Napadi na muslimane su vidljiva posljedica ‘Mape islama’

Zastupnica austrijskog Parlamenta iz stranke Zelenih, koalicionog partnera u Vladi Austrije, ističe greške posljednjeg projekta austrijskih vlasti.

El-Nagashi: Austrijska politička partija Zeleni poziva muslimanske organizacije na okrugli sto (Parlamentsdirektion / Thomas Topf)
El-Nagashi: Austrijska politička partija Zeleni poziva muslimanske organizacije na okrugli sto (Parlamentsdirektion / Thomas Topf)

Projekat „Mapa islama“, koji je nedavno predstavila austrijska ministrica integracija Susanne Raab iz Austrijske narodne stranke (OeVP), izazvao je velike reakcije i kritike, a među kritičarima su i iz stranke Zeleni koja je dio vladajuće koalicije sa OeVP-om.

Zastupnica u austrijskom Parlamentu i glasnogovornica stranke Zelenih za pitanja integracija Faika El-Nagashi za Al Jazeeru ističe kako se partija u startu distancirala od ovog projekta u kojem nisu učestvovali njihovi kadrovi.

„Mi nismo bili umješani u njegov nastanak i ne podržavamo ovaj projekat ni na bilo koji način. Vjerujemo kako je jako kontraproduktivan i jako je štetan. Predstavljen je u kontekstu ‘političkog islama’. Jedna je stvar posmatrati i dokumentirati radikalne i ekstremističke tendencije, a potpuno drugo i drugačije je staviti sve muslimanske organizacije i udruženja na mapu i predstaviti to u ovom kontekstu ‘političkog islama’, navodi naša sugovornica.

Ona ističe kako je došlo do zamjene dvije potpuno različite teze što je, potom, dovelo do projiciranja sumnje sa nečega što može biti ekstremističko, radikalno ili nešto u kontekstu „političkog islama“ na sve muslimanske organizacije.

„Ovo je glavni problem sa mapom, a drugi problem je to da su podaci u mapi jako osjetljivi. Objavljene su privatne adrese pojedinaca koji su bili ili još su, na primjer, u odborima organizacija. To je nešto što ide protiv austrijskog zakona zaštite ličnih podataka i što stavlja te pojedince u opasnost, a znamo da postoje desničarske ekstremističke grupe koje napadaju posebno muslimanska udruženja“, navodi El-Nagashi i dodaje kako su posljednji dani pokazali realnost ovog stava.

„Posljednjih nekoliko dana smo vidjeli porast broja antimuslimanskih napada i istupa širom države. Znači, nije samo riječ o grafitima protiv muslimanskim organizacijama, već su desničari postavljali plakate širom Beča, blizu muslimanskih ustanova i udruženja gdje govore o ‘političkom islamu u vašem susjedstvu’ i govore o mapi i stavili su web adresu mape na plakate. Već vidimo posljedice i ishode ove političke intervencije, ovoj političkog projekta“, ističe ona uz konstataciju kako je trebala „samo sedmica dana da se vide prave posljedice projekta“.

Koja je svrha?

Naša sugovornica i sama postavlja pitanje koje je često prisutno: koja je svrha „Mape islama“?

„Ministrica integracija Raab je rekla da je ovo pomagalo, oruđe za policiju, za istražitelje, ali i za integraciju. Dodato je kako bi moglo biti od koristi i za muslimanke i muslimane u državi, ali sva tri objašnjenja su veoma neutemeljenja. Policija se treba oslanjati na druge podatke, sama provoditi istrage, a ne ovisiti o internetskim stranicama sa često zastarjelim ili djelimičnim podacima. Oni sami trebaju istraživati ako postoji radikalna ili ekstremistička grupa, a mogu i podatke dobiti od drugih ministarstava koja rade u tom polju, području. Ovo nije konkretan, validan argument za postojanje mape.“

„Što se tiče integracije, ova mapa jednostavno nije od koristi jer ne sadržava korisne informacije, a kada je riječ o koristi za same vjernice i vjernike, zajednice su to odbacile i sam način kako i zašto je mapa napravljena ne donosi korist nikome“, objašnjava članica stranke Zeleni.

Kada je riječ o stavovima „običnih“ Austrijanaca o mapi i odnosu prema muslimanima, El-Nagashi govori kako je posljednjih godina, kroz politiku i predizbornu retoriku, prisutna sumnja prema pripadnicima islamske vjere.

„Svaka kampanja je bila puna retorike protiv migranata, izbjeglica i islama. Muslimanke i muslimani se predstavljaju kao ‘drugi’, kao da ne pripadaju Austriji, a mnoge i mnogi od njih su rođeni ovdje. Iako imaju identitet i države i vjere, zbog svega ne dijele osjećanje da pripadaju društvu. Ovo je jako povezano sa političkim i medijskim prikazivanjem situacije posljednjih godina.“

„Od ranije postoje sumnje prema islamu, a kada se ovakav projekat predstavi, on dodatno pojača te sumnje i dodatno kreira jaz među ljudima. Imamo udruženja koja dokumentiraju antimuslimanske stavove i incidente antimuslimankog rasizma u javnom prostoru, saobraćaju, na ulici, na poslovima… Oni ističu značajno povećanje neprijateljstva prema muslimanima posljednjih mjeseci, posebno nakon islamističkog terorističkog napada u Beču novembra prošle godine“, kazala nam je.

Potreban dijalog

Zeleni kategorički odbaciti državnu umiješanost u „Mapu“ koja su predstavili iz centra Dokumentationsstelle politischer Islam (Centar za dokumentiranje političkog islama) pod upravom države.

„Tako bi ona ostala istraživački projekat sa Univerziteta u Beču. I kao takvu, ja bih i dalje željela da bude uklonjena sa interneta. No, istovremeno želimo istaći kako nam treba dijalog sa muslimanskim zajednicama i udruženjima i vjerujemo kako je to put naprijed ka boljoj politici integracije kao i za bolju izgradnju društvene koherencije kako bi se ojačao element pripadnosti društvu.“

El-Nagashi na kraju kaže kako će Zeleni pozvati muslimanska udruženja na okrugli stol prije ljeta i započeti proces dijaloga.

„Ne bi bila riječ o jednom događaju, već o dužem procesu dijaloga između zastupnika muslimanskih organizacija i Zelenih. Kroz taj dijalog možemo naći potencijalne projekte, intervencije, graditi povjerenje, pronalaziti saradnike kako bi se borili protiv ekstremizma i drugih sigurnosnih problema kao što su nacionalizam, antisemitizam… Također radili bi na umiješanosti u sve političke sfere kako bi se ojačalo učešće muslimana u svim političkim i životnim sferama Austrije“, navela je naša sagovornica na kraju.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO