Hafiz Nedim Botić: Nakon Bajrama se vidi pravi efekat ramazana

Svaka briga koja se podijeli je upola manja, svaka sreća podijeljena duplo je veća, poručuje sagovornik.

Botić: Cilj je da se i poslije Bajrama zadrži taj osjećaj zajedništva i brige za drugog (Ustupljeno Al Jazeeri)
Botić: Cilj je da se i poslije Bajrama zadrži taj osjećaj zajedništva i brige za drugog (Ustupljeno Al Jazeeri)

Muslimani širom svijeta obilježavaju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća blagdana, koji traje tri dana. Ramazanski bajram je ukras, dan radosti i veselja koji dolazi nakon mjeseca posta.

Prema riječima hafiza Nedima Botića, ramazan je bio prilika da promijenimo živote nabolje, da preispitamo prioritete, da se posvetimo samima sebi, oslobodimo loših navika, usvojimo nove i korisnije. Svrha ibadeta ili svih djela koja su Bogu draga jeste da čovjek postane bolji, da se mijenja i uljepšava svoje ponašanje.

Zadržati osjećaj zajedništva

“Muslimani mnoge ibadete obavljaju džematski, zajednički. Sad zamislite, četvrtina čovječanstva složno, mjesec dana poste, i onda kao jedno, dočekuju Bajram. Tada oni kao zajednica postaju kao jedno, jedna duša i jedno tijelo. Cilj je da se i poslije Bajrama zadrži taj osjećaj zajedništva i brige za druge, a ne da živimo samo za sebe. Ramazan, a potom i Bajram, nas uče da nam tako malo treba za sreću. Taman toliko koliko treba da se zahvalimo na onome što imamo Onome Koji nam je sve dao. Taman toliko koliko treba da nazovemo nekog dragog i kažemo mu koliko nam je bitan. Taman toliko koliko treba da obiđemo bolesnoga, nahranimo gladnog, razveselimo tužnog i ispunimo potrebu onom kome nešto treba. Sreća se krije u zagrljaju, toploj riječi, osmijehu i srdačnosti; u abdestu, namazu, ajetu Kur'ana i zvuku ezana; sreća su momenti sa nama dragima, kada toplina srca topi sve brige ovoga svijeta”, kaže hafiz Nedim Botić.

Ističe da nas Bajram uči zajedništvu, toleranciji, dijeljenju radosti s našim komšijama i porodicama.

“To je dan kada se muslimani vesele i raduju, jer su uspjeli da ostvare cilj, da pobijede sami sebe i inšallah zarade oprost i Božiju milost. I također, to je dan kada veselje i radost postaju ibadet, dobro djelo za koje se ima nagrada. Za Bajram se vezuju i lijepi običaji poput darivanja djece ili bajrambanke, pomaganja slabih, obilaska i brige o nemoćnim, porodičnih druženja i okupljanja. Kada čovjek treba da srcem usvoji da si bogat kada voliš i kada te vole, i da ne živiš samo za sebe”, navodi sagovornik.

Tokom Bajrama je važno voditi računa o svom, ali i tuđem zdravlju, kao i ostati u kontaktu sa drugima, kaže Botić (Ustupljeno Al Jazeeri)

Vjernici pokazali odgovornost

Dodaje da je vjernicima sigurno teško palo što se teravije i namazi za vrijeme ramazana nisu mogli obavljati u džamijama zbog pandemije korona virusa.

“Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i vjernici pokazali su odgovornost prema društvu i očuvanju zdravlja i prosperiteta svih nas, propisivanjem kao i pridržavanjem mjere nadležnih službi.  Kako je mjesec ramazana odmicao, a posebno pred Bajram, suspendovane su mnoge mjere, pa su u ovom trenutku džamije otvorene za dnevne i noćni namaz. To svakako puno znači posebno na psihološkom planu, jer je stanje krize utjecalo na ljude, ne samo fizički, već i povećanjem stresa i anksioznosti. Svaka briga koja se podijeli je upola manja, svaka sreća podijeljena duplo je veća. Isto tako, ovo iskušenje nam treba otvoriti oči za mnoge blagodati koje smo imali, a uzeli smo ih zdravo za gotovo. Blagodat sigurnosti, zdravlja, slobode kretanja i putovanja, druženja su neprocjenjive i to sad vidimo. I nadati se da ćemo puno više cijeniti ono što nam je dato sa nastupajućom normalizacijom stanja”, govori cijenjeni hafiz.

Naglašava da je tokom Bajrama važno voditi računa o svom, ali i tuđem zdravlju, kao i ostati u kontaktu sa drugima, jer smo mi društvena bića i oslonjeni jedni na druge.

“Prošlih Bajrama sam imao naviku pripremiti čestitke, uvježbati ih napamet i onda nazvati onoga kome čestitam. Prije nego on stigne šta reći nakon selama, izdeklamujem čestitku spremljenu baš za njega. Nazvati nekoga i odvojiti vrijeme da mu čestitaš je lijepo. Potrudio si se, a to znači drugom srcu. Pokazao si da ti je bitan, da nije samo brojka u imeniku i da cijeniš što se znate. To je moja preporuka i vašim čitateljima. Odvojimo minutu-dvije i nazovimo insana da nam čuje glas. Vjerujte, to ostavlja lijep trag”, priča hafiz Nedim Botić.

Nastaviti sa dobrim djelima

Prema njegovim riječima, ramazan je samo jedan mjesec u godini, koji nam dođe kao prilika da restartujemo naš život, da se duhovno osvježimo i onda ostatak godine provedemo u činjenju dobra.

“Nakon Bajrama se ustvari vidi pravi efekat ramazana. Hoćemo li i dalje pomagati druge, hoćemo li i dalje biti tu jedni za druge, hoćemo li nastaviti sa dobrim djelima. To je prava ocjena ramazana. Jer trideset dana svakodnevnog rada na sebi, posta, namaza, učenja Kur'ana, milostinje i potpomaganja, međusobne ljubavi i oprosta, treba da uradi plodom. Ne bih nikoga osuđivao ko se vrati starom načinu života, jer izazovi života nisu laki, svako ima svoje sopstvene izazove i probleme i razloge zašto radi neke stvari. Ali sam taj čin činjenja dobrih djela, makar i minimalnog, može dovesti do velike promjene na kraju. Kažu, putovanje od hiljadu kilometara počinje sa jednim korakom. U ovom slučaju, to su dobra djela tokom mjeseca ramazana”, napominje sagovornik.

Ističe da je Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, drugi dan ramazanskog bajrama proglašen je Danom šehida.

“To je dan sjećanja na sve one koji su svoje živote dali braneći svoju porodicu, čast, domovinu i vjeru. Na Dan šehida se obiđu šehidska mezarja, posjete šehidske porodice i podsjeti se na njihovu uzvišenu žrtvu. Cilj je očuvanje sjećanja na prošlost i na ljude koji su žrtvovali najvrijednije što imaju radi dobrobiti drugih”, poručuje hafiz Nedim Botić.

Botić: Bajram nas uči zajedništvu, toleranciji, dijeljenju radosti s našim komšijama i porodicama (Ustupljeno Al Jazeeri)

Osvrnuo se i na islamski pozdrav “Es-selamu ‘alejkum”, što  znači Neka je mir na vas, koji je dova, i u kojoj se traži baš ono što nama i mnogima fali, mir u duši.

“Idući put kad izgovorite selam, sjetite se da time drugima želite mir i rahatluk i rasterećenje, a meleki aminaju na vašu dovu, pa i vama bude mir u srcu i lijek od briga. Muhammed, alejhi-s-selam, je kazao da niko od vas neće biti vjernik dok ne bude želio drugome ono što želi sebi. I kazao je da nećete ući u Džennet dok ne budete vjerovali, a nećete vjerovati dok se ne budete voljeli. Tako da i sam pozdrav kojim se moli za drugoga doprinosi jačanju međusobne ljubavi”, ističe uvaženi hafiz.

Nikad ne gubiti nadu

Dodaje da je i on sam veliki dio života proveo negdje tamo daleko od vjere i džamije, i nije mogao ni zamisliti da će nekada biti u prilici da kazuje bajramsku poruku.

“Nisam imao ni neke velike životne planove. Teško je bilo šta planirati kad nemaš zdravlje. Neko mašta velike dunjalučke ciljeve, a moj san je bio da, nekad u budućnosti, mogu jesti i piti bez bolova i krvarenja.  Zbog bolesti sam i mnoge stvari radio kasnije od drugih. Upisao fakultet u 21 godini, završio sa 26. Prva radna iskustva sticao sa 29 godina. I tako dalje.  Ali nisam odustajao. Jesam padao, i to baš do dna. Ali sam se podizao i pokušavao iznova i iznova. Borba sa traumama, strahovima, blokadama, da se izboriš sa ranama na srcu i duši je posebna priča.  Kroz sav taj put insan jako puno nauči.  I ta bolest, dugo sam mislio da je ona moj najveći dušman, da je moram pobijediti i da ne mogu biti srećan dok god nje ne nestane. A nisam vidio da je ona poslana da me nauči živjeti. Ono što sam mislio da je najveće iskušenje je ustvari bilo put. Put ka boljoj, jačoj i srećnijoj verziji tebe. Bajramska poruka je da više pričamo i bolje slušamo jedni druge, ali zaista sa ljubavlju. Željom da jedni druge upoznamo. Da podijelimo dušu”, naglašava sagovonik.

Poručuje da bolest nije kraj niti zid, a da iskušenje nije cijeli život već samo dio života.

“Na ličnom primjeru sam vidio da čovjek nije ni svjestan šta sve može postići u životu. Kakve snove ostvariti, čak i one koji se čine nezamislivim. To što si bio jučer, ne znači ništa šta možeš biti sutra. Situacija se mijenja, zato je bitno nikad ne gubiti nadu. Zahvaliti se na onome što imamo sad, ma kako malo i iskoristiti to najbolje što možemo, da bismo sutra imali puno više. A to je i ono čemu nas uče ramazan i Bajram”, zaključuje hafiz Nedim Botić.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO