Lakić-Brčaninović: BiH može direktno u četvrtfinale Eurobasketa

Ostali rivali moraju shvatiti selekciju Bosne i Hercegovine kao kvalitetnu reprezentaciju, čije vrijeme tek dolazi, istakla je legendarna bh. košarkašica.

BiH je osigurala prolaz u nokaut-fazu kontinentalnog šampionata nakon dva odigrana kola (Anadolija)

Pobjede nad Belgijom (70:55) i Turskom (64:54) u prva dva kola Evropskog prvenstva, koje se igra u Francuskoj i Španiji, razgalili su srca navijača ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Tako su izabranice selektora Gorana Loje prošle u drugi krug Eurobasketa, još jednom potvrdivši umijeće na smotri najboljih kontinentalnih selekcija, na kojoj nastupaju poslije 22 godine.

Proslavljena nekadašnja bh. reprezentativka i kapiten prvakinja Evrope Jedinstva Aide iz Tuzle Mara Lakić-Brčaninović smatra da popularne “Zmajice“ mogu biti prijatno iznenađenje šampionata Starog kontinenta. Oduševljena je maksimalnim učinkom selekcije Bosne i Hercegovine, pogotovo pobjedom protiv učesnika Ljetnih olimpijskih igara Belgije.

Rasterećeno protiv pritiska favorita

“Iz iskustva koje sam prošla u karijeri, možda i nisam iznenađena pobjedom Bosne i Hercegovine. Belgija je bila realno u prednosti na papiru i izgubila je malo utakmica na evropskim takmičenjima u posljednje vrijeme. Važi za jednog od favorita na ovom Evropskom prvenstvu. Sigurno je da su Belgijanke umorne od takvog pritiska. Naše djevojke ušle su rasterećeno u utakmicu i dale maksimum. Što je najvažnije, bile su jako borbene i disale kao jedna duša. Srećom po nas, Belgijanke nije išao šut, a bh. košarkašice su dobro zatvarale koš. Nikolina Babić odigrala je odlično i pokazala da, pored Marice Gajić i Jonquel Jones, ekipa zavisi i od ostalih igračica. Ona i Milica Deura su dobro iskoristile šansu, kao i druge djevojke koje su dobile minutažu, dok su one na klupi zdušno bodrile saigračice“, kaže Lakić- Brčaninović, osvajačica srebrne olimpijske medalje iz Seula 1988. godine te srebra sa selekcijom Jugoslavije na SP-u, dvije godine kasnije u Maleziji i EP-a 1991. godine u Tel Avivu.

“Naše djevojke imaju kvalitet i dugo godina zajedno igraju, maltene od juniorskih dana. Poznaju se u dušu i mene toliko pobjeda nije iznenadila, no svakako da jeste mnoge. Uvijek postoji potcjenjivački odnos prema Bosni i Hercegovini. Drago mi je da su djevojke pokazale da vrijede na parketu, gdje smo iznenadili dobrom igrom, odnosom i velikom borbenošću.“

  • Šta je najveća snaga bh. selekcije na Eurobasketu?

– Amerikanka Jones je dominantna i za mene je jedna od najboljih igračica na svijetu. Mada protiv Belgije nije odigrala kako može, nju i Gajić čuvaju stalno jedna ili dvije igračice, tako da ostale imaju prostora da ga iskoriste. Protivnik obraća manje pažnju na druge košarkašice, misleći da samo Jones i Gajić čine selekciju Bosne i Hercegovine.

Ekipu čine sve igračice i naša prednost je što će odbrana protivnika biti uglavnom vezana za njih dvije. Ostale djevojke imaju mogućnost da to pametno iskoriste, kao u jučerašnjoj utakmici. Velika snaga je i ljubav igračica prema Bosni i Hercegovini. Nadam se da će cijela ekipa biti zdrava do kraja Prvenstva i imamo šanse da budemo čak prvi u grupi.

  • Može li Bosna i Hercegovina, kao prvoplasirana selekcija iz grupne faze, proći direktno u četvrtfinale nakon trijumfa protiv najbolje rangirane ekipe iz Grupe C?

– Ne bih voljela da nam se ponovi situacija kao na EP-u 1997. godine, kada smo pobijedile Rusiju i mnogi su nas vidjele kao prvakinje Evrope, pošto su Ruskinje bile najjače. Ne smijemo se zavaravati i opustiti. Svaka utakmica se treba odigrati dobro. Čeka nas i meč sa Slovenijom.

Nakon pobjede nad Turskom, koja prolazi proces podmlađivanja ekipe i smjene generacija, prolaz u četvrtfinale EP-a je realan u ovom trenutku. Bitno je igrati ozbiljno s obzirom na to da pobjeda neće doći tek tako. U svaku utakmicu treba ući kao da je životno važna. Bitno je da smo iskoristili prednost u odnosu na Tursku, osvojivši važne bodove.

  • Kakve su šanse Bosne i Hercegovine protiv Slovenije u meču 3. kola, koji je na rasporedu u nedjelju, 20. juna (12:00 sati) u Strasbourgu?

– Za mnoge su Slovenke iznenađenje, ali ne i za mene. One su kvalitetne košarkašice, koje igraju Euroligu i Eurocup. Predvodi ih dobar selektor Damir Grgić, koji koristi maksimalno znanje igračica. Nisam iznenađena što je Slovenija odigrala dobro protiv Turske (72:47), možda je bila prevelika razlika. Slovenija posjeduje kvalitet na svakoj poziciji i sa njom će biti vjerovatno najteža utakmica.

Ne smije se uopšte potcijeniti Slovenija, bez obzira na ishod njenog duela sa Belgijom. Moramo se potruditi da dobijemo i treću utakmicu. Odmah vas drugačije gledaju, jer potvrđujemo da nismo slučajno dobili Belgiju.Tako stičete reputaciju u Evropi i onda vas cijene te ste prava ekipa.

  • Šta mislite o mogućnostima Srbije, koja je prva u Grupi B sa četiri boda, odnosno pobjedama nad Italijom (86:81 poslije produžetaka) i Grčkom (85:51) te ko su favoriti za medalje?

– Pokazalo se da je Srbija jaka ekipa i, mada je cijelu utakmicu gubila, uspjela je stići četiri razlike u finišu susreta i pobijediti u produžetku. Srbija se nikad ne predaje i igra do kraja sa kvalitetnim i iskusnim kadrom igračica. Moram izdvojiti Sonju Vasić, koja je pokazala da je velika igračica i koliko može uraditi dobrih stvari u teškim trenucima. Po tome se pokazuje veličina.

Selekciju Srbije krasi igra do zadnje sekunde, u kojoj nikad ne odustaju. Francuska je, naravno, među favoritima, kao i Španija, koja je u prvom kolu izgubila od Bjelorusije 51:53. Otvaraju se prilike i za druge reprezentacije, jer spomenuti favoriti dugo igraju najvažniju ulogu. Smjena generacija kod njih je naša šansa da postanemo blagi favorit. Ne mora to biti za osvajanje medalje, ali se otvorila šansa. Plasman među osam najboljih bio bi veliki uspjeh. Nadam se da će djevojke iskoristiti priliku i mada smo na Prvenstvu nakon 22 godine, nismo austsajderi. Moraju nas ozbiljno shvatiti kao kvalitetnu reprezentaciju, čije vrijeme tek dolazi, istakla je Mara Lakić-Brčaninović.

Izvor: Al Jazeera