Podaci Joea Bidena na aplikaciji Venmo

Podaci korisnika brojnih aplikacija i sajtova ipak nisu potpuno anonimni, pa ih svako može lako pronaći.

Korisnici Venma su lako pronašli podatke o Joeu i Jill Biden (EPA)

Mobilna plaćanja i elektronsko bankarstvo su relativno nova pojava. Iako su razne vrste elektronskih plaćanja, poput bankomata i doznaka elektronskim putem, postojale još 80-ih godina, moderna mobilna plaćanja su stara tek desetak godina.

Sstari mobilni telefoni (koje neki danas nazivaju i glupim – dumb phone – kao kontrast pametnim smartfonima) nisu imali dovoljno procesorske snage, kao ni softversku podršku za pokretanje raznih algoritama za enkripciju, što je standard u svetu bankarstva.

Generalno se smatra da je korišćenje smartfona za elektronsko plaćanje sigurnije od korišćenja ovih usluga sa računara, jer se koristi i identitet SIM kartice (telefonskog broja), kao i samog uređaja, te enkripcija na smartfonu. Ipak, ni ovo ne može u potpunosti zaustaviti hakerske napade, koji postaju sve sofisticiraniji. Tako je u Kini otkriven malware virus nazvan SMSZombie, koji je koristio popuste u sistemu elektronskog bankarstva u Kini.

Aplikacija za takozvana brza plaćanja

Kada bi se instalirao na Android smartfon, ovaj malware je krao podatke ne samo o transkacijama, već i o svim aktivnostima korisnika. Sličan virus za smartfone, ali daleko napredniji, nedavno je detektovan i u SAD-u. Nazvan Bankbot od stručnjaka, ovaj virus je bio deo Android aplikacije za pozadine (wallpaper app), koja je uspela da prođe čak i stroge bezbednosne sisteme na Google Play prodavnici. Zanimljivo je i da je Bankbot targetirao korisnike samo tri banke u SAD-u.

Aplikacija Venmo je najpopularnija aplikacija za takozvana brza plaćanja (fast payment) i slanje manjih iznosa novca unutar SAD-a. Iza aplikacije stoji gigant PayPal, koji je više od decenije lider na ovom polju.

Venmo je nastala 2009. godine, kada se, sa sve većom popularnošću smartfona, pojavila i potreba za aplikacijom koja bi omogućila slanje manjih iznosa novca. Korisnici prilikom registracije moraju obezbediti informacije o banci, kao i broj telefona. Venmo radi samo sa brojevima telefona unutar SAD-a.

Na ‘udaru’ prva dama i unuci

Drugi korisnici mogu pronaći “prijatelje” putem broja telefona, email adrese ili korisničkog imena te je Venmo na neki način i društvena mreža. Kao sigurnosna funkcija, dok korisnik ne verifikuje svoj nalog, ne može poslati ili primiti više od 299 dolara.

Takođe, u aplikaciji postoji i “Venmo feed”, jedna vrsta sistema za dopisivanje (chat), kako bi korisnici mogli da podele račun za bioskop, restoran ili manju kupovinu. Na javnom Feedu se može videti i ko je kome poslao novac, ali bez iznosa. I upravo je ovo funkcija koju najviše kritikuju stručnjaci. Uz malo istraživanja, na aplikaciji se može doći do dosta podataka o pojedincima – gde često kupuju, gde izlaze, pa čak i koje filmove gledaju i u kojim bioskopima. Takođe, postoje i slike profila, kao i na drugim društvenim mrežama, pa je tako lako utvrditi da neko ima dosta novca – samo na osnovu učestalosti njegovih transakcija.

Da je ovo realnost uverili su se i stručnjaci, kao i mediji u Americi, jer su na aplikaciji uspeli da pronađu podatke i predsednika Joea Bidena. I ne samo njega, već i prve dame Jill Biden. Nakon što je u listu New York Times izašao tekst o životu u Beloj kući pod novim predsednikom, u jednom delu teksta se navodi i da “Biden često unucima šalje novac koristeći Venmo aplikaciju”.

Sve društvene mreže su ‘javnost’

Zainteresovani, stručnjaci su pokušali da pronađu javni profil predsednika i uspeli u tome za manje od deset minuta. Da sve bude još neverovatnije, istraživači nisu koristili nikakav specijalni softver ili metode – samo ugrađeni sistem za pretragu korisnika u samoj aplikaciji. I nisu našli samo nalog predsednika, već i sve povezane naloge – njegove supruge Jill, desetak članova porodice, pa čak i nekoliko visokih funkcionera Bele kuće.

Naravno, istog trenutka kada je ovo istraživanje objavljeno u medijima svi ovi nalozi su ugašeni. Mnogi stručnjaci i analitičari smatraju da je ovo nedopustivo te da je u pitanju čak i kršenje nacionalne bezbednosti. Odmah su se oglasili i iz kompanije Venmo: “Sigurnost naših korisnika je uvek na prvom mestu, a sve aktivnosti unutar aplikacije se uvek mogu podesiti da budu privatne.”

Goran Dimitrijević, IT stručnjak, kaže da korisnici često zaboravljaju da su sve društvene mreže – “javnost“.

‘Veliki brat’ u našem džepu

“Mnogi ne shvataju da je bilo kakva objava na društvenim mrežama ravna objavi u medijima, pa možda i više od toga. Još pre deset godina Facebook je nazvan ‘bilbordom koga svi vide’ – jednostavno, svaka naša aktivnost na mrežama je javna. Vi samo običnim pregledanjem nečijeg profila (bio on prijatelj ili ne) možete lako utvrditi gde izlazi, sa kim se druži, čime se bavi, pa čak i političko opredeljenje. Kada tu dodamo i naviku mnogih korisnika da često označe svoju lokaciju – check in – dolazimo do toga da društvene mreže znaju više o nama i od naših prijatelja, pa i od naših porodica”, objašnjava Dimitrijević.

Sa njim se slaže i Bratislav Dejanović, kolumnista.

“Smartfoni su svuda oko nas. Konkretno, u mom okruženju praktično svi imaju smartfon. Kada pogledate da gotovo svako ima naloge na više društvenih mreža – Facebook, Twitter, Instagram – a mlađi imaju i veoma popularni TikTok, jasno je dana dnevnom nivou pošaljemo ogromnu količinu podataka na internet. Dodajmo tu i razne druge aplikacije koje koristimo, a koje takođe prikupljaju podatke o našim aktivnostima, i onda dolazimo do zaključka da je smartfon zaista ‘Veliki brat’ u našem džepu” kaže Dejanović.

Aplikacije znaju gotovo sve

Predsednik Biden nije jedini američki političar koji je (imao) nalog na aplikaciji Venmo. Skandal koji već neko vreme potresa američku politiku u centru ima istaknutog republikanskog političara. Matthew – Matt Gaetz je dugogodišnji istaknuti funkcioner Republikanske stranke i kongresmen sa Floride.

Postao je još poznatiji kao jedan od najbližih saradnika bivšeg predsednika Donalda Trumpa i kao neko ko se nije libio da napada kako Trumpove kritičare, tako i medije. Matt Gaetz je sin legendarnog političara sa Floride Dona Gaetza.

U centru ovog skandala je prikupljanje donacija za kampanju Trumpa, ali i nekoliko optužbi za pranje novca. Nekoliko Gaetzovih saradnika je već priznalo krivicu ili planira da to uskoro učini. Zanimljivo je i da su istražitelji došli do podataka o federalnim prekršajima prateći aktivnosti na aplikaciji Venmo, koju su oni veoma često koristili za slanje novca ili isplate svojih saradnika.

Izvor: Al Jazeera