Bajram bez radosti zbog suza i krvoprolića

U brojnim svjetskim prijestolnicama i gradovima održane su demonstracije i aktivnosti u znak solidarnosti s Palestincima.

U Jordanu su se desetine palestinskih izbjeglica okupile u izbjegličkom kampu Baqa'a, u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi i Jerusalemu (EPA)

U brojnim svjetskim prijestolnicama i gradovima održane su demonstracije i aktivnosti u znak solidarnosti s Palestincima koji se suočavaju sa kontinuiranom izraelskom agresijom na Pojas Gaze i stalnim kršenjima prava u Jerusalemu.

U iranskoj prijestolnici Teheranu održane su demonstracije u znak osude izraelskih napada na palestinski narod.

Demonstranti su prodefilirali pojedinim naseljima u gradu nakon obavljene bajramske molitve, uzvikujući parole u kojima se osuđuje izraelski napad na Gazu i izraelske akcije Jerusalemu, kao i na ostalim palestinskim teritorijama.

Demonstranti su apelirali na islamske zemlje da pruže neophodnu podršku Palestincima i osudili su, kako su to nazvali, politike postizanja kompromisa koje nisu uspjele vratiti prava palestinskom narodu, prema njihovim riječima.

Građani Iraka su na Facebooku objavljivali video snimke koji prikazuju okupljanje desetina Iračana u blizini džamije Abu Hanifa al-Numan u naselju Adhamiya, uz odjeke tekbira u vrijeme obavljanja bajramske molitve.

Okupljeni građani su skandirali antiizraelske parole i iskazivali solidarnost s palestinskim narodom. Uzvikivali su riječi: “Dušama i životima branit ćemo Al-Aksu”, te palili izraelske zastave u znak protesta protiv agresije na Pojas Gaze i nasilja koje izraelske vlasti provode na okupiranim teritorijama.

Bajram bez radosti

U Jordanu su se desetine palestinskih izbjeglica okupile u izbjegličkom kampu Baqa'a, u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi i Jerusalemu, pozivajući da se zaustavi agresija na Pojas Gaze.

Dvadesetpetogodišnji Marwan Eid, koji je predvodio okupljene građane u uzvikivanju parola tokom povorke, rekao je da ne mogu obilježavati Bajram ako ga ne obilježavaju svi Palestinci, i da ne mogu osjećati radost blagdana sve dok se ne raduju svi Palestinci.

“Ovim našim okupljanjem želimo poručiti da je Bajram dan našeg povratka i da će palestinski narod biti sretan samo kada su svi sretni, i tužan kada neko od njih tuguje. U kampu neće biti radosti ili uobičajene proslave Bajrama dok se ne zaustavi ova agresija na naš narod u Pojasu Gaze”, dodao je.

Kamp Baqa'a je udaljen 20 kilometara sjeverno od glavnog jordanskog grada Amana i najveći je od šest izbjegličkih kampova ”za hitne slučajeve” koji su uspostavljeni 1968. godine kako bi primili talase izbjeglica sa Zapadne obale i Pojasa Gaze nakon rata u junu 1967. godine.

S druge strane, muslimani u kenijskom gradu Mombasa organizirali su demonstracije u znak solidarnosti s palestinskim narodom i džamijom Al-Aksa. Nakon bajram-namaza, demonstranti su osudili napade okupacijskih snaga na Pojas Gaze.

Kanada i Škotska

U gradu Calgary, u kanadskoj provinciji Alberta, organizirane su velike povorke automobila i održani skupovi solidarnosti s Palestinom, tokom kojih su osuđeni napadi na džamiju Al-Aksa u Jerusalemu i izraelska agresija na Pojas Gaze koja je uslijedila nakon toga.

Na fotografijama i snimcima tih dešavanja moglo se vidjeti kako hiljade pripadnika muslimanske zajednice u gradu nose palestinske i arapske zastave tokom defilea, uz zvukove palestinskih pjesama.

Učesnici protestnog okupljanja su osudili diskriminaciju, raseljavanje, progon i ugnjetavanje koje se provodi protiv nevinih ljudi, djece, žena i svetinja u Palestini.

Sam Nammoura, jedan od učesnika u protestima, izjavio je za novinsku agenciju “Snd”: “Ovo je divan dan, kakav arapska i muslimanska zajednica ranije nisu doživjele. Nikada prije nismo svjedočili ovakvom okupljanju.”

Iznova se pokazalo da je pitanje Palestine u srcu svakog Arapa i muslimana, i da je to središnje i temeljno pitanje koje ujedinjuje arapske i islamske narode, bez obzira na pripadnost i političke stavove, dodao je.

S druge strane, desetine pristalica palestinskog pitanja okupilo se na protestima u Škotskoj, noseći palestinske zastave i skandirajući slogane o bojkotu Izraela.

U Daki, glavnom gradu Bangladeša, također su organizirani skupovi solidarnosti s palestinskim narodom prvog dana Ramazanskog bajrama.

Na snimcima, koji su emitirani uživo na Facebooku, mogli su se vidjeti učesnici protestnih skupova koji uzvikuju parole “Sloboda za Al-Aksu” i “Sloboda za Palestince”, nakon nedavnih događaja u džamiji Al-Aqsa i naknadne izraelske agresije na Pojas Gaze.

Šejh Ahmed Ould Murabit, muftija Mauritanije, izjavio je u četvrtak da je neophodno pružiti materijalnu i moralnu podršku Palestincima u suprotstavljanju izraelskom ugnjetavanju, kako je to opisao.

Muftija Mauritanije je to izjavio tokom obraćanja na bajramskoj molitvi kojoj je prisustvovao predsjednik Mauritanije Mohamed Ould Cheikh Ghazouani, članovi vlade i visoki zvaničnici.

Ould Murabit je rekao da je podrška palestinskom narodu u suprotstavljanju žestokom (izraelskom) cionističkom napadu legitimna dužnost islamskog svijeta od istoka do zapada, kao i za cijelo čovječanstvo.

Istakao je da izraelski okupatori pred očima međunarodne zajednice čine ratne zločine, ubijaju djecu, žene i nevine, ruše naseljene domove i zgrade te pale poljoprivredna dobra, aludirajući na agresiju na Gazu.

Izvor: Agencije