lakše stekli međunarodni legitimitet i kredibilitet.”

Za Đorić, Al-Kaida nikada nije ni otišla iz Afganistana, samo se u jednom momentu pritajila, ali se sada budi. Dodaje da je poznato i da su pripadnici Al-Kaide obučavali mnoge talibane u borbi protiv afganistanske vlade, a među njima postoje i neraskidive plemenske i bračne veze.

“Al Kaida je u ovom momentu ukorenjena u mnogim provincijama, od kojih je najbitnija Kunar, koja je oduvek bila pouzdano utočište za ove teroriste i u kojoj se već sada nalazi nekoliko stotina njenih pripadnika. Međutim, treba imati na umu da savremena Al Kaida nije ista organizacija kao pre 20 godina. Ona je sada postala decentralizovanog karaktera ali je sa druge strane to omogućilo njenu lakšu mobilnost i fleksibilnost. Ne bi me čudilo da neki sledeći teroristički napad na Ameriku ili zemlje zapadne Evrope, bude upravo dirigovan iz Avganistana.”

Neuništiva ideologija

Đorić u tome ističe i upotrebu interneta za regrutaciju širom svijeta, bez ikakvog neposrednog susreta i kampova za obuku.

“Bitno je da postoji zapaljiva ideologija koja je neuništiva. Ne bih zanemarila ni ulogu Pakistana koji bi mogao da bude značajna tranzitna zona preko koje bi teroristi dolazili u Avganistan. Mislim da je došlo vreme da se svi međunarodni akteri ujedine i konačno počnu da rešavaju uzroke, a ne posledice terorizma.”

Zaključuje da će mnogo toga i zavisiti od reakcije domaćeg stanovništva, da li će pružiti otpor, i interesa velikih sila.

Izvor: Al Jazeera