Sto godina od osnivanja S. Irske – bure baruta koje je spremno da eksplodira u UK

Nedavni neredi otkrivaju da su trenja i dalje snažno prisutna između republikanaca i unionista i samo se treba pojaviti okidač da ponovno isplivaju na površinu.

Napadi od prije otprilike mjesec dana u kojima je antibritanski nastrojena omladina gađala policiju u Belfastu Molotovljevim koktelima (AFP)

Piše: Ayoub al-Rimi – London

”Ako otvorimo svađu između prošlosti i sadašnjosti, ustanovit ćemo da smo izgubili budućnost.” Ovaj citat britanskog čelnika Winstona Churchilla sažima situaciju kroz koju prolazi Irska sa svoje dvije struje – republikancima i unionistima. Stotinu godina nakon podjele otoka i uspostavljanja Sjeverne Irske, historija još uvijek ugrožava budućnost. Nedavni neredi pokazali su da ovaj dio Ujedinjenog Kraljevstva predstavlja bure baruta koje može eksplodirati u bilo kojem trenutku.

Nebo iznad Belfasta, glavnog grada Sjeverne Irske, bilo je ispunjeno dimom guma koje su palili demonstranti i suzavcem koji je ispaljivala policija.

Neredi su posljedica dva glavna faktora: prvi je bijes sindikalnog krila zbog ishoda Brexita i uspostavljanja pomorskih kontrolnih tačaka između Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva, a drugi je protivljenje gonjenju određenog broja pripadnika republikanske stranke Sinn Fein nakon što su prisustvovali sprovodu pripadnika Irske republikanske vojske (IRA) i time prekršili smjernice o fizičkom distanciranju.

Ovakva dešavanja otkrivaju da su trenja i dalje snažno prisutna između republikanaca i unionista, i samo se treba pojaviti okidač da ponovno isplivaju na površinu. To bi ugrozilo Sporazum na Veliki petak (Sporazum iz Belfasta) kojim je uspostavljen mir u Irskoj prije tri desetljeća, nakon krvavog sukoba u kojem je stradalo 3.500 ljudi.

Rat narativa

Dovoljno je nakratko posjetiti mjesto na kojem se presijecaju ulice između četvrti unionista lojalnih Britaniji i republikanaca koji podržavaju ujedinjenje s Republikom Irskom da se shvati koliko je velik jaz između dvije strane, te kako svaki dio otoka ima svoj historijski narativ. Historija i sudbina unionista uvijek je bila podređena britanskom prijestolju, stoga se trude da po zidovima slikaju kraljevsku porodicu i ističu britanske zastave na balkonima.

Što se tiče republikanaca, oni insistiraju na isticanju zastave Sjeverne Irske, smatrajući ovo područje okupiranim dijelom slobodnih teritorija Irske. Stoga ne čudi što su skorašnji neredi, koji su doveli do ranjavanja oko 90 policajaca, bili koncentrirani u ovoj vrlo osjetljivoj regiji.

Osim toga, postoji i konfesionalna podijeljenost, budući da se većina stanovnika Sjeverne Irske izjašnjava kao protestanti, što je konfesija Kraljevine koju je u 16. stoljeću odobrila kraljica Elizabeta I, dok se ostali izjašnjavaju kao katolici u Republici Irskoj.

Što se tiče zidova mira koji razdvajaju dvije strane, a koji su bili otvoreni desetljećima nakon uspostave mira, sada se ponovno zatvaraju nakon nereda, što ukazuje na težinu situacije koja se ubrzano kreće u nepoznatom pravcu.

Oprez se može uočiti i na vratima i prozorima nekih republikanskih četvrti u blizini zidina mira, na kojima su postavljene zaštite kako bi se sačuvali od kamenja i hitaca. Na njima su istaknute izražajne i dojmljive parole poput: “Mir radi naše djece”, “Ne želimo da se vrati krvoproliće”.

Brexit je izdaja

Napetosti u Irskoj nesumnjivo je raspirilo britansko odvajanje od Evropske unije, koje je oživjelo mnoge tihe krize i pretvorilo pitanje pomorskih granica u ozbiljnu prepreku sporazumu između Londona i Evropske unije, što je gotovo dovelo do kolapsa pregovora između dvije strana više puta.

Razlog neslaganja je u tome što Brexit znači postavljanje čvrstih granica između Sjeverne Irske i Republike Irske, čime Republika Irska ostaje u sklopu Evropske unije. Takva situacija je u suprotnosti sa sadržajem mirovnog Sporazuma na Veliki petak prema kojem se ne dozvoljava postojanje bilo kakvih granica između dvije strane, da bi onda došlo do izmišljanja problema oko morske granice.

Sporazum između Evropske unije i Britanije predviđa nametanje ograničenja u lukama Sjeverne Irske, na osnovu teksta nazvanog kao “Protokol o Sjevernoj Irskoj”, što je naišlo na snažno protivljenje unionista koji ovaj posebni protokol vide kao uvođenje granice između Sjeverne Irske i Britanije.

Stanovnici Sjeverne Irske ne kriju svoje razočaranje ovom situacijom, opisujući je kao izdaju i optužujući London za zabadanje noža u leđa. Također, ne propuštaju priliku pokazati lojalnost i pripadnost britanskoj kruni. Tu su i oni koji sve to vide kao evropsku “zavjeru” s ciljem vrijeđanja građana Sjeverne Irske i njihovog odvajanja od britanskih korijena.

Ujedinjenje i separatizam

U situacijama u kojima prevladavaju sukobi i rivalstvo, uvijek se pribjegava brojkama i podacima, u nadi da će dati jasniju sliku stanja. Službene statistike pokazuju da je situacija u Sjevernoj Irskoj dobra u odnosu na ostatak Ujedinjenog Kraljevstva, jer bilježi najnižu stopu nezaposlenosti u cijeloj zemlji već četiri godine.

Turističke aktivnosti su bilježile najveći razvoj u 2019. godini prije izbijanja pandemije korona virusa, a zabilježen je i najbolji procenat u kvaliteti života i dohotku po stanovniku, prema standardima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). To je jedina regija u Ujedinjenom Kraljevstvu u kojoj je procenat osoba s niskim primanjima manji od 10 posto, pored toga da se broj djece koja žive u siromaštvu smanjio u posljednjih pet godina, za razliku od onoga što se događa u ostalim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva.

Sve su to faktori zbog kojih se stanovništvo Sjeverne Irske ne želi odvojiti od Ujedinjenog Kraljevstva, u poređenju s Republikom Irskom, za koju se očekuje da će se suočiti sa sve većim ekonomskim problemima nakon Brexita i pandemije korona virusa.

Od pokretanja procesa izlaska Britanije iz Evropske unije, Ujedinjenom Kraljevstvu prijeti opasnost od podjele, ponekad u Škotskoj, a ponekad u Irskoj. Najnovije istraživanje javnog mnijenja koje je proveo BBC pokazuje da 49 posto stanovnika Sjeverne Irske podržava ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu u sljedećih deset godina, 43 posto podržava ujedinjenje s Republikom Irskom, a neodlučnih je 8 posto.

Anketa otkriva i to da se ova situacija može promijeniti nakon četvrt stoljeća, jer je 51 posto građana Sjeverne Irske potvrdilo da će glasati za otcjepljenje od Ujedinjenog Kraljevstva za 25 godina, što znači da će budućnost na ovom otoku biti još složenija.

Izvor: Al Jazeera