Upis u srednje škole u Sarajevu: Bodovanje, odlikaši i sportisti

Dijana Parla iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo kaže za Al Jazeeru da su neka djeca već postavila pitanje – zbog čega smo učili?

Prvi razred srednjih škola u Kantonu Sarajevo u prošloj školskoj, 2020/2021. godini, upisalo je približno 4.000 učenika (EPA)

Upis u srednje škole u Kantonu Sarajevo u ovoj školskoj godini ostat će u gorkom sjećanju za mnoge super odlikaše, zbog privilegovanih bodova koje dobivaju neki od njihovih vršnjaka na osnovu sportskih rezultata, koje su ostvarivali ranije tokom osnovnog obrazovanja.

Prema odluci Vlade Kantona Sarajevo o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola, učenik može dobiti i do deset bodova – od maksimalnih 100 bodova – na osnovu ranijih individualnih sportskih ostvarenja, ili ako ima potvrdu da je perspektivan sportista, što znači da je u timu neke od mladih sportskih reprezentacija u zemlji.

Sada i super odlikaši prijavljuju slučajeve da su se i sa maksimalnih 100 bodova ostvarenih po osnovu bodovanja završnih ocjena, na rang listi našli iza školskih vršnjaka koji su tokom školovanja imali lošije ocjene od njih, ali su bolju poziciju prilikom upisa u srednje škole dobili zbog sportskih diploma.

U Sarajevu je narušena dugogodišnja teza po kojoj je obrazovanje najbolja investicija.

Dijana Parla iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo kaže za Al Jazeeru da su neka djeca već postavila pitanje – zbog čega smo učili [tako vrijedno].

Zemlja za koju se vjeruje da dvije i po decenije nakon krvavih sukoba mogu unaprijediti samo mladi i obrazovani ljudi, ipak nudi mogućnost da znanje ponekad bude potisnuto drugim stvarima.

Sporni privatni klubovi

Iz Vijeća roditelja najveći problem vide u hiperprodukciji sportskih diploma koje neki učenici donose iz privatnih sportskih klubova, u kojima nema strogog sistema nadzora, zbog čega i sumnjaju u kredibilitet tih diploma. Pozvali su roditelje koji imaju saznanja o nepravilnostima kod dodjele sportskih bodova prilikom upisa u srednje škole da slučajeve prijave kantonalnoj inspekciji.

Problem je prisutan u približno 30 srednjih škola na području kantona.

Prvi razred srednjih škola u Kantonu Sarajevo u prošloj školskoj, 2020/2021. godini, upisalo je približno 4.000 učenika, prema podacima lokalnog ministarstva za odgoj i obrazovanje. Trenutno nisu dostupni podaci o broju učenika koji će se u srednje škole u tom bosanskohercegovačkom kantonu upisati u školskoj 2021/2022. Ne postoji još ni centralizirani podaci o broju učenika koji su uz školske diplome priložili i diplome o sportskom uspjehu.

Parla kaže da Vijeće podržava nagrađivanje perspektivnih sportista, članova reprezentativnih timova, po kriterijima koji ne bi devalvirali znanje drugih učenika, ali misli da diplome iz privatnih sportskih klubova ipak nose previše bodova.

Poštujemo kada dijete uz redovnu školu pohađa muzičku školu, poštujemo sportiste, perspektivne sportiste, to je zaista posebno zalaganje, i dodatan napor za djecu, ali bi morao biti drugačiji kriteriji vrednovanja tih uspjeha, a kod onih koji dolaze iz privatnih sportskih klubova još i strožija kontrola uspjeha, kaže Parla.

Znanje i vještine

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja u Kantonu Sarajevo također misli da sportska ostvarenja tokom upisa učenika u srednje škole treba biti nagrađeno, ali ne po svaku cijenu, i ne na uštrb znanja. „Postoje znanje i vještine“, kaže Sivro za Al Jazeeru. „Vještine u ovom slučaju ne mogu biti iznad znanja, osim ako se radi isključivo o sportskim školama, gdje su vještine primarne“.

Sivro svoj stav potkrepljuje činjenicom da se kod međunarodne verifikacije školskog znanja, poput PISA testiranja, ne traže vještine već znanje učenika.

Najviše slučajeva takozvanih sportskih bodova zabilježeno je u sarajevskim gimnazijama, premda gimnazije najčešće upisuju osnovci oslonjeni na znanje iz matematike, fizike, hemije, maternjih i stranih jezika, a manje na sportske uspjehe.

Parla, koja u budućnosti traži drugačiju politiku prilikom prijema osnovaca u srednje škole, kaže da visoko bodovanje uspjeha iz privatnih sportskih škola ne samo da na neki način devalvira učenike koji su se fokusirali samo na učenje, već dio djece stavlja i u neravnopravan položaj. Mnoga djeca u Kantonu Sarajevo zbog loše finansijske situacije roditelja često nisu u prilici da se bave sportskim aktivnostima i postignu eventualne uspjehe, ili jednostavno djeca nisu u prilici da se bave sportskim aktivnostima u organiziranim klubovima zbog pozicije gdje žive u gradu, poput nekih udaljenijih dijelova sarajevske općine Stari grad.

Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo nisu odmah odgovorili na upit Al Jazeere o kritikama.

Izvor: Al Jazeera