Filmski zapis o oslobađanju koncentracionog logora u Liplju kod Zvornika

Jedan od ciljeva snimanja filma da se konačno porcesuiraju ratni zločinci odgovorni za logor Liplje, kaže poduzetnik i književnik Azir Šabić.

Glavni 'krivac' za ovaj film je privatni poduzetnik i književnik Azir Šabić (Ustupljeno Al Jazeeri)

U toku “Rata protiv Bosne”, kako je ratna dešavanja u BiH 1992-1995. okarakterisao akademik Abdulah Sidran, bilo je nekoliko koncentracionih logora: Omarska, Manjača, Keraterm, Luka, Batković, Sušica, Heliodrom, Dretelj, Čelebić…

Svi ti logori su raspušteni ili nakon prestanka borbenih dejstava ili nakon pritisaka međunarodne zajednice. Osim logora u Liplju kod Zvornika. Jedino je ovaj logor oslobođen oružanom akcijom mještana, Bošnjaka, čiji su članovi porodica, rođaci i komšije bili zatočeni u tom logoru.

Srpske snage su u koncentracionom logoru Liplje, u periodu od 25. maja do 2. juna 1992. godine, držali oko 400 bošnjačkih civila iz Liplja i okolnih naselja: Hasići, Jošanica, Sultanovići, Bećirovići i Samari. Smjestili su ih u nekoliko obližnjih bošnjačkih kuća. Najviše ih je bilo smješteno u kući Đuze Salihović. Među zatočenima bilo je i žena i djece. Svakodnevno su doživljavali različite torture: premlaćivanja, klanja, ubijanja, silovanja. Ubijeno je 27 civila.

Kuća Đuze Salihović koja je bila pretvorena u logor (Ustupljeno Al Jazeeri)

Nakon što su srpske snage u maju 1992. zauzele Liplje, Bošnjaci koji su se uspjeli spasiti i izbjeći iz Liplja, skrasili su se u Kamenici i Cerskoj. Znali su da Srbi drže zarobljene njihove komšije, ali nisu imali predstavu kroz kakvu golgotu prolaze. To su saznali tek kada je jedna djevojka uspjela da pobjegne iz logora i da im ispriča o strahotama u logoru. Nakon ovog saznanja, odlučili su da se organizuju i oslobode svoje rođake i komšije.

Za akciju oslobađanja se prijavilo više od 100 dobrovoljaca, ali problem je bio što su imali samo 27 pušaka.  Ipak, uz neviđenu hrabrost, uspjeli su osloboditi logor i spasiti svoje komšije i rođake.

‘Ovo je velika, epska priča’

Ovih dana počelo je snimanje dokumentarno-igranog filma o oslobađanju logora Liplje. Već su snimljene i prve scene.

Na snimanje filma odlučila se ekipa entuzijasta okupljena oko udruženja “Hiža dobrog zbora”. Nisu bez iskustva u ovome poslu; iza njih je već snimljen film Kušlat – džamija u kojoj od petka do petka klanjaju ptice.

Glavni “krivac” je privatni poduzetnik i književnik Azir Šabić. On je u svojoj knjizi U njedrima Udrča, koja je zapravo ratni dnevnik, napravio zabilješke i o dešavanjima u Liplju. Azir danas živi i radi u Kalesiji, a rođen je u Jošanici kod Zvornika.

“Već duže vrijeme u meni se kuhala ideja za snimanja ovog filma i konačno sam odlučio da sa grupom grupom prijatelja napravimo filmski zapis o logoru Liplje. Na ovo smo se odlučili nakon što smo shvatili da ni toliko godina nakon rata niko u Bosni nije ekranizovao događanja u Liplju. Ovo je velika, epska priča. Ovako veličanstven poduhvat branilaca Bosne i Hercegovine zaslužuje da bude ekranizovan i da se svake godine sjećamo tog poduhvata. I zvanične institucije bi trebale da se pozabave ovom temom, da dobije mjesto kakvo zaslužuje”, kazuje nam Azir Šabić.

Prvu radnu verziju scenarija napisao je novinar Muhamed Berbić, a na scenariju još rade i književnici Azir Šabić i Fajko Kadrić i profesor književnosti Osman Halilović.

Glavnu ulogu u igranom dijelu filma igrat će Elmir Krivalić, glumac iz Živinica koji iza sebe ima već nekoliko pozorišnih predstava i filmova. Ostali glumci još nisu izabrani. Bit će uglavnom naturščici. Režiju će raditi tim ljudi koji radi na scenariju, a snimatelj je Muhamed Kahrimanović.

Početkom aprila snimljene su prve izjave zatočenih svjedoka u logoru Liplje. Polovinom maja se planira snimanje oslobodilaca logora. Većina scena će se snimati na autentičnim lokacijama.

Azir Šabić nam je rekao da je planirano da film bude gotov do kraja godine te da u proljeće iduće godine bude premijera filma.

“To je naš plan, a kako će se odvijati zavisi od finansijskih sredstava. Budžet filma je oko 30 hiljada maraka. Krenuli smo sa snimanjem iako nismo obezbijedili sva sredstva. Obratit ćemo se svim relevantnim institucijama i zatražiti podršku ovom projektu”, kaže Šabić.

Pomoću filma do pravde

Iako je još 2004. godine u Tužilaštvu BiH zaprimljen predmet o ratnom zločinu u logoru Liplje, sa izjavama preživjelih logoraša, još uvijek niko nije procesuiran za za ove zločine.

Logor Liplje ogor oslobođen je oružanom akcijom mještana, Bošnjaka, čiji su članovi porodica, rođaci i komšije bili zatočeni u tom logoru (Ustupljeno Al Jazeeri)

Muharem Sinanović, jedan od oslobodilaca logora, kaže da ima zločinaca koji nesmetano, bez ikakvih problema, žive u njihovom komšiluku. Jedan od njih, kako kaže, svake godine, kad se obilježava godišnjica oslobađanja logora, namjerno, s kokardom na glavi, u automobilu se vozika pored logora. On se nada da će snimanje filma pomoći da se zločinci privedu pravdi.

Osim pripadnika srpske jedinice “Beli orlovi”, u mučenjima Bošnjaka učestvovali su i njihovi poznanici i komšije srpske nacionalnosti. To je ono što ih posebno boli.

Šabić kaže da je jedan od ciljeva snimanja filma da se konačno porcesuiraju ratni zločinci odgovorni za logor Liplje.

“Osobe koje su bile zatočene u logoru sa oduševljenjem su reagovale na snimanje filma. Ima kod njih i dosta sumnjičavosti da li će se istina na pravi način ovim filmom prikazati. Razumijemo njihovu bojazan, ali, uz njihovu pomoć, vjerujem da ćemo napraviti dobar film, koji će isričati istinu i konačno potaći nadležne organe da procesuiraju krivce za zločine u Liplju”, kazao je na kraju Azir Šabić.

Izvor: Al Jazeera