Korona virus i EURO 2020: Nogomet u vanredno doba

Šta je sve COVID promijenio, koje su izmjene domaćinstava i pravila igre…

Početkom 2020. godine, pandemija COVID-a u Evropi je izazvala zabrinutost zbog mogućeg utjecaja virusa na igrače, osoblje, kao i navijače (EPA)

Manje od mjesec dana dijeli ljubitelje nogometa od 16. Evropskog prvenstva koje će, prvi put, biti održano širom kontinenta.

Iako se u imenu turnira navodi godina 2020., on će biti održan godinu dana kasnije, a odgođen je zbog pandemije korona virusa koja više od decembra 2019. hara planetom.

Mnogo toga je i dan-danas upitno zbog COVID-a, no Evropska nogometna asocijacija (UEFA) ovogodišnje takmičenje vrlo vjerovatno neće pomjerati niti otkazivati.

Ono što se očekuje je povećanje broja navijača na stadionima kojih je jako malo ili nimalo trenutno.

Pitanje domaćina

Početkom 2020. godine, pandemija COVID-a u Evropi je izazvala zabrinutost zbog mogućeg utjecaja virusa na igrače, osoblje, kao i navijače u 12 gradova domaćina turnira.

Uprkos opreznom optimizmu, utjecaj je iz mjeseca u mjesec rastao, mečevi su igrani pred praznim tribinama, da bi UEFA 13. marta odgodila nadolazeće mečeve, dok su mnoge evropske lige prekinute.

Nekoliko dana kasnije je održan sastanak evropskih nogometnih čelnika i objavljeno je nakon njega da će EURO 2020. biti odgođen za termin od 11. juna do 11. jula 2021. kako bi se omogućilo domaćinima više vremena za vanredne pripreme. Krajem aprila je UEFA objavila kako će ime turnira EURO 2020. biti zadržano.

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin je maja 2020. naveo kako će turnir biti održan u 12 izabranih gradova, ali nije odbacio mogućnost smanjenja tog broja jer tri nisu bila sigurna da li će moći ispoštovati novi raspored.

Čeferin: Svaki domaćin mora garantirati da će na utakmicama biti navijači (EPA)

U novembru je objavljeno kako svaki grad domaćin razmatra sa UEFA-om i zdravstvenim vlastima da li će moći biti publike na tribinama i u kojem kapacitetu.

„Proces vakcinacije je počeo i mislim da ćemo imati pune tribine na ljeto. Za sada je plan da igramo u svih 12 država. Naravno, postoje rezervne opcije u slučaju da neka država ima problem. Spremni smo organizirati takmičenja u 11, 10 ili devet gradova, pa i u jednoj državi ako je neophodno. Međutim, ja sam 99,9 posto siguran da ćemo imati Evropsko prvenstvo u 12 gradova kako je planirano“, kazao je Čeferin u novogodišnjem intervju.

Sporna četvorka

Nekoliko mjeseci kasnije, tačnije marta 2021. godine, Čeferin je rekao kako „imamo nekoliko scenarija, ali jedina stvar koju možemo garantirati je to da nema šanse da se bilo koji meč EURO-a igra pred praznim tribinama“.

„Svaki domaćin mora garantirati da će na utakmicama biti navijači“, dodao je.

Evropska kuća nogometa je 9. aprila objavila kako je osam od 12 gradova domaćina potvrdilo planove igranja pred navijačima, sa kapacitetom od 25 do 100 posto. Planove nisu bili predali Bilbao (Španija), Dublin (Irska), Minhen (Njemačka) i Rim (Italija) i dobili su dodatni rok.

Nešto kasnije, Rim je potvrdio igranje, Sevilja je preuzela domaćinstvo od Bilbaa, dablinski mečevi grupne faze su dati Sankt Petersburgu, a eliminacijske Londonu.

Također, lokalne vlasti su garantirale dolazak „minimalno 14.500“ gledalaca na mečeve u Minhenu i taj bavarski grad je površen kao domaćin. No, kasnije je objavljeno kako vlasti nisu dale takve garancije i da će situaciju diktirati stanje sa virusom.

Promjene pravila

Nije samo izbor domaćina bio na udaru korona virusa, već i sama pravila igre.

Tako je izvršni komitet UEFA-e 31. marta ove godine odobrio da se koristi maksimalno pet izmjena tokom utakmica turnira (šesta u eventualnom produžetku). No, svaki tim ima tri prilike za izmjene, te četvrtu u produžecima, a u to se ne ubrojavaju izmjene na poluvremenu, prije produžetka ili izmežui dva produžetka.

Početkom aprila, UEFA je objavila kako razmatra povećanje broja pozvanih igrača na turnir sa uobičajena 23, a sve nakon upita selektora i saveza članica šta u slučaju oboljenja igrača od korone, ali i umora od zgusnute sezone. Krajem mjeseca je objavljeno povećanje spiskova, ali uz dodatak da na utakmici selektor ima na dispoziciji 23 igrača, u skladu sa Pravilima igre.

Tu su još neka posebna pravila, a ona su usvojena 4. maja ove godine za finalni turnir zbog epidemije.

Pa se tako kaže: Ukoliko je grupa igrača tima pod obaveznim karantinom ili samoizolacijom nakon odluke svoga ili lokalnog medicinskog zvaničnika jer su pozitivni na SARS-CoV-2, taj meč će biti odigran ukoliko taj tim ima najmanje 13 igrača na raspolaganju (od čega barem jednog golmana).

Zatim, ako tim nema navedeni minimalni broj igrača zbog pozitivnih testova na COVID, meč može biti pomjeren za 48 sati odlukom UEFA-ine administracije koja razmatra mogućnosti odgode. Dodatno, UEFA može premjestiti odgođeni meč na drugu lokaciju ukoliko je to potrebno.

Ukoliko nije moguće promijeniti termin utakmice, UEFA-ina Komisija za kontrolu i etiku će odlučiti o ovom pitanju. Onaj tim koji je odgovoran za neodigravanje utakmice će izgubiti 0:3 službenim rezultatom, kao da je predao utakmicu.

Izvor: Al Jazeera i agencije