Krvoproliće u Gazi ne smeta Abrahamovim sporazumima

Izraelski udari su malo zasjenili Abrahamove sporazume, no mnogi smatraju kako veze Izraela, UAE-a i drugih ostaju po starome.

Zastave Bahreina, UAE-a, Izraela i SAD-a projicirane na zidu starog grada u Jerusalemu (Reuters)

Daleko od ruševina Gaze, gdje se čini da prekid vatre traje i gdje Palestinci oplakuju ubijene u posljednjih 11 dana nepokolebljivog izraelskog bombardiranja, planovi se i dalje, u tišini, razvijaju pred otvaranje izraelsko-zaljevskog Komore vijeća za saradnju u trgovini i industriji u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Komora je uspostavljena tek u februaru, nakon što su UAE, Bahrein Sudan i Maroko normalizirali odnose sa Izraelom prošle godine u sklopu Abrahamovih sporazuma. Uz posredovanje SAD-a, ovi sporazumi su otvorili put za bliže sigurnosne i ekonomske odnose potpisnika bez rješenja spora Izraela i Palestine.

Kupovina za 1,1 milijardu dolara

Ta je odluka izazvala lavinu protesta, a posljednja eskalacija višedecenijskog sukoba je na sporazume bacila još više negativnih konotacija pošto je izraelsko granatiranje Gaze odnijelo najmanje 243 palestinska života, među kojima 66 djece. Glasovi koji osuđuju Abrahamove sporazume su glasni, no mimo njih postoje oni koji ohrabruju Komoru da radi svoj posao.

„Ljudi nas zovu iz Zaljeva i iz Maroka i govore: ‘Budite oprezni, opasno je. Budite sigurni i nadajmo se da će sve biti uskoro gotovo, pa ćemo se vratiti našim aktivnostima i svemu što želimo raditi'“, za Al Jazeeru je rekao Henrique Cymerman, predsjednik Trgovinske komore Izraela i GCC-a.

Za one koji vjeruju u Abrahamove sporazume, četveromjesečni val priznanja prošle godine je bilo doba. Izraelski turisti su pohrlili u Dubai, toranj Burj Khalifa je bio osvjetljen bojama izraelske zastave, a krenuli su i direktni letovi između Tel Aviva i Dubaija. Eitan Na'eh, šef misije novouspostavljene izraelske ambasade u Abu Dabiju, nedavno je rekao kako je 130.000 Izraelaca posjetilo UAE od normalizacije.

Izrael i UAE su također promovirali bilateralne poslovne ugovore. Prošlog mjeseca je državni emiratski fond potpisao memorandum o razumijevanju kako bi kupio izraelsko polje prirodnog plina za 1,1 milijardu dolara – ovo je najveći potencijalni dogovor od potpisivanja sporazuma.

Sada su letovi između dvije države otkazane, a građanska udruženja u Bahreinu prikupljaju potpise kojima će od vlasti tražiti progon izraelskog ambasadora.

„Ovo je neka pauza. U Zaljevu se posmatraju dešavanja, jako su, jako oprezni jer znaju da se stvari mijenjaju u sekundi“, ističe Cymerman.

Teška situacija

U petak je izraelska policija upala u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom Istočnom Jerusalemu i koristila suzavac protiv Palestinaca. Ranije upade u džamiju i nasilno deložiranje palestinskih porodica iz susjedstva Sheikh Jarrah UAE je osudio, ali je bio jako pažljiv da ne označi Izrael kao agresora u sukobu u Gazi, što je velika razlika u odnosu na javno mišljenje većine arapskog svijeta.

„Impresioniran sam činjenicom da je bilo prilično ograničnog utjecaja na izraelske odnose sa arapskim svijetom općenito, a naročito sa UAE-om i Bahreinom“, kaže za Al Jazeeru Eran Lerman, bivši zamjenik nacionalnog savjetnika za sigurnost u Izraelu i potpredsjednik Jerusalemskog instituta za strategiju i sigurnost.

Oni koji sa skepsom gledaju na Abrahamske sporazume ne ističu samo razaranje Gaze već i nasilje u Izraelu između arapskih i jevrejskih građana, kao i smrtonosne proteste na okupiranoj Zapadnoj obali kao dokaze neuspjele normalizacije.

Ibrahim Al-Assil sa Instituta Middle East navodi kako su, iako je sukob stavio UAE u nezahvalan položaj mnogo ranije od očekivanog, ove kritike pogrešno adresirane.

„Normalizacija je vođena potrebama za nacionalnu sigurnost i ekonomskim aspiracijama. Ona nije pokušala riješiti palestinski sukob, niti to može uraditi“, kaže on za Al Jazeeru.

Iran i Turska

Analitičari u regiji navode kako su brige UAE-a zbog iranske vanjske politike i njegova želja da se bori, kako navode, sve veće uloge Turske na Bliskom istoku dva faktora koja pridonose normalizaciji. U posljednjem sukobu si Turska i Irana bili najglasnije države regije u kritikama izraelskih udara i nasilja.

No, Abrahamovi sporazumi nisu samo o sigurnosti. Zaljevske države, poput UAE-a, jako žele uvesti raznovrsnost u svoje ekonomije mimo nafte, te biti partneri sa izraelskim poslovanjima, naročito u sferama tehnologije i turizma.

Ipak, većina javnog mijenja arapskog svijeta je veoma kritična kada je riječ o Izraelu, te podržava palestinsku borbu. Kako bi potvrdio posao, UAE je isticao nove šanse za mir koje bi potekle iz normalizacije.

Tokom obraćanja na panelu koji je organizirao Vašingtonski institut za bliskoistočnu politiku ovog febrara, emiratski ambasador u SAD-u Yousef Al Otaiba je rekao kako su Abrahamovi sporazumi napravljeni primarno kako bi se spriječila izraelska aneksija Zapadne obale i u životu sačuvalo dvodržavno rješenje spora.

„Zbog čega je sve napravljeno, kada i kako, to je bilo da se spriječi aneksija“, istakao je on.

No, kako je rastao broj poginulih u Gazi, malo je bilo zvaničnih komentara iz UAE-a o Abrahamovim sporazumima i kako diplomatske veze pomažu Palestincima. Izgleda da UAE skreće pažnju sve dalje od ovog pitanja i više ističe bilateralne odnose sa Izraelom – zadržali su svog ambasadora u Izraelu.

Izrael ne bi komentirao

„Sigurno su dešavanja u Gazi provjera, ali ne mislim da je to pokazatelj da se treba odstupiti. Ovo je sukob Palestinaca i Izraelaca, a ne Arapa“, govori za Al Jazeeru Ebtesam al-Ketbi, predsjednica emiratskog Policy centra i dodaje kako posljednja dešavanja svakako stvaraju pritisak na potpisnike sporazuma.

Iako su Emirati jako ograničili zvanične istupe o sukobu u Izraelu i Palestini, u samoj državi, gdje su društvene mreže pod strogom kontrolom, traje ratovanje javnog mišljenja.

Kontroverzni imam i glasni zagovornik normalizacije sa Izraelom Waseem Yousef nedavno je na Twitteru objavio „Hamas ispaljuje rakete iz stambenih četvrti, a kad im dođe odgovor onda Hamas plače ‘Gdje su Arapi i muslimani’? Od Gaze ste napravili groblje nevinih i djece.“

Al Jazeera je slala upit izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova za komentar bilateralnih odnosa sa Bahreinom i UAE-om, ali su oni odbili komentirati tu temu.

Oprezni pristup odnosima je suprotan velikim najavama Abrahamovih sporazuma. Kada su Izrael priznali Jordan i Egipat – prve dvije arapske države koje su normalizirale odnose sa Izraelom – to je bilo na nivou vlada. Danas građani ove dvije arapske države jedva da imaju ikakve kontakte sa izraelskim susjedima.

Sa druge strane, Abrahamovi sporazumi javno ističu kontakte između Izraelaca i stanovnika navedenih arapskih država. Kada su odnosi UAE-a i Izraela bili normalizirani, mnogi emiratski turisti su kritizirani jer su objavljivali snimke sa lokacija u Jerusalemu gdje Palestincima nije dozvoljen pristup.

Kratkoročno, bliže veze u sektorima kao što je turizam bi mogle biti problem. Lerman navodi kako bi Izraelci mogli oklijevati da posjete UAE zbog straha za sigurnost.

Stavovi biznismena

No, kao glavni pogon izraelsko-emiratske normalizacije i kamen temeljac na kojem lideri žele izgraditi bolje odnose, poslovne veze između dvije države mogu biti ključni indikator trajnosti Abrahamovih sporazuma.

Za pristalice sporazuma, ovdje leži razlog za optimizam. Cymerman ističe kako se nastavljaju velike poslovne inicijative i kako još nije vidio želju ni sa jedne strane da se poslovi otkažu.

„Biznismeni su, generalno, još više optimisti jer vide kako veze i dalje traju“, dodaje.

Al-Ketbi govori kako, na oktobarskom sajmu Expo 2021 u Dubaiju, očekuje biznismene iz cijelog Bliskog istoka, uključujući i Izrael.

Da li sporazumi mogu promijeniti arapsko javno mnjenje nakon krvoprolića u Gazi i da li trebaju to raditi je sasvim druga priča- No, mnogi vjeruju kako sporazumi neće skrenuti sa tračnica.

„Abrahamovi sporazumi će izgubiti malo na snazi, ali ne očekujem da se promjene jer ono zbog čega su napravljeni i šta ih pogoni je tu za sve potpisnike, bez imalo promjene“, kaže Al-Assil.

Izvor: Al Jazeera