Njemački mediji: Cvjeta tržište falsifikovanih korona pasoša

Stručnjaci upozoravaju na moguće prevare prilikom prepisa potvrda o vakcinaciji iz papirnih knjižica u digitalne certifikate.

Za potpunosti vakcinisane ili one koji su preležali COVID-19 postepeno se vraćaju stare slobode (EPA)

Od nedjelje se u Nemačkoj osobama, koje su u potpunosti vakcinisane protiv virusa korona ili su preležale COVID-19 u poslednjih šest meseci, postepeno vraćaju stare slobode, koje su privremeno ograničene zbog borbe protiv pandemije.

Izmena zakona, koja je usvojena u oba doma nemačkog parlamenta, predviđa da će vakcinisani i oni koji su preležali bolest imati tretman kao oni koji su dobili negativan rezultat na korona-test, što je postao preduslov za odlazak kod frizera, zoološki vrt ili u kupovinu u robnu kuću.

Osim toga, za njih neće važiti ograničenja po pitanju okupljanja, a neće morati ni u karantin prilikom povratka iz inostranstva, sa izuzetkom onih koji doputuju iz zemalja u kojem su rasprostranjene nove mutacije virusa korona.

Nošenje maski i držanje odstojanja u javnom prostoru ostaje da važi za sve ljude.

Vlasti insistiraju da nije u pitanju davanje privilegija vakcinisanima već „ukljanjanje ograničenja osnovnih prava kada ona nisu više opravdana“. Nemački mediji, pak, analiziraju situaciju u kojoj „povratak na normalu“ je zasad omogućen samo najstarijima, dok istovremeno cveta crno tržište falsifikovanih potvrda i knjižica o vakcinaciji.

Kratka faza nepravde

Zašto je tako teško biti srećan zbog onih koji više ne moraju da se plaše virusa, pita se Suedwest Presse.

„Bisokopi, pozorišta i restorani su i dalje zatvoreni i za njih. Još su u pitanju mali koraci u vraćanju sloboda. Neki korake prave malo ranije, drugi kasnije. Pa šta? Uskoro će se koraci uvećati. Za sve“, ističe ovaj list.

Prema oceni lista Neue Osnabruecker Zeitung, verovatna kratka faza nepravde ne bi trebalo da postane društvena bomba. Ovaj list ističe da se „niko neće vakcinisati brže ako oni koji su to već prošli duži period pate zbog ograničenja u izlascima napolje i kontaktima“.

Apsolutno je ispravno da oni koji su vakcinisani dobiju slobodu, smatra Sueddeutsche Zeitung, dodajući da nauka potvrđuje da oni više ne predstavljaju rizik od zaraze

„Ipak naredne nedelje će u Nemačkoj biti izazovne, jer ova zemlja sada mora da sačuva svoju koheziju od virusa korone. Žučno je kada stotine hiljada mladih uveče moraju sami da sede u svojim sobama, dok mnogi stariji ljudi, vakcinisani i sigurni, mogu da rade šta god žele. Da idu u kupovinu bez dosadnih testova. Ili da plešu do tri ujutru u prostorijama za zabave (u staračkim domovima). Da nagrnu ponovo na krstarenja kruzerima. Pandemija je donela puno nepravde, ali ona nikada nije bila toliko vidljivija koliko će biti narednih nedelja“, ističe minhenski list i dodaje da kako „ovo ne bi podelillo društvo, obe strane moraju da vežbaju velikodušnost i saosećanje“.

Muenchner Merkur kritikuje nemačke vlasti što su prekasno krenuli sa pripremama za uvođenje digitalnog sertifikata o vakcinaciji, koji bi trebalo da bude gotov do kraja juna.

„Rezultat će biti nova zbrka sa papirima, ovog puta sa žutim knjižicama o vakcinaciji, potom strah od masovnog falsifikovanja i zabrinutost da će Nemačka od juna izgubiti evropsku slobodu putovanja. Ozbiljno, da li bi svakodnevni život posle korone trebalo organizovati na ovaj način, u kojem se život ponovo započinje, otvaraju se bašte kafića i hoteli, ali samo uz testove uz registraciju i beskrajne papire? Nažalost, već nam je poznat ovaj obrazac, ali i digitalno slepilo naše zemlje“, smatra minhenski list.

Žuta knjižica otvara vrata kina

U Nemačkoj mala žuta knjižica o vakcinaciji postaje jedan od najvažnijih dokumenata ovih dana. Ovaj retko korišćeni dokument, koji je najčešće čamio u fioci kod kuće, naprasno postaje ulaznica za bisokope i restorane ukoliko je u njoj upisana potpuna imunizacija protiv korone.

Međutim, naprasno je ovo postalo lukrativan posao podzemlja pa je u Nemačkoj procvetalo crno tržište potvrda o vakcinaciji, pečata iz centara za vakcinaciju, kao i markica o vakcinaciji koje se lepe u čuvenu žutu knjižicu.

Tagesspiegel navodi da su policajci samo prošle nedelje u stanju jednog dvadesetsedmogodišnjeg Berlinca otkrili desetine lažnih žutih knjižica, nakon što im je on preko jedne mobilne aplikacije ponudio međunarodni sertifikat o vakcinaciji.

„Ovo nije usamljeni slučaj. Lažne knjižice o vakcinaciji sa lekarskim pečatom, potpisom i nalepnicama za vakcinaciju i dalje se prodaju u Berlinu. Nedavno su se prazne knjižice sa takvim zapisima pojavile i u drugim saveznim pokrajinama“, navodi Tagesspiegel.

Proteklih sedmica, mediji poput Frankfurter Allgemeine Zeitunga prenosili su informacije o tome kako se lažne potvrde o vakcinaciji izdate u centru za vakcinaciju u Frankfurtu nude „na ulici“ i za 200 evra. Frankfurter Allgemeine Zeitung istakao je da se falsifikati ne nude ne samo na društvenim mrežama, već da „postoji pravo crno tržište na ulici“ te da su u jednom slučaju ponađeno prazni dokumenti ukradeni iz centra za vakcinaciju.

Falsifikovane potvrde za 100 eura

„Originalni dokument sa pečatom, markicom i potpisom. Broj serije i datum vakcinacije se podudaraju“, stoji na jednom od kanala na aplikaciji za šaljenje poruka „Telegram“, prenosi regionalni javni servis MDR, dodajući da se na drugom oglasu prodaja falsifikovanih potvrda reklamira pod sloganom „Sada vratite svoje stare slobode“.

„Ovakve ponude trenutno kruže u velikom broju Telegramom. Cena navodno pojedinačnog uverenja o vakcinaciji iznosi 100 evra. Za veće porudžbine se nude i popusti. Navodno su dostupni i markice uz centara za vakcinaciju u centralnoj Nemačkoj“, prenosi MDR, čiji reporter je od jednog od ovakvih „prodavaca“ dobio priznanje da može da mu obezbedi pečat iz centara za vakcinaciju u Dresdenu ili Chemnitzu, dok mu je drugo „dobavljač“ nudio pečat iz Leipziga.

MDR navodi da „dobavljači sertifikata“ zahtevaju plaćanje unapred, obično u kripto valuti kao što je Bitcoin ili preko pripaid sistema za online kupovinu Paysafecard.

„Dostava se onda navodno vrši poštom u roku od nekoliko dana. U nekim slučajevima kupci se mame fotografijom ili video-snimkom potvrde o vakcinaciji koju su naručili“, navodi MDR i dodaje da je za namernu upotrebu ili proizvodnju lažnih ili falsifikovanih potvrda o vakcinaciji predviđena kazna od jedne do 10 godina zatvora.

Uprkos tome što su i drugi istraživački novinari izveštavači od crnom tržištu falsifikovanih „korona pasoša“, ministarstvo zdravlja ističe da „zasad im nisu dostupni nikakvi nalazi o konkretnim činjenicama o falsifikovanim nemačkim potvrdama/knjižicama o vakcinaciji protiv korone u Nemačkoj ili drugim evropskim zemljama“. Kako prenosi MDR, ni kriminalističke uprave u pokrajinama Saksonija, Saksonija-Anhalt i Tiringija nisu upoznate sa takvim slučajevima.

Strah od ‘pranja’ potvrda o vakcinaciji

Budući da Evropska komisija priprema na nivou EU uvođenje digitalnih sertifikata o vakcinaciji a da sadašnje papirne potvrde nisu izrađene ni sa kakvom merom zaštite, kao što je vodeni žig, MDR se pita kako će se tačno potvrda o vakcinisanosti prenositi iz papirnog oblika u digitalne sertifikate.

„Кo proverava da li su podaci u žutim knjižicama o vakcinaciji tačni ili je reč o falsifikatu? Na konkretno pitanje u vezi s tim, savezno ministarstvo zdravlja izbegava davanje odgovara i ističe da je neophodan poseban oprez pri davanju analognih zapisa o vakcinaciji na proveru. Ovo se primenjuje kada se papirna knjižica koristi, na primer, za ulazak u prodavnice, ali i kada se budu podaci prenosili na digitalnu karticu za vakcinaciju“, navodi MDR i ističe da u pojedinim pokrajinskim kriminalističkim upravama plaše da će se prelaskom sa papira na digitalni pasoš, poput „pranja novca“, dogoditi i „pranje“ potvrda o vakcinaciji.

Zbog svega toga, mediji ali i vlasti poručuju vakcinisanim građanima da ne objavlju na internetu nikakve zdravstvene podatke, poput fotografija knjižica o vakcinaciji, jer bi kriminalci lako mogli da iskoriste takve snimke kao obrazac za svoje falsifikate.

S druge strane, evropska najveća asocijacija hakera „Chaos Computer Club“ (CCC) ukazuje da postoji otvorena bezbednosna rupa.

„Prilikom unošenja podataka u žutu knjižicu u potpunosti nedostaje zaštita od falsifikata. To se moglo bolje rešiti, na primer, hologramskim nalepnicama, reljefnim papirom, materijalima koje ne mogu jednostavno da se naruče jednim klikom na Amazonu“, rekao je za Welt am Sonntag Matthias Marx, portparol CCC-a.

 

Izvor: Al Jazeera