Imunolog: Indijski soj zarazniji, ali vakcine i dalje djeluju

Regija može najesen očekivati neki val sa novim sojevima, zato se ne trebamo opuštati, objašnjava imunolog i profesor Zlatko Trobonjača.

Druga mutacija indijskog soja, koja je vrlo slična kalifornijskoj varijanti virusa, na neki način povećava infektivnost virusa, iako se još ne zna koliko (EPA)

Samo u pet dana u Indiji je korona virusom zaraženo više od 1,5 miliona ljudi, čime ova zemlja obara sve crne rekorde u svijetu od kako je počela pandemija.

Nakon prošlogodišnjeg katastrofalnog početka pandemije, kada su milioni indijskih radnika koji su se vraćali kući proširili virus, iz te zemlje sada dolaze još gore slike – stanovnici zaraženi korona virusom, između ostalog i novim indijskim sojem sa dvostrukom mutacijom, umiru na ulicama, u automobilima, jer ih bolnice ne mogu primiti zbog popunjenosti a ni kisika više nema.

Istovremeno, takozvana “dupla mutacija” sada je došla i do nekoliko evropskih zemalja. Vlasti u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Rumuniji, Švicarskoj i Belgiji su zabilježili ovu indijsku varijantu, a mnoge od njih su uvele zabranu ili ograničenja na putovanja iz Indije. Naučnici u regiji kažu da je samo pitanje vremena kada će se ovaj soj pojaviti u zemljama Balkana.

“Čim je ta varijanta došla u Europu, automatski će doći i kod nas, pogotovo ako se radi o zaraznijim varijanatama, jer se lakše šire. Tako je bilo i sa južnoafričkim sojem i britanskim koji je sada prevladao svuda, gotovo više nema starog soja iz Wuhana kod nas. Možemo očekivati neki val sa novim sojevima, a to će se vjerojatno dogoditi na jesen”, objašnjava imunolog i profesor Zlatko Trobonjača.

Zarazniji i otporniji soj

Međutim, postavlja se pitanje koliko je opasan ovaj indijski soj, da li vakcine djeluju na njega i zašto je situacija u Indiji tako teška. Trobonjača objašnjava da nije problem u tome što ovaj soj ima mutacije, jer ih imaju mnogi, nego je problem koje mutacije nosi a one su vrlo slične brazilskom i južnoafričkom soju.

“Zbog te mutacije virus izbjegava i imunosnom odgovoru. Dakle, ako ste vi stekli imuntitet prije, ako ste prebolili bolest i ako ste cijepljeni onda imate imunost, a onda dođe ovaj soj i on izbjegava tu imunost koju ste prije stvorili na neki prethodni soj i onda se opet možete razboliti. Međutim, cjepiva dosta dobro pokrivaju i tu mutaciju, kao što dosta dobro pokrivaju i južnoafrički soj i brazilski soj. Pokrivaju na način da se nećete razboliti, ako ništa drugo, od teže bolesti.”

Druga mutacija indijskog soja, koja je vrlo slična kalifornijskoj varijanti virusa, dodaje Trobonjača, na neki način povećava infektivnost virusa, iako se još ne zna koliko, jer je teško to istraživati u haotičnoj situaciju koja se dešava u Indiji. Neki naučnici kažu da je za 20 posto a neki i za više od 50 posto zaraznija od prvobitne varijante iz Wuhana.

“Ono što do sada mi znamo je da je varijanta koja donekle može izbjegavati imunost i da je varijanta zaraznija nego prvobitna. I sve to skupa, poput britanske, južnoafričke i pogotovo brazilske varijante ubrzano širi virus. Moguće da virus, s obzirom da je zarazniji, izaziva težu bolest a ako izaziva težu bolest lako je moguće da izaziva i veću smrtnost.”

Dobra je stvar da indijska vakcina Covaxin koja se daleko najviše koristi u toj zemlji, dobro pokriva tu indijsku varijantu, ističe Trobonjača.

Koliko zdravstveni sistem može podnijeti

Međutim, radi se o mnogoljudnoj zemlji, gusto naseljenoj, koja očigledno nije stekla kolektivni imunitet kako je tvrdio njihov premijer početkom godine.

“Pa su se opustili, krenuli su predizborni skupovi, masovna vjerska okupljanja bez protuepidemijski mjera i bez zaštite i to je pogodovalo širenju virusa koji je puno infektivniji. Prerano su se opustili.”

Nakon što je poprilično suzdržala prvi val korona virusa u Indiji prošle godine, vlada je popustila sa mjerama i dozvolila brojna politička i religijska okupljanja.

Iako je Indija jedna od zemlja gdje se proizvodi najviše vakcina protiv COVID-a 19, u stvarnosti njen program vakcinisanja nije tako uspješan. Gotovo 10 posto građana je dobilo jednu dozu a samo 1.5 je primilo obje doze. Dostupne su dvije vrste vakcina, Astra Zeneca (Covidshield) i vakcina indijske kompanije Bharat Biotech (Covaxin). Ruski Sputnjik V je dobio odobrenje za korištenje u aprilu, a još neki proizvođači čekaju da se njihove vakcine odobre.

Međutim, Indija je zemlja sa zdravstvenim sistemom u koji se malo ulagalo. U 2018, ova država je na javno zdravstvo trošila 1,28 posto BDP-a, a poređenja radi SAD je trošio 17%. Prema zvaničnim podacima indijske vlade za 2019 i 2020, na 1.456 stanovnika dolazio je samo jedan doktor.

“Jedina mjera je zdravstveni sistem, ako on može podnositi i liječiti ljude onda je dobro, a ako ne može više podnijeti onda se moraju uvesti mjere da se smanji pritisak na sistem. Što se tiče nas, ne treba se opuštati, u ovoj fazi bi to bila velika greška, naravno treba pustiti društvo i ekonomiju da diše koliko god je moguće. To će trajati godinama, moramo živjeti nekako”, zaključuje Trobonjača.

Izvor: Al Jazeera