Ulaganja dijaspore u obrazovanje mladih

U fokusu su mladi koji su socijalno ugroženi dio bosanskohercegovačkog društva.

Potreban je rad pojedinačno i u grupama kako bi mladi stekli životne vještine, trvde iz Fondacije (Ustupljeno Al Jazeeri)

Muharem Berbić je medicinski radnik iz Kaknja koji je poginuo na početku rata u Bosni i Hercegovini, u augustu 1992. godine. Nakon 23 godine, u Sarajevu je osnovana fondacija koja nosi njegovo ime i u fokusu svoga rada ima mlade koji su socijalno ugroženi dio bosanskohercegovačkog društva.

Ovaj projekat predstavlja uspješan primjer ulaganja dijaspore u obrazovanje mladih generacija kroz strateške i transparentne projekte.

„Fondacija Muharem Berbić je osnovana u junu 2015. godine na inicijativu Berbić Selme i Zijada, uspješnih privrednika iz bosanskohercegovačke dijaspore, sa željom, ambicijom i voljom za bolje sutra svih građana Bosne i Hercegovine. Još od osnivanja Fondacije, utičemo na razvoj bosanskohercegovačkog društva, a posebno na razvoj djece i mladih koji će u budućnosti biti aktivni članovi zajednice i nosioci društvenih promjena“, izjavio je Adnan Mević, izvršni menadžer Fondacije Muharem Berbić.

Pomoć u zapošljavanju

U svom radu tokom posljednjih šest godina, Fondacija Muharem Berbić je sve svoje resurse usmjerila na unapređenje položaja marginaliziranih skupina društva poput djece i mladih sa invaliditetom, djece i mladih bez roditeljskog staranja, pojedinaca i porodica s niskim socio-ekonomskim statusom, ali i drugih marginaliziranih grupa.

„Mi u Fondaciji Muharem Berbić istinski vjerujemo da svaki pojedinac iz ovih grupa može i mora biti jednakopravan član zajednice, uz pravu i kontinuiranu podršku. Zbog toga su naši projekti i naše aktivnosti usmjereni ka pružanju jednakih šansi pojedincima u sektoru obrazovanja i zapošljavanja“, dodaje Mević.

Fondacije Muharem Berbić kroz svoj rad je ustanovila da sama stipendija učenicima i studentima ne donosi promjenu u njihovom životu nego je potreban rad pojedinačno i u grupama kako bi mladi stekli životne vještine.

„Fondacija Muharem Berbić stipendira učenike i studente, pomaže im oko zapošljavanja, jačanja njihovih znanja i kompetencija, ali i omogućava zajednička druženja, socijalizaciju i potpunu društvenu inkluziju. Također, veliki akcenat stavljamo i na unapređenje zdravlja i pružanja direktne pomoći građanima i građankama Bosne i Hercegovine koji pripadaju primarnim ciljnim grupama Fondacije.  Tokom svog rada, Fondacija Muharem Berbić je podržavala različite organizacije koje djeluju u ovoj oblasti poput Medicinske asocijacije BIMA i Udruženja Pomozi.ba. Pored direktne podrške, FMB realizuje i vlastite projekte poput projekata: Inkluzija za budućnost, Od diskriminacije do uključenosti, Sruši tarabu, izgradi ćupriju, Budi promjena, i slično. Kroz sve naše projekte uključujemo djecu i mlade iz spomenutih kategorija društva kako bismo ih osamostalili i ojačali da budu ravnopravni članovi zajednice u kojoj žive“, kaže Mević.

Razvojni centar u Visokom

Fondacija Muharem Berbić je nedavno započela sa realizacijom dva velika projekta koja provode u Kaknju i Visokom.

„Prvi projekat je Klub prijatelja Fondacije Muharem Berbić koji će biti uspostavljen u Kaknju i koji će zapošljavati osam osoba s invaliditetom i šest njihovih asistenata. Osobe s invaliditetom su posebno diskriminisane i teško pronalaze zaposlenje, a uslijed nedovoljno stabilne finansijske situacije ne mogu osnovati porodicu, nemaju mogućnost osamostaljenja, te nemaju dostojanstvo koje je potrebno svakom čovjeku. Zbog toga smo se odlučili da u Klubu prijatelja zaposlimo osobe s invaliditetom, te im na taj način pokušamo pomoći u društvenom, ekonomskom i socijalnom aspektu njihovih života“, pojašnjava Mević.

Za realizaciju ovog projekta potrebno im je još oko 240.000 KM, a do sada su uložili preko 110.000 KM (oko 55.000 eura).

„Drugi projekat je Razvojni centar u Visokom u sklopu kojeg pružamo besplatne, kvalitetne i svakodnevne usluge djeci i mladima koji su uključeni u inkluzivni proces obrazovanja u nekoj od šest osnovnih i četiri srednje škole. Posebna pažnja se posvećuje djeci i mladima s invaliditetom, djeci i mladima iz porodica s niskim socio-ekonomskim statusom i djeci i mladima u hraniteljskim porodica, te djeci i mladima romske populacije. Svi oni, zbog teškog položaja, moraju da rade individualno s učiteljima/icama i nastavnicima/icama odnosno asistentima u nastavi. Međutim, zbog izrazito skupog procesa individualnog rada i izrazito skupih časova instruktivne nastave, djeca sa kojom radimo, ali i njihovi roditelji, nemaju mogućnost da iz vlastitih sredstava plate privatne časove ili privatne instrukcije“, objašnjava Mević.

Ovaj problem je prepoznala Fondacija i zbog toga su pokrenuli Razvojni centar, a kroz koji pružaju besplatne instrukcije, pomoć u izradi zadaće, podršku psihologa, pedagoga i nastavnika razredne i predmetne nastave, za određenu skupinu djece.

Dobra saradnja sa lokalnim zajednicama

U Fondaciji Muharem Berbić su vrlo ponosni na saradnju sa lokalnom zajednicom, odnosno općinama i gradovima te većim nivoima vlasti jer su uspostavili partnerski odnos kroz projekte.

„Fondacija Muharem Berbić ima jako dobru saradnju s institucijama na svim nivoima uprave. Trenutno smo u fazi potpisivanja ugovora o međusobnoj saradnji između šest općina i gradova (Breza, Ilijaš, Kakanj, Kiseljak, Vareš i Visoko) čime ćemo uspostaviti Regionalni razvojni centar za zajedničku saradnju, implementaciju zajedničkih projekata i inicijativa. Osnovni cilj ove inicijative je unapređenje položaja ciljanih skupina. Međutim, saradnja Fondacije Muharem Berbić i institucija se vrlo rijetko zasniva na finansijskoj osnovi. Zbog toga smo, kao i svaka druga organizacija stalno prisiljeni tražiti finansijska sredstva iz različitih izvora, za implementaciju naših aktivnosti“, pojašnjava Mević.

Biti dio aktivnosti i projekata Fondacije mogu biti građani, udruženja ili institucije na različite načine.

Svojim transparentnim radom Fondacija je za vrlo kratko vrijeme stekla povjerenje mnogobrojnih donatora i partnera što otvara vrata novih prijateljstava, saradnje i projekata.

Izvor: Al Jazeera