Da li će Izrael odgovarati za ratne zločine?

Odluka za pokretanje kršenja ljudskih prava u Izraelu i Palestini se smatra ‘dobrodošlim korakom’ u vrijeme promjene međunarodne zajednice da uvidi izraelske ratne zločine.

Uz 2.000 uništenih stanova i 15.000 oštećenih, kompletna i istrošena infrastruktura Gaze je snažno pogođena (Reuters)

Poput desetaka hiljada žitelja Gaze, Aymen al-Djaroucha je morao napustiti dom s porodicom prošlog mjeseca tokom 11 dana borbi između izraelske vojske i palestinskih oružanih grupa, većinom Hamasa, koji kontrolira ovu blokiranu enklavu.

Ptice pjevaju pod prozorom njegovog ureda dok ovaj otac troje djece objašnjava kako je napustiti mjesto gdje ste proveli 12 godina – bez ičega u rukama.

“Sve su vam uspomene tamo, tamo su nam djeca odrasla, tamo smo proveli svaki tren zajedno – i sretan, i težak. Cijeli život mi je tamo.“

No, morao je otići. Izraelska vojska je telefonom nazvala upravitelja zgrade 14. maja i upozorila porodice da se evakuiraju. Manje od sat vremena kasnije bombardirali su to područje, uništili nekoliko stanova i izazvali požar koji je poharao zgradu. Od tada se vratio da provjeri obim štete i “pokuša se vratiti normalnom životu“.

“Stanovi iznad osmog sprata su jako oštećeni u požaru i bilo je teško civilnoj zaštiti to ugasitzi. Imamo mnogo popravki unutra, u stubištu, i imamo jako puno za čistiti.“

Povratak normalnom

To je jedna od nekoliko visokih građevina u gradu Gazi koje su izraelske zračne snage gađale, uključujući i zgradu Al-Jalaa, gdje su bili uredi medijskih organizacija Al Jazeere, AP-a i drugih.

Izgled metropole, doma skoro 600.000 ljudi, značajno je promijenjen od 10. maja, kada su neprijateljstva eskalirala. Uz najmanje 2.000 uništenih stanova i oko 15.000 oštećenih, kompletna i jako istrošena infrastruktura Gaze je, također, jako pogođena. Iz Ujedinjenih naroda navode kako je šest bolnica, devet zdravstvenih centara i pogon za desalinaciju vode pogođeno tokom borbi.

Al-Djaroucha, koji radi kao koordinator projekata u Gazi za Ljekare bez granica (MSF), govori kako je njihova klinika za opekotine i traumu oštećena u zračnom udaru.

“Pogođene su čekaonice, glavne sobe za sterilizaciju, gdje pripremamo materijale i instrumente za sve odjele. Jako je bitno da se vratimo u normalu čim prije“, govori.

Ceste koje vode ka bolnici Al-Shifa, najvećoj u Gazi, također su oštećene, kao i jedina laboratorija za testiranje COVID-19 u enklavi. Izraelska vojska tvrdi kako je gađala samo zgrade povezane s Hamasom i drugim oružanim grupama. No, direktor Palestinskog centra za ljudska prava iz Gaze Raji Sourani to osporava.

“Nisu gađali Hamas, nisu gađali PFLP [Narodni front za oslobođenje Palestine], nisu gađali Islamski džihad. Vjerujem da su im civili bili meta. Od prvog sata prvog dana eskalacije civili su bili meta ovih najmodernijih aviona, s raketama napravljenim za vojne ciljeve i koje su jako precizne. Deseci djece i žena su ubijeni, ništa to ne može opravdati“, kaže on.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužuje Hamas da koristi civile kao “živi štit“. No, u obraćanju Vijeću UN-a za ljudska prava, povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet je kazala kako nisu nađeni dokazi koji podržavaju izraelske tvrdnje da su zgrade bombardirane u Gazi “korištene za vojne svrhe ili za stacioniranje oružanih grupa“.

Čak je i prije posljednje erupcije nasilja, Međunarodni krivični sud (ICC) otvorio istragu ranijih rundi trajnog sukoba, a prošlog mjeseca je glavna tužiteljica ICC-a rekla kako pažljivo motri dešavanje na terenu.

Obje strane se terete za činjenje ratnih zločina; Hamas za neselektivno ispaljivanje raketa na civilna područja u Izraelu – iako je od više od 2.000 ispaljenih raketa 640 palo na teren Gaze, a 90 posto ostalih je presreo sistem “Željezna kupola” – a Izrael za učestalo bombardiranje gusto naseljenih civilnih područja u Gazi

Legalan napad?

U ovoj fazi se još prikupljaju informacije, no Yael Stein, istraživačka direktorica Izraelskog informacionog centra za ljudska prava na okupiranim teritorijama B'Tselem, vjeruje kako je izraelsko bombardiranje civilnih građevina u Gazi kršenje međunarodnog zakona.

“Da bi napad bio legalan, on mora biti i usmjeren na vojni cilj i mora biti proporcionalan“, objašnjava ona.

Da bi zgrada bila vojna meta, njeno uništenje bi trebalo dati vojnu prednost Izraelu. Da bi bio proporcionalan napad, mora se prosuditi da li je vojna prednost koju očekujete od bombardiranja veća od njenog gubitka za civile. Stein dodaje da, čak i kad su civili upozoreni na evakuaciju i tako su spašeni životi, civilna imovina je i dalje uništena i to je “i dalje dio računice“.

“Mislim kako prošlost dokazuje da izraelska vojska interpretira ovaj princip dosta šire od onoga što su kreatori međunarodnog zakona ikada očekivali i to je daleko od onoga što se može tumačiti proporcionalnim“, dodaje ona.

Netanyahu optužuje ICC za “čisti antisemitizam“ zbog istrage napada i govori kako Izrael ne prihvata jurizdikciju ICC-a, ali to i ne mora. Stein navodi kako sud može raditi i bez izraelskog odobrenja. No, proći će dosta vremena dok neko ne bude odgovarao pred ICC-om, bilo da je riječ o Hamasu i(li) Izraelu.

“Tek očinjemo proceduru, koja će trajati godinama, dok se istraga zaista i ne provede; potom će još godine proći dok neko ne bude optužen, a onda ćemo još godinama čekati da neko završi u zatvoru“, istakla je.

Manjak mehanizama za provođenje međunarodnog humanitarnog zakona je problem, dodaje Stein, kao i da “tako države mogu kršiti osnovne norme međunarodnog zakona i ništa se neće desiti“.

Neoprostiva opsada

Eric Goldstein, vršitelj dužnosti izvršnog direktora za Bliski istok i Sjevernu Afriku u HUman Rigtd Watchu (HRW), govori kako je došlo do promjene međunarodne svijesti i spremnosti na provjeru izraelskih ratnih zločina. Nedavna odluka Vijeća UN-a za ljudska prava da pokrene stalnu istragu kršenja ljudskih prava u Izraelu i Palestini je “dobrodošao korak“, za koji on poziva Izrael na saradnju.

“Jako ćemo forsirati ICC da provjeri ratne zločine koje su počinile sve strane“, navodi Goldstein.

No, dugoročni mir neće biti moguć sve dok se “ne riješe svi osnovni problemi“, a glavni od njih je činjenica da se Gaza posmatra kao najveći otvoreni zatvor na svijetu – enklava je pod neoprostivom opsadom, koju je Izrael nametnuo već 14 godina, od kako je Hamas preuzeo kontrolu u Gazi.

“Zbog toga ljudi nemaju budućnosti, nemaju nada, a njihova prava se krše skoro svakodnevno“, ističe Stein i dodaje kako međunarodna zajednica mora izvršiti pritisak na Izrael da obustavi ovu praksu.

“Te ljude morate tretirati kao ljudska bića, kao jednake osobe koje zaslužuju ista prava kao svi ostali na teritoriji pod izraelskom kontrolom.“

Goldstein dodaje kako opresija Palestinaca, koja je “jednaka situaciji aparthejda“, hrani sukob i daje Hamasu “određenu političku podršku“. Sjedinjene Američke Države naročito trebaju “bolje provjeriti svoju bezuvjetnu podršku Izraelu“, a strane koje pomažu Hamasu “da čini ratne zločine, bilo logistički ili materijalno“, to trebaju obustaviti, nastavlja on.

I Izrael i Hamas su objavili pobjedu nakon okončanja 11-dnevnih borbi, Izrael je tvrdio kako je ubijeno približno 30 višerangiranih komandanata Hamasa, da je uništeno 340 lansera raketa, kao i 130 kilometara podzemnih tunela.

Po koju cijenu?

Prošlog mjeseca je u Gazi ubijeno 256 Palestinaca, od čega 66 djece. U Izraelu je ubijeno 13 osoba, među kojima i dvoje djece.

Sourani iz Palestinskog centra za ljudska prava, koji je preživio tri posljednja rata, navodi kako nije iskusio ništa slično posljednjem periodu nasilja. “Iskreno vam kažem da za 11 dana nikada nisam pomislio kako zora dolazi i kako ću vidjeti ponovni izlazak Sunca.“

Svaka porodica u Gazi je pogođena: mnogi su izgubili nekog voljenog, uništeni su im uvjeti za život, domovi svedeni na ruševine, dodaje Sourani.

“Šta je uradila porodica Hadidi da ovo doživi?“, pita on, misleći na porodicu koja je izgubila 10 članova u izraelskom zračnom udaru – samo su otac i muška beba preživjeli.

Odgovornost, govori Sourani dok u pozadini odjekuje poziv na molitvu, “znači da se ovo neće ponoviti“.

Izvor: Al Jazeera