Turski avion šeste generacije za dominaciju u budućnosti

MIUS će se koristiti za strateške udare, zračnu podršku iz blizine, suzbijanje i uništavanje neprijateljske protivzračne odbrane te misije raketnih napada s različitim punjenjem.

Avion će pokretati turboventilatorski motor AI 25, koji je razvila ukrajinska kompanija Ivchenko Progress (Anadolija)

Turska kompanija za namjensku industriju Baykar pojačala je napore na razvoju novog borbenog aviona šeste generacije, koji bi bio uključen u ratove i dominirao nebom u budućnosti, što je kvalitativni skok u naporima Turske na razvoju vojne odbrambene industrije u okviru vizije za 2023. godinu.

U utorak je turska kompanija, putem svog zvaničnog naloga na Twitteru, otkrila “idejni dizajn” svog novog projekta šeste generacije MIUS, nakon uvodnog videa koji je kompanija objavila 17. jula.

Kompanija je u tom videu saopćila: “Bajramski poklon se učitava. Pričekajte 20. juli.”

Očekuje se da će borbena letjelica poletjeti na 100. godišnjicu Turske Republike 2023. godine.

MIUS je naziv nove letjelice, što je skraćenica od Unmanned Combat Aerial System, odnosno borbeni bespilotni zračni sistem.

Bespilotni avioni promijeniti će koncept borbe

U sklopu nastojanja da ostvari samodovoljnost i da se prestane oslanjati na uvoz u opskrbi oružjem, bespilotne letjelice domaće proizvodnje, kao što su Bayraktar i Akinci, odigrale su značajnu ulogu u jačanju vojne pozicije Turske, nakon što su letjelice postigle veliki uspjeh i ugled u vojnim operacijama u kojima su korištene.

Kompanija Baykar je objavila slike idejnog dizajna projekta, na kojem se vidi novi borbeni avion tokom letova sa turskog broda na moru, a kompanija se nada da će ovo postati dizajn za borbene mlažnjake.

Avion će pokretati turboventilatorski motor AI 25, koji je razvila ukrajinska kompanija Ivchenko Progress.

Selcuk Bayraktar, tehnički direktor kompanije Baykar, osnivač sistema bespilotnih letjelica Bayraktar i zet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, dao je važne izjave o sistemu MIUS.

“Ratni avioni pete generacije razvijaju se širom svijeta, i to su ratni avioni s posadom. Predviđa se da će bespilotni borbeni avioni promijeniti koncept zračne borbe te da će u budućnosti zamijeniti ratne avione pete generacije.”

U budućnosti će premašivati brzinu zvuka

“Naše razvojne studije također su davno počele, ali nakon izrade aviona Akinci počeli smo raditi na našem borbenom bespilotnom avionu šeste generacije, koji će biti ratni avioni budućnosti”, rekao je on.

Bayraktar je naglasio da su već počeli s radom na turskom bespilotnom borbenom avionu i da će se MİUS koristiti u strateškim udarima, zračnoj podršci iz blizine, suzbijanju i uništavanju neprijateljske protivzračne odbrane i za misije raketnih napada s različitim punjenjem.

Prema turskim medijskim izvještajima i izjavama Selcuka Bayraktara, avion MIUS će imati sljedeće karakteristike:

  • Prototipovi će letjeti brzinom manjom od brzine zvuka, dok će u budućnosti premašivati brzinu zvuka.
  • Imat će kapacitet nosivosti od 1,5 tona municije, koju će moći nositi u trupu i na krilima.
  • Može letjeti brzinom od 900 kilometara na sat pet sati u kontinuitetu na maksimalnoj visini od 12 kilometara.
  • Sposobnost skrivanja od radara.

Velika konkurencija za američki F-35

Najvažniji aspekt, po čemu se razlikuje od ostalih prototipova koje su razvile druge zemlje na ovom polju, sposobnost je slijetanja i polijetanja sa napadačkih brodova domaće proizvodnje klase TCG Anadolu.

Drugi važan element u dizajnu lovca su vodoravni prednji i okomiti stražnji rep, što će mu pružiti snažne mogućnosti samostalnog manevriranja zahvaljujući računarima s umjetnom inteligencijom koje je kompanija razvila.

MIUS će se moći boriti protiv ratnih aviona većih kapaciteta, što će otvoriti nove horizonte u zračnoj borbi sa svim prednostima bespilotne borbe, autonomnosti koju pruža umjetna inteligencija i isplativosti.

Ministar industrije i tehnologije Turske Mustafa Varank je rekao, prilikom otvaranja izložbe tehnoloških ostvarenja u srijedu, da će svijet pokazati interes za turski MIUS, a ne za američki F-35, kada letjelica bude na tržištu.

Objasnio je da je Turska jedna od rijetkih zemalja koja je investirala u tehnologiju dronova te da svijet trenutno govori o tehnologiji dronova domaće proizvodnje koje je razvila Turska.

Ismail Demir, šef Odjela za odbrambenu industriju Turske, izjavio je da su turske bespilotne letjelice odigrale veoma važnu ulogu te ojačale sposobnost sigurnosnih snaga u borbi protiv terorizma.

Uspon Turske na tržištu odbrambene industrije

“Danas ćemo još više ojačati naše snage. Čestitam vam i nastavite raditi bez prestanka”, dodao je.

Francuski list Le Figaro je komentirao da je Turska za samo 15 godina postala jedan od najistaknutijih svjetskih proizvođača naoružanih bespilotnih letjelica, ističući da je to doprinijelo usponu Turske na tržištu odbrambene industrije.

List je skrenuo pažnju da se Turska počela natjecati s modelima američkih, izraelskih i kineskih bespilotnih letjelica za svega 15 godina.

U tom kontekstu, Ismail Hakki, bivši zamjenik šefa vojne obavještajne službe, izjavio je da je turska upotreba bespilotnih letjelica domaće proizvodnje promijenila tok operacija u Siriji, Libiji i Azerbejdžanu, a da će upotreba aviona MIUS promijeniti mnoge događaje u korist Turske.

Hakki je za Al Jazeeru potvrdio da “novi avion, zajedno sa svojim prethodnicima Akinci i Bayraktar, može odnijeti pobjedu u bilo kojoj bici i da će značajno doprinijeti konačnoj eliminaciji Radničke partije Kurdistana [PKK] i drugih terorističkih organizacija”.

Penzionirani oficir je objasnio da “Turska koristi uglavnom lokalne sirovine u svojoj vojnoj industriji te da planira potpuno odustati od uvoza sirovina u proizvodnji”.

Kompatibilan s ostalim naoružanim bespilotnim letjelicama

Hakki je rekao da se borbeni avioni šeste generacije uglavnom razlikuju od aviona pete generacije po tome što mogu izvoditi letove bez upravljanja pilota.

Također, posjeduju iste napredne karakteristike kao i nevidljivi borbeni avioni pete generacije, s tim da su brži i sposobniji za skrivanje i borbeni manevar, pored toga da su jeftiniji i imaju manju potrošnju goriva tokom leta.

Očekuje se da će novi avion moći raditi kompatibilno s ostalim naoružanim bespilotnim letjelicama te upravljati dronovima samoubicama.

Također će moći koristiti sisteme za elektronsko ratovanje, ne samo da bi se zaštitio, već i za napad, ometanje i obaranje neprijateljskih aviona.

Izvor: Al Jazeera