Marwan Issa: ‘Palestinski komandos’ i vođa ‘psihološkog rata’ koji plaši Izrael

Izraelski izvještaji sigurnosnih i obavještajnih službi svrstavaju Marwana Issaa među najistaknutije zvaničnike odgovorne za razvoj vojnih sposobnosti Al-Qassama.

Marwan Issa je zamjenik vrhovnog komandanta Brigada Izz al-Din al-Qassam, vojnog krila Islamskog pokreta otpora Hamas (EPA)

Piše: Raed Musa

Nakon veoma zapaženog i dosad nezapamćenog pojavljivanja na ekranu u programu Vrh ledenog brijega (Ma Khafia Azam), emitiranog u nedjelju na kanalu Al Jazeera Arabic, ime Marwan Issa se našlo u centru pažnje u Gazi i arapskom svijetu, pa čak i izraelskim medijima. Marwan Issa je zamjenik vrhovnog komandanta Brigada Izz al-Din al-Qassam, vojnog krila Islamskog pokreta otpora Hamas.

Ko je zapravo Marwan Issa? Kako se popeo na ovako visoku poziciju u snagama otpora? Zašto se opisuje kao udarna snaga “psihološkog rata” protiv Izraela?

Vrstan sportista

Marwan Issa, poznat po nadimku “Abu al-Bara”, rođen je 1965. godine u izbjegličkoj porodici porijeklom iz sela Beit Tima, u blizini grada Ashkelon, koje su morali napustiti tokom Nakbe 1948. godine.

Izraelske okupacione snage uhapsile su ga tokom Prve intifade (1987-1993). U zatvoru je proveo pet godina, zbog organizacijskih aktivnosti u redovima Hamasa, kojem se pridružio u ranoj mladosti.

Marwan je u mlađim danima bio perspektivan sportista. Trenirao je košarku i bio žestok protivnik na košarkaškim terenima. Portal Al-Aqsa Sports, povezan s Hamasom, navodi da je nosio nadimak “Palestinski komandos”. Marwan je učestvovao u brojnim turnirima i turnejama kao igrač košarkaškog kluba ”Khadamat Al Burij” u izbjegličkom kampu, gdje se rodio i odrastao po njegovim sokacima i ulicama.

Uprkos uspjesima koje je nizao, Marwanu nije bilo suđeno da nastavi svoj sportski put. Povukao se kada ga je Izrael ponovo uhapsio. Potom su ga na nekoliko godina privele i palestinske vlasti. Na slobodu je pušten sa izbijanjem Druge intifade 2000. godine.

Lokalni izvori kažu da je Marwan bio pristojan i odgojen mladić, koji je bio discipliniran u svim svojim životnim aktivnostima, bilo na košarkaškim terenima ili izvan njih.

Marwan Issa, vojne i političke aktivnosti

Marwan Issa je prešao sa košarkaških terena na borilišta otpora i krenuo u borbu protiv okupacije. Uspinjao se dok nije stigao do pozicije drugog čovjeka u vodstvu Brigada Al-Qassam, a sada je zamjenik vojnog komandanta Mohammeda Deifa. Na toj poziciji je zamijenio Ahmeda al-Jabarija, na kojeg je Izrael izvršio atentat 2012. godine.

Pored svoje vojne uloge, član je političkog biroa Hamasa i smatra se vezom između političkog i vojnog nivoa u pokretu.

Prošlog marta, nakon izbora unutar pokreta Hamas u Pojasu Gaze, Hamas je objavio fotografiju pobjednika koji su dobili članstvo u političkom uredu u njegovom novom sazivu. Na toj fotografiji Marwan stoji u zadnjem redu s maskom na licu, za razliku od svih ostalih oko njega.

Izraelski vojni analitičar Amir Bukhbut protumačio je to kao želju Marwana da sakrije svoje lice, smatrajući da maska nije služila kao zaštita od korona virusa.

Bukhbut je u svom opširnijem izvještaju, objavljenom u martu na izraelskom portalu Wella, koji je blizak izraelskim obavještajnim službama, govorio o Marwanovom životnom putu. Napisao je kako je on “zadojen mržnjom prema Izraelu odmalena”, a Hamasu se pridružio sa 19 godina. Postepeno se uspinjao kroz Hamasove organizacione redove, a danas stoji iza “nemalog broja” odluka Brigada Al-Qassam, koje donosi nezavisno ili u dogovoru s Yahyaom Sinwarom, vođom pokreta u Gazi.

U tekstu je prenio riječi jednog izraelskog zvaničnika za pitanja sigurnosti koji je rekao da je “Marwan Issa toliko pametan da plastiku može pretvoriti u metal.”

Kada ga je Izrael uhapsio devedesetih godina prošlog vijeka, u sklopu kampanje hapšenja Hamasovih aktivista, Marwan se već tada pokazao kao “tvrd orah”, kazao je.

Prema izraelskom vojnom analitičaru, Marwan je počeo slijediti ideologiju Brigada Al-Qassam u izraelskim zatvorskim ćelijama. Pridružio im se kao aktivan član i tada počinje njegovo penjanje na vrh, a zatim je, kako je vrijeme odmicalo, postao dio vodstva Hamasa i njegovog vojnog aparata.

Nakon što je pušten iz zatvora palestinskih vlasti, u vrijeme izbijanja Intifade Al-Aksa (Druge intifade), Marwan je odigrao ključnu ulogu u tranziciji Brigada Al-Qassam iz paravojnih ćelija u vojnu strukturu sa jedinicama, bataljonima i brigadama s jasnom hijerarhijom upravljanja.

Tokom godina, Marwan se razvijao na dva nivoa: prvi je uspinjanje u organizacionoj hijerarhiji, a drugi je tehnološko-industrijska os, prema izraelskom vojnom izvještaju.

Psihološki rat i pokušaj atentata

Imajući u vidu da je odigrao ključnu ulogu u dogovoru o razmjeni zarobljenika, poznatom kao ”Shalitov dogovor” iz 2011. godine, zajedno s Jabarijem, Marwan Issa zna da se nalazi na izraelskoj meti. Zbog toga se kreće u potpunoj tajnosti, a njegov identitet je nepoznat većini stanovnika Gaze koji pletu priče o junaštvu čovjeka koji je vodio, zajedno sa Mohammadom Deifom, komandantom Brigada Al-Qassam, posljednji rat u Gazi, koji otpor naziva bitkom ”Mač Jerusalema”.

Izraelski sigurnosni i vojni krugovi kažu da je Izrael više puta pokušavao doći do Marwana Isse kako bi ga likvidirao, a ranjen je u zračnom napadu 2006. godine. Ratni avioni su mu dva puta uništavali kuću tokom posljednje i agresije 2014. godine.

Zanimljivo je da su izraelski izvještaji otprilike dva mjeseca prije posljednje agresije otkrili da će ”sljedeći rat protiv Hamasa biti oštar i bolan za izraelsku vojsku i domaći front”, te da će ovaj rat ”biti drugačiji i pun iznenađenja, ne samo po pitanju djelovanja na moru i zraku, već posebno na tehnološkom nivou i razvoju specijalnih borbenih sredstava”.

Brigade Al-Qassam pokazale su tokom 11 dana posljednjeg rata da su napravile kvalitativne skokove u pogledu razvoja projektila, u smislu dometa, razorne snage i brzine lansiranja.

Izraelski izvještaji sigurnosnih i obavještajnih službi svrstavaju Marwana Issaa među najistaknutije zvaničnike odgovorne za razvoj vojnih sposobnosti Al-Qassama i da će, sve dok je on živ, trajati “psihološki rat”, kako ga opisuju, između Hamasa i Izraela.

Izvor: Al Jazeera