Iz Beča do Srebrenice biciklom kako bi se poklonili žrtvama

Dvadeset članova i prijatelja kluba Bike Club Austria krenut će na memorijalni put kako bi obilježili stradanje Bošnjaka u srebreničkom genocidu.

Esad Bukarić kaže kako već dugo postoji ideja za ovakav biciklistički maraton (Ustupljeno Al Jazeeri)

Na stotine kilometara planira ekipa biciklista iz Austrije prevaliti početkom jula kako bi, kako kažu, ispunili zadaću svakog dobrog čovjeka, a naročito čovjeka koji je rođen u Bosni i Hercegovini – poklonili se žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici.

Jula 1995. godine počinjen je najstrašniji zločin koga Evropa i svijet pamte od Drugog svjetskog rata. Vojska Republike Srpske i paravojne snage u njenom sastavu, pod komandom na doživotni zatvor osuđenog za ratne zločine Ratka Mladića, ubile su najmanje 8.372 Bošnjaka prilikom pada Srebrenice, tada “zaštićene zon” Ujedinjenih naroda.

Svake godine se obilježava godišnjica stradanja Srebrenice, a ove godine će na poseban način to obilježiti članovi biciklističkog kluba Bike Club Austria, koji će na putovanje svojim dvotočkašima krenuti iz austrijske prijestolnice Beča.

Esad Bukarić, osnivač ovog kluba, za Al Jazeeru Balkans govori kako već dugo postoji ideja za ovakav biciklistički maraton, ali okolnosti nisu dozvoljavale njegovu realizaciju.

“Do sada sam učestvovao šest puta na biciklističkom maratonu Bihać – Srebrenica, tako da sam imao oduvijek želju iz Beča krenuti biciklom ka Srebrenici“, ističe on.

Lani se vratili sa granice

Dodaje kako su lani bili krenuli, ali su se morali vratiti…

“Prošle godinu smo išli zvanično odavde, iz Austrije, s klubom, učestvovalo je nas osam biciklista. Zbog korona virusa i raznih ograničenja, nismo imali pravo na ulazak u Bosnu i Hercegovinu, morali smo se sa same granice vratiti, jer su većina bili strani državljani“, nastavlja Bukarić.

Aladin Mujović jedan je od onih osam koji su prošle godine biciklom krenuli na memorijalni maraton do Srebrenice iz Austrije.

“Pohod, ili cjelokupni projekat Bike Cluba Austria, trebao je b iti održan 2020. godine. Međutim, zbog novonastale situacije s korona virusom, nažalost, projekat je morao biti odgođen. Sada, godinu kasnije, sa znatno boljom epidemiološkom situacijom i u Austriji i u Bosni i Hercegovini, s velikom radošću u srcu odlučili smo se opet na taj veliki zadatak“, govori on za Al Jazeeru.

Ovaj maraton, navodi sagovornik, predstavlja prvenac u nizu, kako se nada, brojnih budućih pohoda.

“Mislim da to predstavlja još veći izazov, kako fizički, tako i psihički, jer i sama pomisao da se treba voziti bicikl 1.000 kilometara nije laka.“

Četiri etape do Potočara

Kada već govorimo o kilometraži, treba spomenuti rutu ovog biciklističkog memorijalnog pohoda.

Kako nam je objasnio Bukarić, polazak iz Beča je planiran za subotu, 3. jula, u 9:00 sati, a ta etapa se završava u Stegersbachu, gradiću na jugoistoku Austrije.

Drugog dana se polazi za Varaždinske Toplice u Hrvatskoj, odakle se dan kasnije ide do Velike Kladuše u Bosni i Hercegovini.

Četvrti dan je rezerviran za relaciju Velika Kladuša – Bihać, odakle tradicionalno polazi internacionalni biciklistički maraton Bihać – Srebrenica.

“Ove godine iz Austrije polazi 20 učesnika, jedan će nam se pridružiti u Bihaću te dvojica u Sarajevu. Oni svi žive ovdje, trenutno su u Sandžaku kod porodice, ali će nam se pridružiti u Bosni i Hercegovini, kako bi zajedno došli do Potočara“, kaže Bukarić i dodaje kako su članovi kluba većinom ljudi iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka koji u Austriji trenutno žive i rade.

Nikada se ne smije zaboraviti

Mujović govori kako 11. juli “za nas, Bošnjake, predstavlja tužan dan, ali ga mi, s druge strane, kao učesnici pohoda, dočekujemo s velikim uzbuđenjem i radošću“.

“Našim ćemo ličnim zalaganjem i naporom doći kako bi se poklonili svim žrtvama Srebrenice, a tako i pružili punu podršku porodicama nastradalih, što je primarni cilj ovog projekta.“

Navodi kako je prvi put u Srebrenici bio 2015. godine i prenio nam je svoje utiske.

“O Srebrenici, o Potočarima se, ustvari, nema šta mnogo reći. Tamo odete da šutite. To je grad boli, grad tuge, grad nemoći. Zato savjetujem svakog čovjeka da, i pored mnogo odgledanih dokumentaraca, serija, filmova, pročitanih priča, knjiga… posjeti ovaj grad kad god ga put nanese, jer se Srebrenica ne smije i neće nikada zaboraviti.“

Izvor: Al Jazeera