Vojni stručnjak za Al Jazeeru: Izrael je koristio zabranjeno oružje u nedavnom ratu protiv Gaze

Analize pokazuju da je Izrael u ratu na Pojas Gaze možda koristio nekoliko vrsta međunarodno zabranjenog oružja, od kojih neka ispuštaju otrovne plinove.

Izrael je 11 dana izvodio intenzivne zračne napade na Gazu (EPA)
Izrael je 11 dana izvodio intenzivne zračne napade na Gazu (EPA)

Piše: Raid Mousa – Gaza

Mnogi stanovnici Pojasa Gaze slažu se da je nedavni izraelski rat “najžešći” u odnosu na tri prethodna rata. Jedanaest dana su bili izloženi snažnim eksplozijama raketa koje su ispaljivali izraelski borbeni avioni, za koje kažu da uzrokuju ogroman prasak koji nisu navikli čuti ranije i izazivale su ogromno razaranje.

Stanovnici Gaze su, također, tokom rata osjećali izrazito jak, opori miris koji se širio zrakom i unutar domova na velikim udaljenostima od područja koja su bila meta izraelskih zračnih napada.

Postoji nekoliko pokazatelja koji upućuju na to da je Izrael u nedavnom ratu protiv Gaze upotrijebio međunarodno zabranjeno oružje i pretvorio Pojas Gaze u svojevrsno “polje za testiranje” novog oružja i utvrđivanje opsega njegove efikasnosti, destruktivne sposobnosti i tačnosti pogađanja meta, prema stručnjaku i vojnom analitičaru, penzioniranom general-majoru Wassefu Erekatu.

Izraelska praksa

Erekat je za Al Jazeeru rekao da je Izrael poznat po ranijem korištenju međunarodno zabranjenog oružja u ratovima s Palestincima i Arapima, a u nedavnom ratu protiv Gaze koristio je razne vrste tog oružja.

Dodao je da je Izrael testirao novo oružje domaće proizvodnje i snimao audio i video zapise o njegovoj efikasnosti, kako bi ih koristio prilikom marketinga u zemljama kojima je Izrael glavni izvoznik oružja.

Erekat, nekadašnji komandant artiljerijskih snaga u sastavu zajedničkih snaga u Libanu za vrijeme izraelske opsade Bejruta 1982. godine, rekao je da je Izrael u to vrijeme prvi put u historiji ratovanja koristio vakuumske bombe GBU s velikom eksplozivnim snagom i sposobnošću razaranja u napadu na zgradu u području Sanayeh. Bomba izaziva potpuni vakuum u zoni djelovanja, odnosno zgradi koja je bila meta napada, a zatim je sravni sa zemljom.

Smatra kako postoji velika vjerovatnoća da je Izrael koristio ove bombe u različitim verzijama u napadima na stambene višespratnice tokom nedavnog rata u Gazi, što objašnjava zastrašujuće i dosad nezapamćene zvukove zračnih udara, kako su ih opisali stanovnici Gaze.

U bici Karameh 1968. godine, Izrael je koristio rasprskavajuće i fosforne zapaljive bombe, što spada u međunarodno zabranjeno oružje, prema Erekatu.

Ratni zločini

Erekat tvrdi da je Izrael u posljednjem ratu koristio ove bombe i različito oružje zabranjeno za upotrebu protiv civila, koje ispušta neke vrste “otrovnih plinova”, a upotreba mnogih od njih je zabranjena čak i u sukobima s regularnom vojskom.

Objasnio je da je Izrael ranije koristio bombe sa bijelim fosforom u napadima na Gazu, te da ih je ponovo koristio u nekim dijelovima Pojasa Gaze tokom posljednjeg rata. To su bombe jakog mirisa, a nakon eksplozije brzo reagiraju s kisikom i stvaraju vatru i gust bijeli dim koji spaljuje ljudsko tijelo i zagađuje tlo duži vremenski period.

Naglasio je da postoji mnogo dokaza da je Izrael koristio kasetne bombe protiv Gaze, koje se ne smiju koristiti na malom i prenapučenom području poput Gaze. Te se bombe koriste u ratovima regularnih vojski, jer se iz njihovog glavnog spremnika nakon eksplozije izbacuju manje bombe koje uzrokuju veliko razaranje, te ubijaju veliki broj vojnika i uništavaju vojna vozila.

Erekat tvrdi da je upotreba bilo kojeg oružja protiv civila zabranjena međunarodnim zakonima, a dokazivanje da je Izrael koristio međunarodno zabranjene vrste oružja zahtijeva ispitivanje i analizu. Da bi se to učinilo, potrebne su visoke i napredne mogućnosti koje nisu dostupne na lokalnom nivou.

“Trebalo bi izvršiti pritisak da Međunarodna istražna komisija ispita ostatke projektila, nivo toksičnosti u tlu i utjecaj ovog oružja na pojedince, kako bi se stvarnost i iskazi temeljili na neoborivim dokazima”, kako je rekao.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO