Gubi li Rusija kontrolu nad pandemijom?

Prebacivanje odgovornosti na građane omiljena je taktika ruskih vlasti.

Sa 25.000 novoobolelih, Rusija je petom mestu u svetu po broju zaraženih (EPA)

Rusija poslednjih sedmica beleži rekordne brojeve smrtnih slučajeva od COVID-19, 700-800 umrlih dnevno, i to usred masovne vakcinacije i novih ograničenja u mnogim ruskim regijama. Sa 24.000-25.000 novoobolelih u julu Rusija je na petom mestu u svetu po broju zaraženih, iza Sjedinjenih Država, Indije, Brazila i Francuske. Uprkos svim naporima zdravstvenih vlasti, situacija u zemlji se i dalje pogoršava zbog delta varijante virusa, koju stručnjaci smatraju mnogo opasnijom od ranije identifikovanih. Najpogođeni gradovi su Moskva i Sankt Peterburg, u kojima se registruje najveći broj bolesnika i umrlih.

Vlada je saopštila u ponedeljak da je izradila nacrt “sanitarnog štita”, koji bi trebao da zaštititi Rusiju od potencijalnih novih pandemija. Ovaj projekat, koji uključuje ubrzani razvoj vakcina, lekova te sistema za testiranje, koštaće Rusiju 30 milijardi rubalja, odnosno 340 miliona evra, do 2024. godine. Takve impresivne brojke trebale bi povećati poverenje javnosti u efikasnost ruskih institucija. Međutim, ostaju brojna pitanja u vezi sa strategijom borbe ne s budućim bolestima, već sa trenutnim valom COVID-19. Među očiglednim propustima su nedoslednost uvođenja i ukidanja restriktivnih mera kao i nedostatak dovoljne količine vakcina u Rusiji.

Zašto Rusija zaostaje u procesu vakcinacije?

Skok broja inficiranih, pa i pritisak od strane vlasti i poslodavaca naterao je mnoge građane da se vakcinušu. Vladini mediji izveštavaju o rastućem interesu za imunizaciju i otvaranju brojnih centara za vakcinaciju. Međutim, prijem kod doktora nekad se čeka satima, a u nekim regijama povremeno nedostaje vakcina. Ovaj problem vlasti objašnjavaju logističkim poteškoćama, te posebnim uslovima skladištenja (ruska vakcina se čuva na niskim temperaturama).

Pola godine nakon što je Vladimir Putin naložio masovnu vakcinaciju Rusija jako zaostaje u ovom procesu, a većina građana, sudeći po anketama, ne planira da primi vakcinu. Mnogi Rusi jednostavno ne veruju ruskoj nauci koja stoji iza “prve u svetu” vakcine protiv korone ili ruskoj vladi koja je u proteklih godinu i po dana više puta bila kritikovana zbog svoje neefikasnosti te slabe podrške zdravstvenom sektoru i najpogođenim građanima. Neki analitičari veruju da su vlasti odavno izgubile kontrolu nad epidemijom i ne žele preuzeti odgovornost za bilo kakve ozbiljne odluke, posebno kako se približavaju septembarski parlamentarni izbori. Rejting vladajuće garniture pada više meseci, dok nezadovoljstvo građana zbog sve lošije ekonomske situacije i haotičnog upravljanja pandemijskom krizom samo raste.

Strategiju borbe ruskih vlasti protiv smrtonosnog virusa je ponekad zaista teško razumeti zbog donošenja nedoslednih i kontradiktornih odluka. S jedne strane, ograničen je rad kafića, restorana, zooloških vrtova, dečjih igraonica, s druge strane, dozvoljeni su sportski događaji i provladini skupovi. Štaviše, Rusija nije obustavila letove u Indiju, uprkos velikoj opasnosti od indijskog soja, na koju stalno upozoravaju sami zdravstveni vlasti. Pored toga, u poslednje vreme obnovljen je vazdušni saobraćaj sa brojnim zemljama, SAD-om, Italijom, Belgijom, Bugarskom, Jordanom, Irskom, Kiprom, Turskom i Severnom Makedonijom. Otvorene su ruske granice za građane Kine.

I dalje bez zapadnih vakcina

Najmanje jednu dozu vakcine do sada je primilo oko 32,5 miliona Rusa, što je 22 odsto ukupnog stanovništva, dok je 21 milion (14,5 odsto populacije) primio dve doze. Prema dostupnim statistikama, u Rusiji se dnevno vakciniše oko 0,35 odsto stanovništva, što je jako slab rezultat u odnosu na postavljene ciljeve. Prilično je jasno da je prvobitni cilj da se do kraja leta vakciniše 60 odsto odraslog stanovništva, odnosno 69 miliona ljudi, ne može se smatrati realnim. Ako se nastavi trenutna stopa imunizacije, biće potrebno skoro tri meseca da se dostigne pomenuti cilj. Sve ove brojke ostavljaju Rusiju daleko iza Sjedinjenih Država i mnogih evropskih zemalja, koje su u poslednjih meseci uspele da vakcinišu zavidan procenat stanovnika.

Ruske vlasti su nezadovoljne niskom stopom imunizacije, no s druge strane, neće da otvore rusko tržište za zapadne vakcine, iako brojni stručnjaci pozivaju vladu da nabavi proizvode koji su dobili odobrenje od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Međutim, nabavka stranih vakcina nije u planu. Kako je kazao 15. jula pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov, “Rusija ima dovoljno vakcina, a njihova isporuka je prilično redovna”. Formalno, pacijenti mogu da biraju između četiri domaće vakcine, a to su Sputnjik V, Sputnjik lajt, EpiVakKorona te KoviVak. No, zapravo je dostupan samo Sputnjik V. Mnogi ljudi prijavljuju preko društvenih mreža i medija nemogućnost zakazivanja termina u narednih 2-3 sedmice, a s druge strane se žale na pritisak od strane lokalnih vlasti ili poslodavaca.

U brojnim ruskim regijama imunizacija je proglašena gotovo obaveznom. Recimo, u Moskvi glavni sanitarni lekar naložio je obaveznu vakcinaciju za 60 odsto zaposlenih u oblastima trgovine i zabave, transporta, obrazovanja, zdravstva i td. Interesantno je da su oni koji nisu vakcinisani sve češće se susreću sa preprekama prilikom zapošljavanja. Prema jednom takvom istraživanju, 11 odsto građana koji su tražili posao u zadnje vreme bili su odbijeni zbog toga što nisu primili vakcinu.

Turisti i antivakcinaši kao glavni neprijatelji

Među omiljenim taktikama koje ruske vlasti koriste u borbi protiv korone su promovisanje svojih “uspeha” na globalnom nivou, u odnosu na propuste u zapadnim zemljama, kao i prebacivanje odgovornosti za sve probleme na same građane. U potrazi za taktičkim pobedama, ruske vlasti, čini se, ne primećuju kako rade na uništenju lojalne većine birača (odnosno Putinove većine) uoči septembarskih izbora.

Od početka pandemije vlada deli društvo na “neodgovorne grupe” koje optužuje zbog svih nastalih problema. Setimo se, naprimer, kako je početkom 2020. godine sva moć ruske televizije bila usmerena na “neodgovorne turiste” koji se u Rusiju vraćaju sa punim džepovima opasnih virusa. Ubrzo nakon toga na udar su došli i malobrojni “ljubitelji roštilja” koji nisu poštovali režim izolacije . I dan danas ruska vlast ne priznaje svoje greske i nedosledne odluke u borbi protiv pandemije, dok je televizijska propaganda i dalje usmerena na borbu protiv Zapada i liberalnih kritičara Vladimira Putina. Za glavne neprijatelje u ovom trenutku proglašeni su takozvani “antivakcinaši” zbog širenja nepoverenja u vakcine preko društvenih mreža koje u Rusiji zapravo koristi relativno mali broj ljudi.

Jedino je što ruske vlasti još nisu uspele da objasne gledaocima, kako “svemoćni antivakcinaši” sprečavaju proizvodnju dovoljnih količina ruske vakcine i nabavku neophodnih bolničkih kreveta. Međutim, naglo pogoršanje ekonomske situacije, slaba vladina podrška najugroženijim, nelogično uvođenje i ukidanje restriktivnih mera – sve to obara rejting vladajuće garniture i dovodi do rasta nezadovoljstva u različitim društvenim grupama, smatraju neki politikolozi.

Izvor: Al Jazeera