Šta je državljanima BiH potrebno da bi se vakcinisali u Hrvatskoj?

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je da ima dovoljno vakcina da se s dvije doze mogu vakcinisati svi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Vakcinu protiv korona virusa bez zakazivanja termina državljani Bosne i Hercegovine mogu primiti svaki radni dan u od 10 do 14 sati u  Spaladium Areni u Splitu (Slavko Midzor/PIXSELL)

Državljani Bosne i Hercegovine protiv korona virusa mogu se vakcinisati i u susjednoj Hrvatskoj. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo saopćeno je Al Jazeeri da vrijeme i mjesto punktova za vakcinaciju bez najave, na kojima se mogu vakcinisati i državljani iz BiH organiziraju županije, te da informacije o tome treba potražiti na web stranicama ili društvenim mrežama županijskih zavoda za javnost zdravstvo. Termini za vakcinaciju bez najave razlikuju se od županije do županije.

Naprimjer, vakcinu protiv korona virusa bez zakazivanja termina državljani Bosne i Hercegovine mogu primiti svaki radni dan u od 10 do 14 sati u  Spaladium Areni u Splitu.

Jedan takav punkt bio je otvoren i u četvrtak u Metkoviću, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Vakcinu protiv korona virusa građani BiH mogu primiti i mimo punktova za vakcinaciju bez najave, u domovima zdravlja, no za to je prethodno potrebno dogovoriti termin za županijskim domovima zdravlja.

Osim ličnih dokumenata sa kojima državljani BiH uobičajeno prelaze granicu sa Hrvatskom, nisu potrebni dodatni dokumenti za vakcinaciju.

Plenković: Imamo dovoljno vakcina za BiH i Hrvatsku

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da ta zemlja cjepiva ima u izobilju. „Evropska komisija je za 2022. i 2023. samo od Pfizera naručila 1,8 milijardi doza cjepiva”, rekao je Plenković dodavši da će Hrvatska u ovoj godini dobiti gotovo osam miliona doza.

Ustvrdio je da ima dovoljno vakcina da se s dvije doze mogu vakcinisati svi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

“Sad smo u situaciji da je ritam cijepljenja prvom dozom oko pet tisuća doza na dan, za 150 godina nećemo potrošiti to cjepivo, pa ćemo ga zato naručiti za dogodine. Višak cjepiva ćemo, ako ne bude dovoljno kandidata, morati donirati nekome, sa zadovoljstvom našim prijateljima u Bosni i Hercegovini, i Hrvatima i Bošnjacima i Srbima koji se sada u Hrvatskoj mogu cijepiti besplatno“, rekao je Plenković.

„Ako netko dođe u Makarsku, bio Bošnjak, Srbin ili Hrvat, može se besplatno cijepiti jer imamo dovoljno količina, a štiteći njih, štitimo i sebe. Višak ćemo donirati i drugim zemljama, kao naprimjer Africi”.

Visoka učinkovitost vakcina

Prema novoj studiji, dvije doze vakcine Pfizer ili AstraZeneca gotovo su jednako učinkovite protiv visoko prenosive varijante Delta korona virusa kao i protiv prethodno dominantne varijante Alpha.

Istraživanje objavljeno u srijedu u New England Journal of Medicine pokazalo je da su vakcine visoko učinkovite protiv varijante Delta, koja je danas dominantni soj u svijetu, pod uvjetom da je osoba primila dvije injekcije, prenijela je Al Jazeeera English.

Hrvatska je do sada utrošila više od 2,96 miliona doza vakcina, a vakcinisano je 39,5 posto ukupnog stanovništva. Vakcinacija je potpuno završena za 1,40 miliona osoba.

Od početka pandemije u toj zemlji korona virus je registrovan kod više od 362.000 osoba, od kojih je 8.245 osoba umrlo.

U BiH niska stopa vakcinisanih

Bosna i Hercegovina ima visoku stopu smrtnosti od posljedica korona virusa – u zemlji sa 3,7 miliona stanovnika od početka pandemije u martu 2020. godine do danas zaraženo je više od 205.000 osoba, od čega je preminulo približno 9.700 osoba.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, u BiH je do 1. jula stiglo nešto više od 648.000 doza vakcina protiv korona virusa. Riječ je o vakcinama koje su osigurane putem mehanizama COVAX i EU4Health te putem donacija drugih država. Do početka jula prvu dozu vakcine primilo je približno 294.000 osoba, dok je potpuno vakcinisano oko 137.000 građana.

Broj novozaraženih korona virusom u zemljama regije i dalje je u blagom porastu zbog usporene imunizacije i širenja delta soja virusa, za koji je utvrđeo da je višestruko zarazniji od prethodnih. Zdravstvene vlasti građene pozivaju da se vakcinišu kako virus na jesen ne bi ponovo zatvorio granice.

Izvor: Al Jazeera i agencije