Britanski muslimani se udaljavaju od Laburističke stranke

Palestina bila ključna riječ koja je okupljala muslimane, Arape i nearape, u podršci Laburističkoj stranci.

Ankete ukazuju na promjenu stavova muslimanskog biračkog tijela (EPA)

Piše: Ayoub al-Rimi, London

Rezultati ispitivanja javnog mišljenja koje je provela muslimanska grupa u britanskoj Laburističkoj stranci upozoravaju da se ne treba previše oslanjati na muslimanske glasove na predstojećim izborima, jer su pokazali da je došlo do pada podrške stranci među muslimanskom manjinom.

Ovi rezultati nose duboko značenje kao prvi takve vrste koji su otkrili nezadovoljstvo među muslimanima zbog politike koju vodi stranački lider Keir Starmer te ukazuju na promjenu stavova muslimanskog biračkog tijela nakon višegodišnje gotovo apsolutne podrške Laburističkoj stranci dok se na njenom čelu nalazio Jeremy Corbyn.

Pad od 11 posto u odnosu na 2019.

Rezultati ankete donose neugodne vijesti za rukovodstvo stranke, koje se priprema za nove izbore, početkom sljedećeg mjeseca, u okruzima Batley i Spen na sjeveru, poznatim kao “Crveni zid”, gdje Laburistička stranka ima apsolutnu podršku.

Međutim, od 2019. godine Laburistička stranka počinje gubiti brojne pozicije u svojim historijskim uporištima na sjeveru.

Prema anketi koju je provela muslimanska grupa u Laburističkoj stranci, u saradnji s agencijom za istraživanje javnog mišljenja Survation, 72 posto muslimana je izjavilo da se identificiraju kao pripadnici Laburističke stranke, što je pad od 11 posto u odnosu na rezultate prije 2019. godine.

Istraživanje javnog mišljenja objašnjava razloge zbog kojih ova opoziciona stranka nije postigla očekivane rezultate na izborima održanim prošlog maja, budući da je broj muslimana koji su glasali za nju opao za 11 posto.

Nova pukotina u ‘Crvenom zidu’

Također, procenat muslimana koji su potvrdili da je njihov stav prema stranci postao negativan dosegao je 37 posto, što znači gotovo trećinu biračkog tijela.

Na dopunskim izborima, koji su održani prošlog maja, Laburistička stranka je pretrpjela bolan udarac izgubivši poziciju u Hartlepoolu, koji je bio laburističko uporište više od pola stoljeća, što je izazvalo novu pukotinu u “Crvenom zidu”.

Za izborno područje Batley i Spin je karakteristično da glasovi manjina mogu utjecati na izborne rezultate u ovim oblastima, što podrazumijeva i glasove muslimanske manjine.

Muslimanka zajednica nije zadovoljna novom politikom vodstva Laburističke stranke u odnosima prema muslimanima.

U slučaju gubitka Konzervativna stranka će ojačati prisustvo u Parlamentu i pronaći uporište na sjeveru, koji je većim dijelom godinama bio odan Laburističkoj stranci.

Corbynova podrška palestinskom pitanju

Do ovakve situacije je došlo usprkos tome što je Laburistička stranka svjesna da je zahvaljući Corbynovoj politici ulaganja u manjine dobila više pozicija, dok je studija Muslimanskog vijeća Velike Britanije pokazala da muslimanski glasovi mogu odlučiti o 31 mjestu.

Corbyn je uspješno riješio problem invazije na Irak, kada su odnosi muslimanske manjine sa strankom došli do tačke pucanja, nakon što je tadašnji lider stranke Tony Blair donio odluku o učešću u toj invaziji.

Međutim, Corbyn je postepeno stekao povjerenje muslimanske zajednice, prije svega javnim kritiziranjem odluke o sudjelovanju u invaziji na Irak, a zatim i pružanjem mogućnosti predstavnicima manjina, uključujući muslimansku manjinu, da napreduju unutar stranke i da formiraju arapski blok.

Što je najvažnije, Corbyn iz iskazivao veliku podršku palestinskom pitanju.

Corbyn se smatra prvim političkim liderom koji je na generalnoj konferenciji stranke istakao palestinsku zastavu te je obećao da će priznati državu Palestinu kada postane premijer.

Zbog svega toga Laburistička stranka je postala omiljena među muslimanima, a više od 70 posto njih je potvrdilo da glasa za tu stranku.

‘Razlog je politika novog rukovodstva’

Ova opoziciona stranka je ušla u novu fazu nakon Corbynovog odlaska i dolaska novog lidera Keira Starmera, koji se udaljio od palestinskog pitanja i postao bliži izraelskom narativu.

Čak je zaposlio bivšeg zaposlenika izraelske obavještajne službe u svoj ured.

Brojni muslimani u stranci kritizirali su rukovodstvo stranke da se oglušuje na njihove zahtjeve.

Jedna od njih je i bivša načelnica Islingtona, koja je u ranijem intervjuu za Al Jazeeru izjavila da je rukovodstvo stranke ignorira i da postoje pokušaji da se ona drži daleko od političke scene.

Omar Ismail, bivši šef arapskog bloka u Laburističkoj stranci, nije pokazao iznenađenje zbog pada popularnosti Laburističke stranke među muslimanima.

Objašnjava da je razlog za to politika novog rukovodstva u odnosu prema mnogim pitanjima koja se tiču muslimanske manjine, a jedno od glavnih je palestinsko pitanje.

Omar Ismail, koji je ranije obavljao i dužnost izbornog sekretara stranke, naglašava da je “Palestina bila ključna riječ koja je okupljala muslimane, Arape i nearape, u podršci Laburističkoj stranci”.

”Davanje prednosti imenima bijelaca’

Napominje da muslimani pakistanskog porijekla čine važan glasački blok, ali da ni oni “nisu zadovoljni time što je Starmer okrenuo leđa palestinskom pitanju, kao ni njegovim stavom po pitanju Kašmira.”

Kroz lično iskustvo, Ismail je potvrdio da je prisutno ”davanje prednosti imenima bijelaca u odnosu na pripadnike manjina”.

”Sada je postalo očito da se pokušava smanjiti uloga manjina i uništiti rezultat postignut za vrijeme Jeremyja Corbyna”, kazao je.

Ismail očekuje da će nova politika nanijeti štetu stranci i da će se to vidjeti na izbornim rezultatima, “jer gubljenje povjerenja muslimana i manjina znači gubitak mnogih pozicija”.

Izvor: Al Jazeera