Vulinov ‘srpski svet’: Hegemonistička priča koja donosi ratove i genocid

Mnogobrojne su reakcije na Vulinov jučerašnji istup, a većina onih koji izražavaju svoje nezadovoljstvo podcrtavaju da je riječ o rehabilitaciji jedne opasne i destruktivne politike.

Objediniti sve Srbe u jednu državu, zadatak je njegove generacije političara, rekao Aleksandar Vulin (Tanjug)

Karte su napokon otkrivene, pišu mnogi korisnici društvenih mreža komentarišući jučerašnji nastup srbijanskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina u kojem je volšebno i potpuno otvoreno objelodanio političku agendu po kojoj djeluje trenutna srbijanska politička elita.

“Zadatak ove generacije političara je stvaranje srpskog sveta, odnosno da objedini Srbe gde god budu živeli” poručio je Vulin na skupu obilježavanja 13. godišnjice Pokreta socijalista, skupu na kojem je prisustvovao i predsjednik SNS-a i Srbije Aleksandar Vučić. Iz pisanja srbijanskih i i regionalnih medija nije zabilježeno da se srbijanski predsjednik barem jednom riječju ogradio od „vatrenog“ istupa svog imenjaka čime je, barem prešutno, potvrdio da dvojica visokorangiranih srbijanskih političara, ako ne u drugim stvarima, po pitanju realizacije ideja iz sintagme „srpski svet“ imaju isto mišljenje.

Vulinov istup napokon je razotkrio do sada, ipak, skrivane tajne aktuelne srpske politike čime se potvrđuju sumnje svih onih koji su u mnogim neuralgičnim regionalnim dešavanjima posljednjih godina vidjeli „upliv tajne ruke“. Ta je sila napokon dobila i svoje ime i pojavila se u konkretnom liku i kako su mnogi sumnjali ispostavilo se da je ime koje stoji iza njenog sprovođenja Aleksandar Vučić, a lik u koji se zaodjenula lice njegove regionalne politike.

Objediniti sve Srbe u jednu državu, kako je Vulin ustvrdio da je zadatak sadašnje generacije srpskih političara, izgleda da znači reaktivirati ideje „velike Srbije“, a vraćanje u život takvih koncepata nužno povlači niz teških posljedica koje mogu biti pogubne za mir i stabilnost cijelog regiona.

Brojne osude Vulinovog istupa

Reakcije na Vulinov istup dolaze sa svih strana, sve su osuđujuće i upozoravajuće, jer igranje takvom vrstom političkih emocija može samo proizvesti nove sukobe i ratove. Osude stižu od Vučićevih političkih protivnika u zemlji, intelektualaca i političara iz cijele regije.

Na svom twitter profilu, među prvima se oglasio Vojislav Janković, član Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije koji je poručio da je “Politika ‘Srpskog sveta’ je nastavak pogubne politike iz devedesetih godina. Ta politika je dovela do destrukcije države, društva i nebrojenih porodičnih tragedija. Zloupotreba nacionalnih osjećanja u predizborne svrhe je sramna politička matica ovog režima”.

Na Vulinov istup reagovao je i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković koji je citirajući Vulinovu izjavu o jačanju vojske postavio pitanje Vladi Crne Gore hoće li biti ikakve reakcije na takav istup ministra unutrašnjih poslova susjedne zemlje.

Ujedinjenje Srba znači stvaranje jedne države

Na Vulinovo otvoreno pominjanje koncepta „srpskog sveta“ nije nedostajalo ni reakcija iz Bosne i Hercegovine. U reagiranju na Vulinovo pozivanje na sprovedbu kontraverznog političkog koncepta reagovala je bh. ministrica Bisera Turković koja je javno zatražila od srbijanskog predsjednika Vučića da se ogradi i udalji od ovakve vrste izjava.

“Ukoliko to ne učini, to će samo potvrditi da je njegova i zvanična politika Srbije rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja ima za cilj pripojiti dijelove Bosne i Hercegovine Srbiji. Vulinova izjava kojom je decidno rekao da ujedinjenje Srba znači jedinstvenu državu, flagrantno je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, destabiliziranje cijele regije Zapadnog Balkana i zloslutna prijetnja građanima Bosne i Herecegovine koji su se prije 26 godina branili od agresije i genocida”, kazala je Turković.

Po njenom mišljenju retorika Aleksandra Vulina čini potpuno besmislenim izjave srbijanskog predsjednika u kojima tvrdi da Srbija želi mir i dobrosusjedske odnose sa Bosnom I Hercegovinom.

“Naprotiv, Vulinove izjave su najbolji pokazatelj odakle dolazi destabilizacija regije i blokade i opstrukcije evropskog puta Bosne i Hercegovine, ali i ostalih država regije. Bosna i Hercegovina će s Vulinovim izjavama upoznati zvanično sve države koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira”, jasna je Turković.

Među prvima je na Vulinov istup reagirao i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Zvizdić je podsjetio na historiju srbijanskih pretenzija prema susjednim državama i narodima, od takozvanog “Načertanija”, preko memoranduma SANU-a pa do najnovijih planova o stvaranju “srpskog sveta”, ustvrdivši kako je to “Providna hegemonistička priča koja ništa dobro nije donijela niti srpskom niti drugim balkanskim narodima. Samo ratove, stradanja, etničko čišćenje i genocid”, napisao je Zvizdić.

Reakcije intelektualaca

Ni intelektualci iz cijele regije nisu ostali nijemi na Vulinov istup i otvoreno promoviranje političkog koncepta „srpskog sveta“. U svojoj reakciji predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko kritizirala je izjave ministra unutrašnjih poslova Srbije i predsjednika Pokreta socijalista Aleksandra Vulina sa skupa na kojem je obilježena godišnjica njegove stranke.

Navodi da su opasne Vulinove poruke o “obedinjavanju Srba gde god oni živeli” i da je to otvoreno izvikivanje ratne politike, izvijestio je Tanjug.

Biserko kaže da posljednji nastupi visokih funkcionera, posebno Vulina, Srbiju sve više izoliraju u regiji i udaljavaju je od članstva u Evropskoj uniji, a obilježavanje 13. godišnjice Pokreta socijalista u nedjelju vidi kao jedan od prvih predizbornih skupova za predsjedničke izbore naredne godine.

Biserko navodi da brinu poruke poslate sa skupa, od kojih se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji mu je prisustvovao nije ogradio. Prema njenim riječima, poruka skupa je ne samo “ujedinjenje svih Srba u jednu državu”, već to da takvu Srbiju može sačuvati samo Vučićeva politika.

“Ovako otvoreno izvikivanje ratne politike okrenuto prema svim susedima ujedno je i testiranje dokle se može ići u datim međunarodnim okolnostima”, smatra Biserko.

I intelektualci u Bosni i Hercegovini izrazili su zabrinutost posljednjim Vulinovim istupom, najviše koristeći se društvenom mrežom Twitter. Tako je bivši predsjednik BKZ Preporod i ugledni univerzitetski profesor Sendain Lavić napisao kratko: “Ono što se danas označava sintagmom ‘srpski svet’ jeste, ustvari, ‘srpska pustinja'”.

Sociolog i politički analitičar iz Banjaluke Srđan Puhalo, kratko je, povodom Vulinovog istupa, napisao kako se u “njegovo vrijeme to zvalo Velika Srbija”.

Šta je cilj ovakvog Vulinovog istupa pitaju se mnogi intelektualci i političari iz cijeloga regiona. Da li je ovo najava otvorenije politike u kojoj će Srbija nastojati da sprovede svoji političku agendu ili je dobro osmišljen javni nastup čiji je cilj dizanju Vučićevog rejtinga i priprema za izbore koji će se održati sljedeće godine, tek treba da se vidi.

U svakom slučaju, zazivanje politika koje su u svojim realizacijama ostavile razrušene države, opustošene gradove, desetine hiljada mrtvih i stotine hiljada raseljenih budi u ljudima koji su bili žrtve te politike zebnju i strahove.

Izvor: Al Jazeera i agencije