Ljubičić: BiH je ogromnom voljom ostvarila uspjehe

U karijeri nisam tako često sretao da se devojke vole i poštuju jedna drugu, te da su spremne jedna za drugu izgarati u igri, rekao je selektor bh. odbojkašica.

Bh. odbojkašice postale su sportske junakinje države pošto su u kratkom periodu ostvarile dva velika uspjeha (Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine)

Bh. odbojkašice postale su sportske junakinje države pošto su u kratkom periodu ostvarile dva velika uspjeha. Najprije su se izabranice selektora Stevana Ljubičića prvi put plasirale na Evropsko prvenstvo, koje će biti održano od 18. avgusta do 4. septembra u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji.

Slavlja u Zenici i Mariboru

Ženska odbojkaška selekcija BiH osigurala je prolaz na šampionat Starog kontinenta pobjedom nad Latvijom sa 3:0 kolo prije završetka kvalifikacionog turnira u Zenici. To je bio povod za ogromno slavlje bh. odbojkašica koje su zagrlile jedne druge na kraju meča koji je zlatnim slovima ostao upisan u istoriju ženske odbojke u BiH, pokazavši još jednom da izvanredna atmosfera vlada među njima. Potom je uslijedio trijumfalni pohod u Srebrnoj ligi, okončan sa dvije pobjede nad domaćinom Slovenijom sa 3:1 i Austrijom 3:2 na završnici u Mariboru i plasmanom u viši rang – Zlatnu ligu Evrope.

Pod vodstvom stručnjaka iz Srbije Ljubičića (40), BiH je odigrala 14 utakmica od 6. maja do 12. juna, ostvarivši devet pobjeda i pet poraza u dva takmičenja. Ovaj učinak bio je dovoljan da ženski odbojkaški bh. tim zabilježi domete koji su ranijim generacijama bili nedostižni.

„Kada smo kroz grupnu fazu izborili učešće na završnom turniru Srebrne lige, potajno sam bio ubeđen da ćemo sa Slovenijom odigrati lakše u polufinalu, nego u finalnoj utakmici. Kada je Austrija dobila Portugal, očekivao sam da tu utakmicu možemo rešiti u svoju korist. Bilo je opterećenje i teško igrati finale, jer pre toga ekipa nije bila naviknuta na uspehe i osvajanje trofeja. Imali smo kritičnih momenata i psiholoških padova, ali uspeli smo to prebroditi. Dovoljno je reći da smo nakon toga svi bili zadovoljni i presretni ostvarenim rezultatima, rekao je Ljubičić.

Naglasio je da nije vjerovao u kvalitet tima, ne bi ni prihvatio selektorsku poziciju BiH, dodajući da spada u red mlađih trenera kojima je bila čast dobiti takvu priliku.

„Dugo sam u odbojci i ovom poslu. Kada sam dobio ponudu, znao sam većinu igračica sa kojima ću sarađivati i njihov kvalitet. Otprilike sam mogao pretpostaviti dokle su im dometi. Nisam bio sto posto ubeđen, ali sam svestan kvaliteta, znao da možemo izboriti plasman na EP, a kasnije i ono što smo uradili u Srebrnoj ligi.“

Smatra da je za ispunjene ciljeve bilo presudno to što su sve djevojke bile na okupu i došle zdrave onoliko koliko je to moguće posle klupske sezone.

„Sve su stigle sa ogromnom voljom i ambicijom da urade nešto značajno na reprezentativnom nivou. To je bio ključ uspeha, a mi smo na to dodali hemiju. U karijeri nisam tako često sretao da se devojke vole i poštuju jedna drugu, te da su spremne jedna za drugu izgarati na terenu. Komunikacija je bila sjajna između igračica i stručnog štaba, ljudi iz Saveza i svih ostalih. To su glavni razlozi za ono što smo napravili.“

Prema Ljubičićevim riječima, put BiH do plasmana na prvenstvo Evrope nije bio nimalo lak zbog izlaska iz pandemije korona virusa.

„Izašli smo iz godine u kojoj nije bilo takmičenja. Znali smo pojedine rostere ekipa i individualne kvalitete, ali niko nije mogao pretpostaviti kako timski izgledaju na parketu. Prvu kvalifikacionu utakmicu sa Slovenijom odigrali smo, da tako kažem, na neviđeno. Nismo znali ni postavu, niti model igre koji one gaje. Ispostavilo se da nam je ta utakmica i donela plasman na EP, jer smo pobedili maksimalnim rezultatom 3:0. Nije bilo lako, no radom, zalaganjem i voljom, uspeli smo se izboriti.“

Po prvu pobjedu na EP-u

Na prvenstvu Evrope BiH će se takmičiti u grupi A sa Srbijom, Azerbejdžanom, Rusijom, Belgijom i Francuskom, a mečevi će se igrati u Beogradu. Nastup na njemu, Ljubičić vidi kao priliku za sve iz bh. selekcije da se dostojno predstave na međunarodnoj sceni na velikom takmičenju.

„Počev od mene, svi ćemo imati ogroman motiv da pružimo 200 posto na tom prvenstvu. To je prilika koja se ne dobija tako često da učestvujete na smotri kao što je EP. Neće nedostajati volje svima koje istrče na teren da sa takvim stavom i odnosom prema igri, ostvarimo prvu pobedu na EP-u. Zašto da ne?!“

On kaže da još nije definisan plan priprema bh. reprezentacije za EP, dok će okupljanje biti između 15. i 20. jula.

„Sada je devojkama neophodan odmor jer smo odigrali veliki broj utakmica u kratkom periodu. Ove nedelje su na oporavku. Nakon toga, sledi pauza, gde će se na odmoru posvetiti sebi i najbližima. Posle će dobiti individualne programe za rad, da bi se potom počeli pripremati za EP. U pregovorima smo za prijateljske utakmice. Čim budemo znali protiv koga igramo, objavićemo. Ponuda ima dosta jer smo i mi postali atraktivan rival svima.“

Naglasio je nekoliko puta u intervjuima da mu je želja popularizacija odbojke u BiH, odnosno što veći odziv djece koja treniraju ovaj sport.

„Nadam se će interes devojaka biti veći, te da će se prepoznati u državnim institucijama to što smo dosad uradili kao reprezentacija. Mislim da se kvalitet odbojke podigao i na klupskom nivou. Verujem da će uspeh biti inicijalna kapisla za razvoj odbojke u budućnosti.“

Naš sagovornik veli da je pitanje koga uvrštava u favorite za evropsku titulu, nezgodno.

„Na prvom mestu je Srbija, a tu su i reprezentacije Italije, Turske. Moguće je da u borbi za visok plasman dođe do izražaja Holandija. Sigurno da ima pet-šest reprezentacija koje su na ozbiljnom svetskom nivou. Očekujem kvalitetno i zanimljivo takmičenje.“

Ovo je i godina Ljetnih olimpijskih igara u Tokiju (23. juli – 8. avgust), prolongiranih za 365 dana zbog pandemije. Naslov olimpijskih prvakinja iz Rio de Janeira brani Kina, koja je u finalu savladala Srbiju rezultatom 3:1.

„Srbija ima veliki motiv da osvoji olimpijsko zlato, jedino koje joj nedostaje u ženskoj konkurenciji. Mislim da poseduje kvalitet i potencijal. Vrlo teško je u tri meseca uraditi program za maksimalne domete u tri velika takmičenja. Kao domaćin EP-a, ima najveće ambicije na njemu. Nadam se da će devojke i stručni štab biti najbolji na oba velika takmičenja, pošto potičem iz te škole i podneblja. Imaju ne samo kvalitet, nego i znaju kako se osvajaju medalje i zlatna odličija. Želim im puno sreće i dajem podršku da olimpijsko zlato konačno dođe u Srbiju. Kao i uvek, selekcija Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Brazila i Italije kao ozbiljan konkurent, vodiće borbu za medalje na Olimpijadi. Možda sam nekoga zaboravio u ovom momentu, ali pet selekcija izdvajam kao favorite.“

Velike ambicije sa Albom

Ljubičić je klupski angažovan, pošto je preuzeo rumunskog viceprvaka Albu iz Blaja. Prethodno je bio trener bukureštanskog Dinama, dok je kao asistent trenera u Albi bio prvak Rumunije i finalist CEV Lige šampiona, te CEV Cupa.

„Alba je ekipa koja je ove sezone igrala finale Challenge Cupa i najviše su joj ambicije u svakom takmičenju. U fazi smo formiranja tima i stručnog štaba za narednu sezonu. Posle reprezentativnih aktivnosti, radim na rešavanju klupskih pitanja kako bismo spremni počeli sa pripremama i takmičenjem“, zaključio je Ljubičić.

Izvor: Al Jazeera