Povratak Sarajevo Film Festivala pred publiku

Ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala bit će održano u hibridnoj formi – filmske projekcije odvijat će se na lokacijama i online.

Sarajevo Film Festival bit će održan od 13. do 20. augusta (Armin Durgut / PIXSELL)

Nakon godine obilježene pandemijom COVID-19, u kojoj su festivali i brojni događaji bili ili odgođeni ili prebačeni u online svijet, povoljnija epidemijska situacija i blaže restriktivne mjere ove godine su omogućile njihovo odvijanje uz prisustvo publike i gostiju.

Među brojnim kulturnim manifestacijama koje se nakon prošlogodišnjeg online formata vraćaju pred publiku je i Sarajevo Film Festival, najveća regionalna filmska smotra koja će biti održana od 13. do 20. augusta.

“Presretni smo. Kada u Box Officeu vidite ljude koji kupuju karte, koji traži program i žurnal i koji se zahvaljuju jer su sretni što imaju priliku ponovo na lokacijama gledati filmove, jednostavno nemam druge riječi kojima mogu opisati kako se osjećamo, nego da kažem da smo sretni”, kaže Andrijana Copf, PR Sarajevo Film Festivala.

“U odnosu na prošlu godinu kada je festival bio online i kada smo na crvenom tepihu imali neke aktivnosti poput intervjua s određenim filmskim autorima koji su bili u Sarajevu za vrijeme festivala, već sada vlada potpuno drugačija atmosfera. Pripremaju se festivalske lokacije, publika dolazi, raspituje se za projekcije… Susret s publikom u kinu, na festivalskim lokacijama, nešto je što je nema alternativu, nezamjenjivo je, tako da osjećamo uzbuđenje i sreću i nadamo se da publika sve te osjećaje dijeli s nama”, dodaje.

Hibridno izdanje festivala

Poput brojnih drugih filmskih festivala koji se održavaju širom svijeta, i 27. izdanje Sarajevo Film Festivala bit će održano u hibridnoj formi.

Susret s publikom u kinu, na festivalskim lokacijama, nema alternativu, kaže Andrijana Copf, PR Sarajevo Film Festivala (EPA)

“Dio filmova će biti online putem platforme i najveći broj filmova dostupan je za područje BiH. Način na koji će gledati filmove i po kojim cijenama bit će dostupan uskoro”, kaže Copf.

Sreću zbog ponovnog susreta s publikom ne krije ni ostatak ekipe koji vrijedno radi na pripremi ovogodišnjeg izdanja festivala.

Direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra kaže da su na ovaj način željeli vratiti Sarajevu barem dio kulture i filma

“Radujemo se gostima i radujemo se jednom novom festivalu koji će se odvijati i na lokacijama i online. Hibridna izdanja festivala su vjerovatno naša budućnost, svi festivali sad tako rade, naravno gdje je to moguće, tako da će sigurno to biti neki put i za naredne godine”, kaže Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa – igrani film Sarajevo Film Festivala.

Festival otvaraju svjetske premijere dva bh. filma – film Deset u pola Danisa Tanovića i omnibus Pisma s krajeva svijeta filmskog kolektiva Bistrik7, međunarodne grupe reditelja prve generacije na sarajevskoj film.factory kultnog reditelja Bele Tarra.

Insert iz filma ‘Deset u pola’ Danisa Tanovića (Foto: SFF)

Voditelj ceremonije otvaranja ovogodišnjeg izdanja je mladi glumac Dino Bajrović.

“Vrlo sam sretan, ali osjećam i veliku odgovornost zbog uloge koja mi je pripala. Sarajevo Film Festival je festival uz koji sam rastao i koji je čak i prije moje odluke da postanem glumac postao dio mene”, rekao je Bajrović, kojeg je publika imala priliku gledati u filmovima Sin Ines Tanović i Quo vadis, Aida? Jasmile Žbanić, koji će biti prikazan u sklopu programa U fokusu.

Počasno Srce Sarajeva ove godine će biti dodijeljeno reditelju Wimu Wendersu u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, a u sklopu programa bit će upriličeno njegovo opredavanje mladim filmskim stručnjacima te će biti prikazana i retrospektiva njegovih odabranih filmova, kao i obnovljena verzija njegovog kultnog filma Hotel od milion dolara.

48 filmova u konkurenciji za Srce Sarajeva

Za nagrade Srce Sarajeva ove godine takmičit će se 48 filmova u četiri kategorije – igrani, dokumentarni, kratki i studentski film. Svjetsku premijeru zabilježit će 18 filmova, tri međunarodnu, jedan evropsku, 25 filmova regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

“Selekcija je protekla prilično uobičajeno, s tim da se nije moglo putovati pa smo većinu stvari radili online iz Sarajeva. Ono što je zanimljivo je da je godina bila jako dobra za regionalne kinematografije, da je bilo dosta dobrih filmova koji su obilježili sve veće filmske festivale od prošle godine pa do danas”, kaže Tataragić.

Tataragić: Prilika da vidimo nove nade i nove snage regionalne kinematografije (EPA)

Zanimljivo je da će u selekciji Takmičarskog programa – igrani film biti prikazano osam debitantskih i isto toliko filmova koje potpisuju rediteljice.

“To zaista jesu neke glavne karakteristike ovogodišnjeg programa. Sigurno će ovo biti poseban program jer ovo je prvi zapravo takmičarski program u kojem imamo toliko mladih autora, toliko debitanata, imamo priliku vidjeti nove nade i nove snage regionalne kinematografije”, ističe Tataragić.

Novosti Sarajevo Film Festivala

U želji da unaprijedi i potakne produkciju kvalitetnih audio-vizuelnih sadržaja, Sarajevo Film Festival od ove je godine ustanovio novu kategoriju nagrada – Srca Sarajeva za TV serije.

“Važno je naglasiti da TV serije nisu novost Sarajevo Film Festivala i da pratimo i kroz CineLink Industry Days različite industrijske programe – od ideje, podrške razvoju do finalnog proizvoda – ali nagrade koje su od ove godine ustanovljene trebale bi doprinijeti većoj vidljivosti, odnosno prodaji regionalnih serija na međunarodnom području”, kaže Copf.

Ove godine je nominirano 16 TV serija sa područja regije. Nagrade će biti dodjeljene u šest kategorija, a ceremonija dodjele nagrada će biti u sklopu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.

“Tim nagradama zapravo se odaje počast i priznanje svim autrima koji imaju kvalitetne proizvode, a ono što je zanimljivo jeste da odluku o najboljima u kategoriji TV serije donosi oko 400 filmskih profesionalaca iz regije koji su online glasanjem donijeli odluku”, pojašnjava Copf.

Sarajevo Film Festival bit će zatvoren svjetskom premijerom filma Toma Dragana Bjelogrlića koji će biti prikazan u sklopu Open Air programa.

Izvor: Al Jazeera