Izrael odgovara na objavljene sadržaje vezane za izraelske zarobljenike

Izrael na svaki način želi potkopati činjenice objelodanjene u emisiji ‘Vrh ledenog brijega’ u kojoj su izneseni detalji o zarobljenim izraelskim državljanima.

Mohamed Mohsen Watad – okupirani Jerusalem

“Psihološki rat koji vodi Hamas” – ovako glasi jedinstven narativ koji je usvojio Izrael, njegove sigurnosne institucije i mediji kako bi opisali informacije otkrivene u emisiji ‘Ma Khafia Aazam’ (Vrh ledenog brijega) koju je u nedjelju navečer emitirala Al Jazeera Arabic. U emisiji se govori o zarobljavanju izraelskog vojnika Gilada Shalita 2006. godine i toku pregovora za postizanje novog sporazuma o razmjeni zarobljenika između palestinskih frakcija otpora i Izraela.

S namjerom da potcijeni vrijednost detalja i informacija navedenih u emisiji, koje je iznio Marwan Issa, zamjeniku komandanta Brigada Izz al-Din al-Qassam, vojnog krila Islamskog pokreta otpora Hamas, izraelski establišment je požurio opovrgnuti detalje audio snimka na kojem se čuje izraelski vojnik kojeg je zarobio Al-Qassam.

Zarobljeni vojnik, čije se ime ne navodi na snimku, kaže da umire “svakog dana iznova i nadam se da ću uskoro biti u zagrljaju svoje porodice”.

Brigade al-Qassam drže u zarobljeništvu četvoricu Izraelaca, među kojima su dva vojnika zarobljena tokom rata 2014. godine. Druga dvojica su, kako se to navodi u izvještajima, dva demobilizirana vojnika, a u Gazu su ušli pod nerazjašnjenim okolnostima.

Hamas nije ranije govorio o sudbini četvorice zarobljenika niti o njihovom zdravstvenom stanju, međutim, Izrael tvrdi da su dvojica vojnika ubijena u ratu, te da Brigade al-Qassam čuvaju samo njihove posmrtne ostatke.

Nakon objavljivanja audio snimka, komentatori su saopćili da bi to mogao biti glas izraelskog zatvorenika etiopskog porijekla Avere Mengistua. Sigurnosni establišment u Izraelu brzo je dao komentar, rekavši: ”Odbrambena agencija ispituje audio snimak pripisan jednom izraelskom ratnom zarobljeniku. Snimak je emitirala Al Jazeera, pozivajući se na Hamas, tvrdeći da pripada jednom od izraelskih državljana zatočenih u Gazi”.

Podcjenjivanje i sumnja

“Čula sam snimak kao i svi drugi, i sa sigurnošću mogu reći da to nije moj sin, da to nije njegov glas. Čekam svog sina i nadam se da ću ga uskoro vidjeti”, izjavila je Agernesh Mengistu, Averina majka, prenosi izraelski Channel 12.

Isti stav je iznio i koordinator za pitanja nestalih osoba u izraelskoj vladi Yaron Blum, koji je svoju dužnosti počeo obavljati u oktobru 2017. godine. Tokom svih tih godina, Blum je šutio i nije davao nikakve izjave o zakulisnim pregovorima s ciljem postizanja dogovora o razmjeni zarobljenika. Međutim, nakon emitiranja emisije “Vrh ledenog brijega”, požurio je iznijeti svoj komentar, tvrdeći da je “Hamas u nevolji nakon nedavne vojne akcije i teških udara kojima je bio izložen”.

Izraelski web portal Walla prenio je izjave Bluma, koji je rekao: “Nakon operacije Čuvar zidina, Hamas pokušava koristi jeftinu manipulaciju s lažnim snimkom o taocima u televizijskoj emisiji. Izrael je dobro upoznat sa situacijom dvojice mladića Hadara Goldina i Orona Shaula, na koje će vječno živjeti sjećanje (ukazujući da je Izrael uvjeren da su ubijeni tokom rata), te civila Avere Mengistua i Hishama al-Sayeda, koji su živi prešli granicu. Država Izrael će nastaviti raditi odlučno i odgovorno kako bi vratila vojnike i civile.”

Huškanje

Komentirajući izjave i informacije navedene u programu “Vrh ledenog brijega”, Gal Berger, urednik za palestinska i arapska pitanja u izraelskoj javnoj radioteleviziji Kan, odlučio se za huškačku retoriku protiv države Katar i Al Jazeere. Na svom Twitter nalogu je napisao: “Ako postoji potreba za više dokaza da je Katar poput otrova, odgovor je stigao večeras. Pogledajte kako pruža (…) platformu za Hamasove manipulacije s ciljem da se uzdrma izraelska javnost.” “Katar mora biti izbačen iz jednadžbe”, dodao je Berger.

Analitičar za arapska pitanja na izraelskom Kanalu 12 Yeron Schneider opisao je sadržaj emisije programa “Vrh ledenog brijega” kao “psihološki rat koji vodi Hamas”. Isti stav je iznio i izraelski analitičar za arapska pitanja na izraelskom Kanalu 13 Hezi Simantov. ”Hamas vodi psihološki rat protiv palestinske, a onda i protiv izraelske javnosti”, poručio je putem Twittera.

Smatra da Hamas nastavlja promovirati “svoje najveće postignuće”: dogovor “Wafa Al-Ahrar” postignut 2011. godine. ”U ovoj fazi šalje poruke kao da je na putu da ostvari još jedan veliki dogovor o razmjeni zarobljenika. U skladu s tim je procurio audio snimak koji se pripisuje jednom od zarobljenih izraelskih vojnika”, rekao je.

Informacije i prodor

Jackie Khoji, komentator za arapska pitanja na izraelskom Vojnom radiju, rekao je: ”Objavljeni su novi detalji koji bi mogli biti zanimljivi za Izrael, a to su nove fotografije i video zapisi Gilada Shalita, fotografije od prije 10 godina i više. Tu je i procurjeli audio snimak koji se pripisuje jednom od četvorice Izraelaca koje drži Hamas”, ali ne ulazeći podrobnije u te detalje.

Khoji je dodao: “Ne postoje dokazi koji bi dokazali autentičnost audio snimka i da je riječ o izraelskom civilu, stoga sigurnosno-obavještajna agencija ispituje glas. Sumnjam u vjerodostojnost snimka, jer Hamas Izraelu ne daje nikakve informacije džaba, pa čak i ako želi utjecati na izraelsko javno mnijenje”.

Isti stav je izrazio Elior Levy, urednik za palestinska pitanja u listu Yedioth Ahronoth, koji je rekao, “Hamas već godinama traži način da izazove komešanje i prodre u izraelsku javnost, u stilu Shalitovih dana, kako bi promovirao novi dogovor”.

“Da je Hamas imao priliku objaviti audio ili video snimak Avere Mengistua i Hishama al-Sayeda da probudi emocije i izazove pritisak izraelske javnosti, to bi već odavno učinio. To se nije dogodilo sve do ovog momenta”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

WHO upozorio na ‘zapanjujuće humanitarne potrebe’ širom okupiranih palestinskih teritorija nakon posljednjih napada, dok je Crveni križ pozvao na prikupljanje 16 miliona dolara pomoći.

03 Jun 2021
Više iz rubrike TEME
POPULARNO