YouTube – jedna velika reklama

YouTube je tokom godina, od servisa za kratke i zabavne video klipove, postao prava društvena mreža, a dotadašnji Blogeri i kreatori kratkih filmova su dobili novo zanimanje – YouTuber.

YouTube je de facto najveći i najkorišćeniji internet globalni medij (Reuters)

Tehnološki giganti poput Googlea, Facebooka i Instagrama zaradu temelje na marketingu i reklamama. YouTube, kao najveći video servis na internetu, reklamama je delimično hteo i da pomogne zajednici stvaralaca i kreatora – youtuberima – ali se čini da je to sada otišlo (pre)daleko.

YouTube je tokom godina, od servisa za kratke i zabavne video klipove, postao prava društvena mreža, a dotadašnji blogeri i kreatori kratkih filmova su dobili novo zanimanje – youtuber. U SAD-u svaki treći tinejdžer želi da postane profesionalni youtube kreator, a ovo zanimanje je poslednjih godina uvek u pet najpopularnijih u anketama.

Sa druge strane, YouTube je i ogroman izvor relevantnih informacija, dokumentarnih i istorijskih video i audio zapisa. Tako Američki Nacionalni arhiv (National Archives and Records) ima svoj YouTube kanal, koji je pravo blago za istoričare, novinare i ljubitelje dokumentaraca. Tu su i specijalizovani kanali, poput Timelinea, koji donose vrhunske filmove na razne teme, sa informacijama koje je često teško ili gotovo nemoguće pronaći na drugom mestu.

Youtuber, stručnjak za sve

Budući da gotovo svaki novi telefon ima kameru, kao i YouTube aplikaciju, nameće se pitanje zašto ne pokrenuti i sopstveni kanal? U prvim danima ovog globalnog tehnološkog fenomena to i jeste bio cilj – YouTube se oslanjao na snimke i sadržaje koje su kreirali sami korisnici (user generated content), pre nego su na platformu “stigli” mediji, filmski studiji i marketing agencije.

Na YouTubeu je trenutno aktivno oko 37 miliona kanala, a oko 15 miliona njih sadržaje objavljuje barem jednom nedeljno. Od 2019. godine broj kanala je porastao za čak 24 odsto, a samo ove godine se očekuje rast od novih osam odsto. Ovome su najviše doprineli novi smartfoni i mobilni uređaji koji snimaju u 4K UHD ili 1080p HD formatu, što je često veća rezolucija nego na klasičnim TV kanalima. Naravno, nije dovoljan samo dobar smartfon ili kamera – potrebno je imati i dobru ideju o sadržajima na vašem kanalu, ili je to barem nekada bilo tako.

Ogroman broj YouTube kanala nema nikakvu ideju (a često ni mnogo smisla), što ih ne sprečava da imaju milione pratilaca i desetine miliona pregleda. Tako su poslednjih godina veliku popularnost stekli “Reaction videos”, kanali na kojima autor ili autori reaguju na bilo šta. Veoma jednostavni, često snimani smartfonom ili web kamerom, na ovim kanalima autori uglavnom daju svoje “stručno” mišljenje o novim muzičkim spotovima, filmovima ili igricama. Jedan od takvih videa, u kojima troje youtubera reaguje na najavu novih patika, ima preko 53 miliona pregleda.

Reklame, uvijek i svuda

Ne treba posebno napominjati da je YouTube po samoj svojoj koncepciji besplatnog video portala i društvene mreže, gotovo “idealan” alat za širenje lažnih i neproverenih vesti, raznih teorija zavere te političke i desničarske propagande. Aktivisti i stručnjaci u SAD-u i Velikoj Britaniji su još 2015. godine tražili od YouTubea da promeni ili unapredi algoritme na kojima radi sistem preporuke “sledećeg videa” za gledanje. Razlog je bio taj što bi deca i mlađi korisnici često sa samo par klikova stizali do sadržaja koji je neprikladan za njih – oružje, nasilje, pa čak i video izveštaji iz ratnih zona. Iako se ovo danas ređe dešava (naročito nakon pokretanja posebne YouTube Kids aplikacije), ipak je moguće da deca stignu do neželjenih sadržaja, naročito ako koriste galsovnu pretragu na aplikaciji (voice search).

Koliko je YouTube zapravo veliki govori i podatak da je, nakon Googlea, najveća stranica za pretragu na celom internetu. Brzi pristup internetu (broadband, 4G i 5G) omogućili su da danas korisnici najčešće odgovore na svoje upite dobijaju u vidu video klipova – bilo da su u pitanju recepti, vesti, tutorijali za šminkanje ili frizuru, pa sve do saveta kako popraviti automobil ili rernu. Zanimljivo je i da u regionu postoji veliki broj ovakvih kanala, sa savetima o domaćinstvu i popravkama, što samo svedoči o sveprisutnosti ove platforme.

Sa porastom broja YouTube kanala bilo je jasno da će reklame ubrzo stići i na ovu platformu. YouTube ima “monetization policy”, pravila koliko reklama će se prikazivati na početku i za vreme svakog video klipa. I sami autori mogu postavljati “tačke za reklamu” (Ad location) na vremensku liniju svog videa. Koliko će sami autori zaraditi od prikazivanja reklama zavisi od velikog broja faktora – broja pratilaca (subscriber, pretplatnik), broja pregleda u prvih 24 sata, prosečne gledanosti kanala… Međutim, i svetski poznati youtuberi, sa milionima pratilica, često napominju da neki njihovi video klipovi nisu monetizovani, pa čak i da im YouTube smanjuje broj pregleda.

Na videima koju su dužine deset i više minuta, a od skoro i oni od osam minuta, moguće je postaviti jednu reklamu u sredini (mid-roll ad), a oni autori sa velikim brojem pratilaca mogu postaviti i njih nekoliko. Zbog toga se veliki broj profesionalnih youtubera trudi da njihovi klipovi uvek budeću dužine od 12 do 15 minuta.

Više od milijardu dnevnih korisnika

Ipak, istraživanja i ankete su pokazale da gledaoci retko pogledaju klipove duže od 18 minuta u celini, a ako je video duži od 35 minuta, svaki drugi gledalaca “ide dalje” pre kraja, ili češće samo pogleda ključne delove (scroll-jumping). U populaciji do 17 godina prosečno trajanje gledanja je 7,5 minuta. Zbog ovoga, većina autora postavlja reklame u prvih pet do osam minuta videa (obeleženi žutim tačkama na vremenskoj liniji videa).

Tu su i “klasični” oglasi i reklame, slične drugim web lokacijama – ispod samog videa, u vidu banera ili plaćenog (sponsored) videa. Takođe, i sami autori često ubacuju sponzore kanala u sam video sadržaj – slično starim reklamama na TV-u, gde jednostavno pročitaju reklamnu poruku u toku trajanja klipa, ili postave reklamu u svoj video.

Mnoge svetske i one manje reklamne agencije fokus su odavno postavile na “digital advertising” – YouTube, društvene mreže, kao i novu generaciju web prezentacija. Manjim reklamnim studijima je YouTube često i jedina platforma za koju proizvode reklamni sadržaj. To je često i fleksibilno – reklamna kampanja za neki novi proizvod ili uslugu na YouTubeu može krenuti “preko noći”, što nije moguće u klasičnim elektronskim ili štampanim medijima.

Dejan Tomić , IT stručnjak, kaže da je YouTube postao “globalni medij”.

“YouTube je de fakto najveći i najkorišćeniji internet globalni medij. Može se reći i da ako nema videa o nečemu na YouTubeu nije se ni dogodilo. Sa preko milijardu dnevnih korisnika, to je sasvim sigurno i najpraćeniji izvor informacija, zato i imate u klasičnim medijima da se često demantuju razne objave i klipovi. I na drugim društvenim mrežama ogroman broj linkova i vesti je, zapravo, sa YouTubea, tako da i ove mreže ‘rade’ za njega.”

Hiljade godina za gledanje

“Sa druge strane, činjenica da svako može biti – ili već jeste – youtuber daje dosad nezabeležene mogućnosti. Vi čak imate slučajeve da ljudi na YouTube kače snimke sa svojih nadzornih ili kamera u automobilu, što otvara i debatu o privatnosti ljudi, odnosno njenom nedostatku”, objašnjava Tomić.

Procene su da se trenutno svakog sata na YouTube postavi oko 35.000 sati novog materijala, što je gotovo 720.000 sati svakog dana. Procenjuje se da bi trebalo 1.470 godina da pregledate sve YouTube video klipove samo jednom.

Takođe, Google i YouTube su pokrenuli čitav novi trend video sadržaja. Veoma popularna društvena mreža TikTok ima kratke video klipove kao osnovni vid svojih sadržaja. I Facebook i Instagram imaju svoje video sekcije, a mnogi korisnici sve češće i na ove društvene mreže kače video, umesto slika ili teksta.

Sve veći broj reklama je doveo i do pojave posebnih softvera i softverskih dodataka, kao što je Enhancer for YouTube ili Ghostery, a neki od ovih softvera imaju i dodatke koji omogućavaju gledanje regionalno zaključanih ili nedostupnih videa.

Izvor: Al Jazeera