Vremena se mijenjaju: Zbližavaju se Saudijska Arabija i Sirija

Nakon godina sukoba, Rijad vidi Damask kao prikladan put za poticanje širih regionalnih interesa.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman i sirijski predsjednik Bashar al-Assad se, navodno, pokušavaju pomiriti (AFP)

Piše: Matthew Ayton

Saudijska Arabija je blizu postizanja sporazuma o diplomatskoj normalizaciji sa vladom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, a iniciranjem pregovora Rijad želi smanjiti iranski utjecaj u Siriji i nametnuti sebe kao lidera, rekli su Al Jazeeri dobro upućeni izvori.

Prema riječima visokog dužnosnika sirijskog opozicionog Pokreta slobodnih oficira, koji održava bliske kontakte u saudijskom Minsitarstvu vanjskih poslova i Upravi opće obavještajne službe (GID), “promijenilo se političko raspoloženje u Kući Sauda, mnogi stariji članovi kraljevske porodice, naročito Mohammad bin Salman [MBS], žele obnoviti veze sa Assadom ”.

“Opći stav je ‘da su se vremena promijenila, Arapsko proljeće je historija, a regija prelazi u novu budućnost, s novim geopolitičkim obilježjima”, rekao je dužnosnik, koji se nedavno pomirio s Damaskom, nakon što se u ljeto 2011. pridružio sirijskoj opoziciji.

Povod razgovora sa Al Jazeerom je izvještaj koji je objavljen početkom maja, a u kojem se tvrdi da je Rijad u Damask poslao obavještajnu delegaciju, predvođenu generalnim direktorom GID-a Khalidom Humaidanom, kako bi se uključili u pregovore o mogućnosti približavanja stavova između bivših neprijatelja. Također u maju, Sirija je, prvi put nakon deset godina, u Rijad poslala ministarsku delegaciju predvođenu  ministrom turizma Ramijem Martinijem.

Od početka sirijskog sukoba, Saudijska Arabija bila je ključni igrač u pružanju podrške posredničkom ratu u cilju svrgavanja al-Assada. Rijad je opskrbio niz lokalnih pobunjeničkih grupa novcem i oružjem, uključujući protutenkovske rakete američke proizvodnje. Međutim, kampanja je posustala nakon većih protuintervencija glavnih al-Assadovih stranih pokrovitelja, Rusije i Irana.

Međutim, u neobičnom sudbinskom preokretu, karakterističnom za bliskoistočne međunarodne odnose, Saudijska Arabija sada vidi vladu u Damasku kao saveznika preko kojeg može osigurati svoju poziciju u odnosima u regionu.

‘Ublažiti napetosti u Iranu’

Službenik sirijskog Ministarstva vanjskih poslova iz Damaska, koji je upoznat s nedavnim razgovorima s Rijadom, kaže da je “MBS, angažiranjem sa Sirijom, posvećen naporima da ublaži napetosti sa Islamskom Republikom Iran.”

Prema dužnosniku, “MBS je naredio svom timu da uvjeri Siriju kako ne želi promjenu režima protiv Bashara i da bi Sirija, kao bratska arapska nacija, prirodno trebala biti blizu Saudijske Arabije.”

Dužnosnik je potvrdio da je to “očito zamišljeno kao signal” iranskom vodstvu da Rijad “prepoznaje pobjedu one strane u ratu u koju je… [Iran] uložio najviše te da neće pokušati to osporiti”.

Dužnosnik je, iako je odbio to potvrditi, također aludirao na mogućnost prisutnosti Irana na sastanku u Damasku, rekavši: “recimo da su Iranci rado prihvatili ono što su čuli.”

Oba izvora razgovarala su s Al Jazeerom pod uvjetom anonimnosti, zbog osjetljivosti ovog pitanja.

U maju je irački predsjednik Barham Salih potvrdio izvještaje iz aprila u kojima je navedeno da su Saudijska Arabija i Iran održali bilateralne razgovore u Bagdadu, u pokušaju da ublaže tinjajuće napetosti. Navodno su te rasprave uglavnom, iako ne isključivo, bile usmjerene na rješavanje rata u Jemenu, u kojem Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo Saudijske Arabije od sredine 2015. godine izvodi zračne napade protiv pobunjenika Husa, povezanih s Iranom.

Službenik Ministarstva vanjskih poslova Saudijske Arabije nije želio dati komentar Al Jazeeri o tome da li su razgovori u Damasku bili fokusirani na poboljšanje odnosa sa Iranom, ali je rekao da je “došlo vrijeme da se prihvati da je Sirija, takva kakva jeste, neizbrisiv dio arapskog krajolika.”

Međutim, istovremeno nastojeći ublažiti napetosti s Iranom, kako bi se izbjegao vojni sukob, napor Saudijske Arabije također predstavlja reinkarnaciju decenijama stare težnje među monarhijama Sunitskog zaljeva da udalje Siriju od Teherana.

To je sada sve hitnije, kako se plima građanskog rata u Siriji povlači, a Iran nastavlja ubirati postkonfliktne blagodati svoje intervencije uspostavljanjem utjecajnog uporišta na vladinim područjima, posebno u obliku ogromne mreže paradžavnih šiitskih institucija.

Prema riječima visoko rangirane figure iz Pokreta slobodnih oficira, “saudijski dužnosnici jasno su dali do znanja [sirijskoj] vladi da žele ponovo normalizirati odnose, ali svakoj podršci Siriji na diplomatskom polju morat će prethoditi znakovi da je Assad ozbiljan u pogledu smanjenja utjecaja Irana u Damasku… protjerivanjem iranske policije te okončanja [iranskog] i Hezbolahovog iskorištavanja Sirije kao divovske vojne baze.”

Ipak, čak i ako je al-Assad za to imao političku volju, pitanje je da li ima sposobnost da istrijebi iransku mrežu iranskih policajaca, čija mu je pomoć potrebna da kontrolira preostale manje grupe naoružanih protivnika.

Kao što je sirijski analitičar Samir Altaqi nedavno napisao, “sirijska vojska je slomljena i slaba… Assad nije u stanju zamijeniti je ili se čak suočiti s neophodnim i duboko ukorijenjenim iranskim snagama u Siriji.”

‘Prikriveni politički utjecaj’

Prema dužnosniku Pokreta slobodnih oficira, Saudijci su, čini se, za sada prihvatili ovu stratešku stvarnost i ponudili su sirijskoj vladi neku vrstu kompromisa o iranskoj prisutnosti.

“Saudijci su svjesni da će Iranci i dalje imati prikriveni politički utjecaj u Damasku, kao što ga imaju u Bagdadu, ali oni i UAE  [Ujedinjeni Arapski Emirati] žele da Assad pritisne Irance kako bi u krajnjem slučaju smanjili količinu strateške vojne imovine , poput baza za skladištenje i proizvodnju raketa.”

Saudijsko-sirijski dijalog uslijedio je nakon nedavnog sastanka koji je, uz pomoć Rusije, održan između predstavnika izraelske i sirijske vlade, a na kojem se razgovaralo i o vojnoj prisutnosti Irana.

Rijad, prema riječima sirijskog dužnosnika Ministarstva vanjskih poslova, “vidi naše razgovore s Izraelcima kao moguću uvertiru u razgovore iza kulisa sa SAD-om, naročito u vrijeme kada nova administracija Joe Bidena želi napustiti Bliski istok i, možda, prihvatiti status quo u Siriji”.

Međutim, dužnosnik Bidenovog Vijeća za nacionalnu sigurnost kategorično je odbio bilo kakvu ideju o zbližavanju s al-Assadovom vladom.

“Sjedinjene Američke Države podržavaju slobodne i poštene sirijske izbore, kako je predviđeno Rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti UN-a. Nećemo dati legitimitet ubojitom Assadovom režimu. Naši saveznici u regiji uradit će ono što smatraju interesima svoje nacionalne sigurnosti. Međutim, vjerujemo da je u njihovom najboljem interesu da ne jačaju veze sa  Assadom”, rekao je američki dužnosnik, također pod uvjetom anonimnosti.

Izvor: Al Jazeera