Koje države i kompanije prodaju oružje Izraelu?

Izrael ima vrhunsko, precizno naoružanje i naprednu industriju oružja, a osmi je najveći izvoznik oružja na svijetu.

Izrael ima vrhunsko, precizno naoružanje i naprednu industriju oružja (Arhiva)

Već duže od sedmicu Izrael tuče Pojas Gaze bombama, tvrdeći da cilja „teroriste“ iz Hamasa. Ali sa zemljom su sravnjene i stambene zgrade, knjižare, bolnice i glavni laboratorij za testiranje na COVID-19.

Izraelsko konitnuirano bombardovanje ove opkoljene enklave, u kojem je do sada smrtno stradalo najmanje 213 ljudi, među njima i 61 dijete, vjerovatno predstavlja ratni zločin, prema Amnesty Internationalu.

Hamasovih više hiljada neselektivnih raketa ispaljenih sjeverno od Gaze, koje su usmrtile 12 ljudi, također bi mogle biti ratni zločin, prema ovoj grupi za ljudska prava.

Ali dok su Hamasove bombe uglavnom sastavljene od kućnih i prokrijumčarenih materijala, i opasne su jer nisu vođene, Izrael ima vrhunsko, precizno naoružanje i naprednu industriju oružja. Izrael je osmi najveći izvoznik oružja na svijetu.

Izraelski vojni arsenal je unaprijeđen uvozom oružja vrijednog milijarde dolara.

Ovo su države i kompanije koje opskrbljuju Izrael oružjem, uprkos evidenciji optužbi za ratne zločine.

Sjedinjene Američke Države

SAD je daleko najveći izvoznik oružja Izraelu. Između 2009. i 2020, više od 70 posto oružja koje je Izrael kupio došlo je iz SAD-a, prema bazi podataka o transferima oružja Štokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (Sipri), koja uključuje samo konvencionalno oružje.

Prema ciframa koje ima Sipri, SAD izvozi oružje Izraelu svake godine od 1961.

Teže je pratiti oružje koje je zaista isporučeno, ali između 2013. i 2017, SAD je isporučio 4,9 milijardi dolara u oružju Izraelu, prema podacima britanske Kampanje protiv trgovine oružjem (CAAT).

Bombe američke izrade su uslikane u Gazi tokom proteklih dana.

Izvoz oružja je povećan iako su više puta izraelske snage optužene da su počinile ratne zločine protiv Palestinaca.

SAD je nastavio izvoziti oružje Izraelu kada se 2009. npr. pojavio podatak da su izraelske snage neselektivno koristile granate od bijelog fosfora protiv Palestinca, što je ratni zločin prema Human Rights Watchu.

Tokom 2014, Amnesty International je optužio Izrael po istoj optužnici za neproporcionalne napade u kojima su stradali deseci civila u Rafahu, na jugu Gaze. Naredne godine se izvozna vrijednost američkog oružja u Izrael gotovo udvostručila, prema ciframa koje posjeduje Sipri.

Američki predsjednik Joe Biden „izrazio je podršku za prekid vatre“ u ponedjeljak, pod pritiskom demokrata iz Senata. Ali ranije istog dana se pojavio podatak da je njegova administracija nedavno odobrila prodaju oružja u vrijednosti od 735 miliona dolara, izvijestio je Washington Post. Očekuje se da će demokrate iz odbora za vanjskopolitička pitanja Zastupničkog doma tražiti da administracija odgodi prodaju.

Prema sporazumu o sigurnosnoj pomoći za period 2019-2028, SAD je pristao – podložno odobrenju Kongresa – da daje Izraelu 3,8 milijardi dolara godišnje u sklopu stranog vojnog finansiranja, sredstva koja će većim dijelom biti potrošena na američko oružje.

To je blizu 20 posto izraelskog budžeta za odbranu, prema NBC-ju, i gotovo tri petine američke potrošnje na finansiranje stranih vojski.

Ali SAD također ponekad daje dodatna sredstva, pored svog godišnjeg doprinosa. Dao je dodatnih 1,6 milijardi dolara u periodu od 2011. za izraelski protivraketni sistem Željezna kupola, sa dijelovima koji se prave u SAD-u.

Izrael ima veoma naprednu industriju oružja koja bi vjerovatno mogla izdržati bombardovanje barem kratak vremenski period“, za Middle East Eye je kazao Andrew Smith iz CAAT-a.

„Međutim, njegova glavna borbena letjelica dolazi iz SAD-a“, dodao je referirajući se na američke borbene avione F-16, koji i dalje tuku po Pojasu Gaze. „Sve i da kapacitet da se grade postoji u Izraelu, trebalo bi dugo vremena da se sklope.“

„U pogledu municije, veliki dio se uvozi, ali očekujem da bi se mogla proizvoditi u Izraelu. Očito, u hipotetičkom scenariju, prelazak na oružje domaće proizvodnje bi potrajao i ne bi bio jeftin.“

„Ali prodaja oružja se ne treba posmatrati u izolaciji. U podlozi je duboka politička podrška“, dodao je Smith. „Podrška SAD-a posebno je neprocjenjiva u pogledu održavanja okupacije i legitimiziranja kampanja bombardovanja kao što smo vidjeli u proteklim danima.“

Duga lista privatnih američkih kompanija uključenih u opskrbljivanje Izraela oružjem uključuje Lockheed Martin, Boeing; Northrop Grumman, General Dynamics, Ametek, UTC Aerospace, i Raytheon, prema CAAT-u.

Njemačka

Drugi najveći izvoznik oružja Izraelu je Njemačka, na koju otpada 24 posto izraelskog uvoza oružja u periodu 2009-2020.

Njemačka ne pruža podatke o oružju koje isporučuje, ali je izdala dozvole za prodaju oružja Izraelu vrijedne 1,6 milijardi eura (1,93 milijarde dolara) u periodu 2013-2017, prema CAAT-u.

Siprijeve cifre pokazuju da je Njemačka prodavala oružje Izraelu tokom 1960-ih i 1970-ih, i to je činila svake godine od 1994.

Prvi razgovori o odbrani između ove dvije države datiraju iz 1957, prema Haaretzu, koji je objavio da se 1960, premijer David Ben-Gurion susreo u New Yorku sa njemačkim kancelarom Konradom Adenauerom i naglasio „izraelsku potrebu za malim podmornicama i protuzračnim raketama“.

Dok je SAD pomogao sa mnogim od izraelskih potreba za protuzračnu odbranu, Njemačka i dalje osigurava podmornice.

Njemački brodograditelj ThyssenKrupp Marine Systems je izgradio šest podmornica Delfin za Izrael, prema CAAT-u, dok kompanija sa sjedištem u Njemačkoj Renk AG pomaže opremiti izraelske Merkava tenkove.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je „solidarnost“ s Izraelom u pozivu sa Netanyahuom u ponedjeljak, kako kaže njen glasnogovornik, potvrdivši „pravo“ ove države „da se brani“ protiv raketnih napada Hamasa.

Italija

Italija je sljedeća, i osigurava 5,6 posto glavnog izraelskog konvencionanog oružja uvezenog u periodu 2009-2020, prema Sipriju.

U periodu 2013-2017, Italija je isporučila oružje Izraelu u vrijednosti od 476 miliona eura (581 milion dolara), prema CAAT-u.

Ove dvije države su sklapale sporazume po kojima je Izrael dobio avione za obuku u zamjenu za rakete i drugo oružje, prema Defense Newsu.

Italija se pridružila ostalim evropskim državama u kritikovanju izraelskih naselja u Sheikh Jarrahu i drugdje početkom maja, ali ova država i dalje izvozi oružje.

Lučki radnici u Livornu u petak su odbili natovariti brod koji prevozi oružje u izraelsku luku Ashdod, nakon što ih je talijanska NVO The Weapon Watch obavijestila o sadržaju tereta.

„Luka Livorno neće biti saučesnik u masakru nad palestinskim narodom“, kazali su u izjavi iz Unione Sindicale di Base.

Weapon Watch je tražio od talijanskih vlasti da obustave „neke ili sve izvoze oružja u predjele izraelsko-palestinskog sukoba“.

AgustaWestland, podružnica talijanske firme Leonardo, izrađuje komponente za borbene helikoptere Apache, koje koristi Izrael, prema CAAT-u.

Ujedinjeno Kraljevstvo

UK, iako nije u Siprijevoj bazi u novije vrijeme, također prodaje oružje Izraelu, i odobrio je 400 miliona funti u oružju od 2015, prema CAAT-u.

Ova nevladina organizacija poziva da UK okonča prodaju oružja i vojnu podršku izraelskim snagama i istraži je li britansko oružje korišteno za bombardovanje Gaze.

Stvarna količina oružja koju UK izvozi Izraelu daleko je veća od javno dostupnih cifara, zbog netransparentnog sistema prodaje oružja, „otvorenim dozvolama“, u suštini dozvolama za izvoz, koje čine vrijednost oružja i njenu količinu tajnom.

Smith iz CAAT-a je rekao Middle Ease Eyeu da se otprilike 30-40 posto prodaje britanskog oružja Izraelu vjerovatno radi po otvorenoj licenci, ali „mi naprosto ne znamo“ koje je to oružje ili kako se koristi.

„Osim ako britanska vlada ne pokrene svoju istragu, onda ne postoji drugi način da odredimo koje je oružje korišteno, osim oslanjanja na fotografije koje se pojavljuju iz jedne od najgorih konfliktnih zona na svijetu – što nije prikladan način za industriju oružja da bude pozvana na odgovornost“, kazao je Smith.

„O ovim zvjerstvima saznajemo ili oslanjajući se na ljude u ratnim zonama koji fotografišu oružje koje pada oko njih ili na novinare“, kazao je Smith.

„To znači da uvijek možemo pretpostaviti da su velike količine oružja upotrijebljene za koje nikada nećemo znati.“

Privatne britanske kompanije koje opskrbljuju Izrael oružjem ili vojnom opremom uključuju BAE Systems; Atlas Elektronik UK;  MPE; Meggitt, Penny + Giles Controls; Redmayne Engineering; Senior PLC; Land Rover; i G4S, prema CAAT-u.

Štaviše, UK troši milione funti godišnje na izraelsko oružje. Elbit Systems, najveći izraelski proizvođač oružja, ima nekoliko podružnica u Velikoj Britaniji, kao što ih ima i nekolicina američkih proizvođača oružja.

Jedna od njihovih tvornica u Oldhamu bila je meta propalesitnskih demonstranata u novijim mjesecima.

Mnogi primjerci oružja koje UK izvozi u Izrael – uključujući avione, dronove, granate, bombe, rakete i municiju – „su ona vrsta oružja koja se vjerovatno koristi u ovakvoj bombaškoj kampanji“, prema izjavi CAAT-a, referirajući se na aktuelno bombardovanje.

„Ne bi bio prvi put“, dodali su.

Vladina revizija je 2014. otkrila 12 licenci za oružje koje je vjerovatno korišteno u bombardovanju Gaze te godine, dok je 2010, tadašnji ministar vanjskih poslova David Miliband rekao da je oružje napravljeno u Velikoj Britaniji „gotovo sigurno“ korišteno u izraelskoj bombaškoj kampanji na enklavu 2009.

„Mi znamo da je britansko oružje korišteno protiv Palestinaca ranije, ali ništa nije napravljeno da se zaustavi protok oružja“, kazao je Smith.

„Mora se obustaviti prodaja oružja i istražiti da li je britansko oružje korišteno i da li su uključeni u moguće ratne zločine.“

„Sukcesivne vlade već decenijama govore o svojoj posvećenosti izgradnji mira, dok nastavljaju naoružavati i podržavati izraelske snage“, dodao je Smith. „Ova prodaja oružja ne pruža samo vojnu podršku, šalju i jasan znak političke podrške za okupaciju i blokadu i nasilje koje provodi“.

Kanada

Kanada učestvuje sa oko 0,3 posto izraelskog uvoza većeg konvencionalnog oružja u periodu 2009-2021, prema ciframa koje ima Sipri.

Jagmeet Singh iz kanadske Nove demokratske stranke prošle sedmice je pozvao Kanadu da  obustavi prodaju oružja Izraelu u svjetlu novijih događaja.

Kanada je poslala 13,7 miliona dolara u vojnoj opremi i tehnologiji Izraelu 2019, što čini 0,4 posto ukupnog izvoza oružja, prema The Globeu i Mailu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada