Livanjski divlji konji u ‘pravnom ofsajdu’

Preko zime dolaze zbog soli na cestu, a ljeti zbog nedostatka vode prelaze magistralu, što rezultira čestim saobraćajnim nesrećama.

U zadnjih 10 godina evidentirano je 48 saobraćajnih nezgoda u kojima su uz motorna vozila sudionici i konji (Al Jazeera)

U okolini Grada Livna ima više od 800 divljih livanjskih konja koji su godinama prepoznatljiva turistička atrakcija, ali i stalni problem zbog njihovog pojavljivanja na magistralnoj cesti između Livna i Kupresa. Preko zime dolaze zbog soli na cestu, a ljeti zbog nedostatka vode prelaze magistralu, što rezultira čestim saobraćajnim nesrećama.

Centri civilnih inicijativa (CCI) su organizirali početkom maja u Livnu okrugli sto na temu Kako riješiti problem livanjskih divljih konja na magistralnim cestama?. Učešće na okruglom stolu su uzeli predstavnici Grada Livno, gradonačelnik Drako Čondrić te predstavnici/e Službe za gospodarstvo i inspekcijske poslove i Službe za opću upravu i društvene djelatnosti, predstavnik Policijske postaje Livno, Planinarsko ekološko društvo “Borova glava”, Moto klub “Vukovi”, Agencije za turistički obilazak “Continental Adventure” i “Adventure Tours”, Veterinarska stanica Livno i predstavnik JP Ceste FBiH.

Učesnici okruglog stola su iznijeli brojne izazove s kojima se suočavaju u rješavanju aktualnog problema, te istaknuli nužnost ozbiljnijeg pristupa problemu i kreiranje rješenja koja će biti usmjerena i na zaštitu divljih konja, vozača i samog staništa.

Neriješen pravni status konja

Suština problema je u pitanju pravnog statusa konja jer neriješen pravni status predstavlja prvi kamen spoticanja u pristupu bilo kojem konkretnom rješenju. Grad Livno je već suočen s brojnim tužbama osoba koje su imale saobraćajne nezgode što opterećuje njegov proračun.

U zadnjih 10 godina evidentirano je 48 saobraćajnih nezgoda u kojima su uz motorna vozila sudionici i konji. Osam osoba je dobilo lakše tjelesne ozljede, a 12 konja je podleglo na licu mjesta, a jedan dio konja je naknadno podlegao.

“Policija je donosila određene akte da se riješi problem te kritične dionice, postavljeni su i svijetleći znakovi koji upozoravaju na kretanje konja kojih se često sudionici prometa ne pridržavaju i voze preko dozvoljene brzine što rezultira nesrećom. Ono što je svakako neophodno uraditi u narednom periodu jeste rješavanje pravnog statusa divljih konja. Kada se riješi pravni status tada će biti lakše donijeti određene mjere jer ćemo tek tada moći pokrenuti određene stvari i raditi na rješenjima”, izjavio je Damir Marijan, zapovjednik Policije u Livnu.

Predstavnici turističkih agencija su na okruglom stolu naveli neka od mogućih rješenja, kao što je uvođenje rendžera koji bi vodili brigu o konjima ili povećanje broja volontera, međutim, ističu kako je su preduvjet za bilo kakve akcije pravna rješenja koja će omogućiti i konkretne poteze.

“Vlasnik divljih konja se mora odrediti, Grad Livno bi trebao preuzeti inicijativu u rješavanju ovog problema, odnosno iskorištavanja ovog potencijala. Divlji konji predstavljaju ogroman turistički potencijal, a novim prihodima bismo mogli pronaći određena rješenja koja nastaju zbog problema konja na cesti. A svi ovi problemi nastaju jer nema pravne regulative”, smatra Marin Mamuza iz TU Continental Adventure.

Grad Livno je ranije raspisao poziv za zaniteresovana pravna i fizička lica koji mogu da se brinu za konje.

“Godinama radim sa divljim konjima i oni nisu nikakav problem, ali ono što jeste problem je neriješen pravni status ovih konja”, smatra Željko Krišto iz Planinarskog ekološkog društva “Borova glava” koje godinama brine o divljim konjima.

Predstavnici Grada Livno su na okruglom stolu izrazili spremnost na rješavanje postojećih problema te su istaknuli da će iskoristiti te uzeti u obzir sva mišljenja i sve konstruktivne prijedloge lokalne zajednice, udruga koje se bave pitanjem zaštite konja, poduzeća i agencija koje već promoviraju prepoznatljivost livanjskih divljih konja, stručnih osoba, a sve kako bi donijeli Odluke koje su ostvarive, izvedive i korisne.

Broj konja se povećava

Pomoćnik gradonačelnika u Službi za gospodarstvo, inspekcijske poslove, investicije i lokalni razvoj Fikret Sitnić je istakao da je tadašnje Općinsko vijeće prije desetak godina donijelo odluku o zaštiti divljih livanjskih konja, ali tada je bilo oko 200 konja, a njihov broj danas se poveća na preko 800.

“Povećanje broja konja zahtjeva veći angažman lokalne zajednice. Imamo koncenzus da je nužno da Grad Livno bude pravni vlasnik konja što bi olakšalo djelovanje na njihovoj zaštiti i veću turističku volarizaciju ovog prepoznatljivog simbola Livna. Naš najveći izazov je kako kroz pravni sistem definisati status konja i zaštiti ih. Konji ugrožavaju pašnjake stočara, a ljeti je veliki problem mala dostupnost vode. Nadamo se da ćemo kroz tematsku sjednicu Gradskog vijeća uskoro doći do rješenja ovih problema”, poručuje Sitnić.

Gradonačelnik Livna smatra da upravo Grad Livno će biti nositelj daljnjih rasprava na ovu temu, a gradske službe će pripremiti jednu sveukupnu analizu pitanja zaštite divljih konja i problema nezgoda na magistralnim cestama.

“Divlji konji na Kruzima su svakako turistička atrakcija, do sada, na žalost, nedovoljno iskorištena. U planu rada Gradskoga vijeća Livna za ovu godinu je tematska sjednica o divljim konjima. Planiramo uključiti sve relevantne organizacije, udruge i ljude koji se brinu o njima kako bismo donijeli što kvalitetnije mjere za rješavanje ovog problema. To podrazumijeva donošenje zakonskog okvira i rješavanje pravnog statusa skrbi divljim konjima. Potrebna je i izgradnja pojilišta i hranilišta, kao i štala – skloništa za konje, te formiranje službe za nadzor i praćenje konja. U planu je i postavljanje bolje signalizacije i upozorenja na cesti, te, u suradnji sa strukom i veterinarima bit će potrebno staviti pod kontrolu i sam broj konja koji je iz godine u godinu sve veći. Želja nam je kao Gradu donijeti odluke i konkretnije mjere gospodarenja divljim konjima i poboljšati sigurnost u prometu čime bi zaštitili i putnike i konje”. izjavio je gradonačelnik Livna Darka Čondrića.

Izvor: Al Jazeera

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada