Infografika: Francuski Rafale jača hrvatsku avijaciju

Riječ je o letjelici koja je karaktera lovca, ali i lovca-presretača, aviona za podršku, pa i za bombardiranje kopnenih ciljeva.

(EPA/Al Jazeera)

Vlada Hrvatske kupuje korištene mlazne borbene avione Dassault Rafale francuske proizvodnje kako bi osvježila i ojačala svoje zračne snage.

U konkurenciji, uz francuske letjelice, bili su novi F-16 Block 70 (SAD), novi JAS 39 Gripen (Švedska) te polovni izraelski F-16 Barak.

Hrvatski mediji su ranije objavili kako bi za nešto manje od milijarde eura bili isporučeni avioni, naoružanje te provedena potrebna obuka.

Poslije prihvatanja ponude o kupovini, uslijedit će pregovori o ugovoru koji bi se odnosili na 12 primjeraka višenamjenskog Rafale F3R aviona.

Ukupno 9,5 tona oružja na 14 tačaka

Riječ je o letjelici koja je karaktera lovca, ali i lovca-presretača, aviona za podršku, pa i za bombardiranje kopnenih ciljeva.

Oznaka F3R je posljednji operativni standard, a sam avion je najefikasniji i najsmrtonosniji koji je ponuđen u ovoj konkurenciji.

Letjelica ima smanjeni radarski odraz, tačnije 10 puta manji od F-16.

Po cijelom avionu su raspoređeni senzori sistema za elektronsko ratovanje SPECTRA, koji dodatno umanjuje radarski odraz aviona, pored što još upozorava na dolazak projektila, ometa radare.

Ono čime se još izdvaja od konkurenata iz SAD-a, Švedske i Izraela je to da jedini ima sposobnost superkrstarenja – održavanja nadzvučne brzine bez dodatne potrošnje.

Ima najjača “leđa“ te može ponijeti 9,5 tona oružja na 14 tačaka.

U nastavku donosimo više informacija o ovom avionu:

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO